+385 (0)1 5814 460, +385 (0)1 5814 461 info@meridijanputovanja.hr

KRETA

…jer samo savršen grčki otok može biti postojbina Zeusa, vrhovnog starogrčkog boga.

Kreta, najveći grčki otok, kolijevka zapadne civilizacije! Kreta je otok obilja, koji se već od antike smatra pravim biserom Sredozemlja. Homer nam priča da je na otoku nekoć cvjetalo više od devedeset naselja. Jedno od njih bilo je i moćno kraljevstvo Knosos, gdje se prije više od 4000 godina počela razvijati veličanstvena civilizacija Minojaca, čiji ostaci su danas jedna od najznačajnijih svjetskih arheoloških znamenitosti. Zeusov otok, koji je još danas obavijen tajanstvenim velom vječnog mita, svojim posjetiteljima pored mnoštva vjekovnih kulturno povijesnih znamenitosti nudi i čar raznolikosti nevjerojatnih prirodnih ljepota, kakve još niste doživjeli nigdje drugdje. Prekrasne plaže, kristalno čisto more, nasadi maslina, brda, klanci, špilje i zaravni nude za svakoga ponešto, od aktivnog odmora do izleta, razgleda i sportskih aktivnosti.
Kreta je otok kontrasta, gdje se suvremena turistička ponuda prepliće s neprolaznom tradicijom i poviješću. Prepustite se grčkim bogovima, neka vas na svojim krilima povedu do ostvarenja vaših snova, i postanite dio kretskog mita.

Pozivamo vas na Kretu,
• jer je Kreta idealan otok za obitelji, avanturiste, istraživače, ljubitelje zabave i one koji traže pravi luksuzni odmor,
• jer je ovdje postojbina kulture i duge europske povijesti,
• gdje možete posjetiti ostatke knososke palače i otkriti, zašto je ovdje počela europska civilizacija,
• gdje se možete prepustiti uživanju u modernim turističkim središtima i uz to uživati u tradicionalnim brdskim selima i slikovitim primorskim mjestima,
• jer će vas očarati nepregledni nasadi naranči, limuna i maslina,
• jer će vas iznenaditi kombinacija visokih planina, dubokih klanaca te raznolikih i iznenađujuće lijepih plaža.

Hotel ZH Sentido Blue Sea Beach 5*

Hotel ZH Sentido Blue Sea Beach 5*

Hotel Europa Beach 4*

Hotel Europa Beach 4*

Hotel Mari Kristin

Hotel Mari Kristin

Hotel Nancy

Hotel Nancy

Hotel Hersonissos Maris

Hotel Hersonissos Maris

Hotel Alexander Beach

Hotel Alexander Beach

Hotel Glaros

Hotel Glaros

Hotel Ikaros Beach Resort & Spa

Hotel Ikaros Beach Resort & Spa

Hotel Cactus Beach

Hotel Cactus Beach

Hotel Creta Maris Beach Resort

Hotel Creta Maris Beach Resort

HOTEL GIANNOULIS MARINA BEACH

HOTEL GIANNOULIS MARINA BEACH

HOTEL ANTINOOS

HOTEL ANTINOOS

HOTEL MITSIS LAGUNA RESORT & SPA

HOTEL MITSIS LAGUNA RESORT & SPA

Izleti za dodatnu zabavu tijekom vašega odmora

Knosos - Gortys - Matala

Kreta kakvu jednostavno ne smijete propustiti! Izlet počinjemo posjetom najvećoj znamenitosti Krete, ostacima veličanstvene palače u Knososu koja je, prije 4000 godina, bila gospodarsko, političko i vjersko središte minojske civilizacije. Nakon vođenog posjeta tajnovitim iskopinama koje su od današnjeg glavnog grada Herakliona udaljene samo 5 kilometara i gdje je, prema legendi, nekoć živio sam kralj Minos sa svojim strašnim čudovištem Minotaurom, autobusom krećemo prema raznolikoj unutrašnjosti otoka, pored beskonačnih nasada vinove loze i maslina. Sljedeća su stanica ruševine grada Gortys koji je u vrijeme rimske vladavine bio središte otoka. Arheološko je nalazište posebno zanimljivo zbog izvrsno očuvanog i u kamene blokove uklesanog najstarijeg zakonika u Europi i ostataka prve otočke bazilike. Put nastavljamo moćnom dolinom Messara sve do krajnjeg južnog dijela otoka. Slijedi kratka stanka u Matali, čarobnom turističkom selu uz more, nekadašnjem utočištu hipija iz cijeloga svijeta koje je danas poznato po jednoj od najvećih atrakcija otoka, velikih rupa iskopanih u pješčanoj klisuri. Slijedi vrijeme za ručak, kupanje u Libijskom moru, šetnja po selu, kupovina izvrsnog maslinovog ulja itd. Na povratku ćemo se kratko zaustaviti u Festosu, na prekrasnom vidikovcu s bajkovitim prizorom još jedne od veličanstvenih minojskih palača. Nakon izobilja uzbudljivih doživljaja, povratak je u kasnim poslijepodnevnim satima.

Informativna cijena: 52 € (u cijenu nisu uključene ulaznice, otprilike 10 €)

Kretska večer

Kretska večer nije obična grčka večer! Ako želite upoznati pravu kretsku kulturu i postati dio otočke tradicije, pozivamo vas da sudjelujete na kretskoj večeri u Anopolisu, tipičnom brdskom selu. Do kasnih večernjih sati uživati ćete u vrhunskom folklornom programu: živoj grčkoj glazbi, spektakularnoj predstavi kretske povijesti od Minojaca do danas, raznovrsnim plesovima, ukusnoj hrani i dobrom domaćem vinu (self-service). Vješti profesionalni plesači predstaviti će vam glavne grčke i otočke plesove te će vas pozvati da im se pridružite i naučite neke korake, između ostalih i najpoznatiji grčki ples sirtaki, koji će vas potpuno opčiniti. Kretsku večer sigurno nećete nikada zaboraviti!
Informativna cijena: 48 €

Tura u džipovima (istočna Kreta)

Doživjeti Kretu na jedinstven način znači krenuti džipovima po netaknutoj prirodi tog najvećeg grčkog otoka. Po vijugavoj cesti pored tradicionalnih sela, s pogledom na brda i brojne zaljeve, stižemo do najveće kretske poljodjelske visoravni Lasithi. Tamo ćemo se pješice popeti prema špilji u kojoj je rođen vrhovni bog grčkog Panteona, Zeus. Nakon stanke za osvježenje put nas vodi do crkve Panagia Kera, koju krase izvrsno očuvane freske kretsko-bizantske sakralne umjetnosti. Puni utisaka dolazimo do jednog od najljepših otočkih zaljeva, Istre, gdje će biti vremena za plivanje u biserno čistom zeleno-modrom moru i ručak uz obalu, pod nadstrešnicom od palminih grana. S nezaboravnim uspomenama povratak u kasnim poslijepodnevnim satima.
Informativna cijena: 80 € (cijena uključuje: najam džipa – 4 osobe/1džip, organizaciju, vođenje i ručak: svježa hobotnica na žaru ili souvlaki, grčka salata i čaša odličnog vina, pivo ili bezalkoholno piće).
Preporučuje se sportska obuća, oprema za kupanje i vozačka dozvola.

Otok Spinalonga

Krenite na istraživanje tajnovite sudbine moćne venecijanske utvrde! Izlet počinjemo u jutarnjim satima, vožnjom do ljupkog gradića u zaljevu Mirabello Agios Nikolaos. Slijedi ukrcavanje na brod i plovidba do otoka Spinalonga. Otok koji je danas nenaseljen poznat je kao posljednja kolonija gubavaca u Europi. Slijedi razgledanje otoka, šetnja po venecijanskim zidinama i utvrdi koja je zadnja na Kreti pala u ruke Turcima. Nakon toga brodom odlazimo do zaljeva Elounda, lijepoga sela i mondenog ljetovališta gdje ljetuju mnogi utjecajni ljudi iz cijeloga svijeta. Slijedi ručak, kupanje na samotnoj plaži, a potom plovidba do gradića Agios Nikolaos, gdje imamo sat vremena za šetnju i razgledanje mjesta poznatom po jezeru koje, prema legendi, nema dna. Povratak autobusom predviđen je u kasnim poslijepodnevnim satima.

Informativna cijena: 62€

Klanac Samaria

Izlet u neokrnjenu prirodu Krete po najdužem klancu u Europi (18 km) prava je avantura! Izlet počinjemo u ranim jutarnjim satima, oko 5.30. Nakon četverosatne dinamične vožnje po sjeverozapadnom i unutrašnjem dijelu Krete stižemo do visoravni Omalos, vrha klanca Samaria. Od tamo ćemo se s 1000 m n. v. spustiti prema jugu kroz klanac i njegovu divlju prirodu; prijeći ćemo najspektakularniju točku klanca, tzv. samarijska željezna vrata, i spustiti se do kraja klanca – zaljeva na južnom dijelu otoka Agia Roumeli, gdje ćemo uživati u Libijskom moru. Slijedi prijevoz malim brodom do mjesta Hora Sfakion gdje će nas čekati autobus. Zatim povratak i dolazak u hotel oko 23.30. Tura, prepuna prirodnih ljepota i iznenađenja, traje 5 do 6 sati. Potrebna je sportska obuća.

Informativna cijena: 68 €, doplata za ulaznicu i brodić: 14,5€.

Otok Chrissi – biser Libijskog mora, t.j. Kretski Karibi

Otkrijte pravi raj na zemlji, raj koji se skriva južno od Krete, usred Libijskog mora. Tamo gdje raste prirodna šuma temnozelenog libijskog cedra, gdje je cijeli nenastanjeni otok plaža nastala iz  sitnih bijelih kamenčića i bijelog pijeska. Raj, gdje je more kristalno čisto i u daljini poprima tirkiznu boju. Odlično mjesto za »mozak na off« i uživanje u zaista prelijepoj prirodi.

Informativna cijena: 65 €

Ljetovališta; KATO GOUVES, ANISSARAS, HERSONISOS, STALIS, MALIA
Kato Gouves (Donji Gouves) je manje selo s lijepim dugim plažama, približno 4 km od Hersonissosa. Staro, tradicionalno selo Pano Gouves (Gornji Gouves) udaljeno je nekoliko kilometara.
Anissaras s obližnjim tipičnim kretskim selom Analipsi zadnjih se četrnaest godina zbog svog odličnog položaja uspješno razvija. Nekadašnje predgrađe Hersonisosa danas je s njim gotovo spojeno. Poznato je po nekolicini čarobnih šljunčano-pješčanih plaža.
Hersonisos, nekada maleno ribarsko naselje, danas je najveće i najsuvremenije turističko središte Krete. Svojim izvrsnim položajem na sjevernoj obali otoka-udaljen svega 25 km od zračne luke i glavnog grada Herakliona, te bogatom i raznolikom turističkom ponudom, može zadovoljiti i najzahtjevnije goste. Hersonisos je poznat po živahnom ritmu i bogatom noćnom životu, koncentriranom u pristanišnom dijelu, gdje se rasprostire šarena paleta noćnih lokala, barova i diskoteka, otvorenih do kasno u noć. Na rubu naselja leži Star Beach Park, središte dnevnog događanja s vodenim sportovima i adrenalinskim pustolovinama. Među brojnim šljunčanim, pješčanim i kamenitim plažama u Hersonisosu sigurno ćete naći nešto po vašem ukusu.
Malo suvremeno turističko naselje Stalis leži približno 30 km istočno od Herakliona, u neposrednoj blizini Hersonisosa i Malije. Ne cijene ga i ne dive mu se samo turisti, rado ga obilaze i domaćini, jer se tamošnja plaža s velikim izborom vodenih sportova smatra jednom od najljepših na Kreti. Bogatu dodatnu ponudu pružaju brojne taverne, barovi, diskoteke i prodavaonice suvenira.
Malia se nalazi u plodnom području, 32 km istočno od zračne luke Heraklion, na mjestu na kojemu je već prije 4000 godina stajala jedna od najznačajnijih minojskih palača. Unatoč velikim plantažama banana život je tu povezan prije svega s turizmom. Danju Malia nudi obilje užitaka na nekoliko kilometara dugoj pješčanoj obali, na kojoj je organizirana šarena paleta vodenih sportova, a u večernjim satima se pretvori u vrlo živahno zabavište.
UPOZORENJE: svi programi pripremljeni su na osnovi podataka koje smo primili do izdavanja kataloga; detaljan program usluga (usluge u hotelima uz doplatu) dobiti ćete po dolasku na destinaciju u vašem hotelu.

Cjenik leta

Kreta

Share This