+385 (0)1 5814 460, +385 (0)1 5814 461 info@meridijanputovanja.hr

 

LESBOS

Otok gdje se legende isprepliću sa spomenicima protelkih vremena, lirskom ljubavnom poezijom pjesnikinje Sapfo i neizmjernom strašću za životom.

Otok Lesbos očarati će vas svojom netaknutom prirodom, prelijepim i nepreglednim maslinicima i dugim pješčanim plažama. Kako otok još nije “preplavljen” velikim turističkim naseljima, očekuje vas mir i prisna gostoljubivost domaćina. Mitilini, glavni grad otoka, ima 30.000 stanovnika, što je približno trećina stanovništva otoka. Mjesto je izgrađeno u obliku amfiteatra oko izvrsno očuvanog bizantskog grada. Nedaleko se nalaze i ruševine starogrčkog kazališta za 10.000 gledatelja, čija je odlična akustika za antike bila nadaleko poznata. Brodski prijevoz iz gradske luke povezuje Lesbos s grčkim kopnom, drugim otocima i Turskom.
Pozivamo vas na Lesbos

• zbog večernjih šetnji po romantičnom mjestu Molivos,
• zbog ukusne hrane - sardela i maslinovog ulja, po kojima je otok poznat
• da upoznate i doživite izuzetno prijazne domaćine,
• jer možete napraviti vrlo zanimljive izlete i shvatiti zašto je otok tako jedinstven
• jer vam prirodni termalni izvori, poznati još iz antike, nude obilje užitaka i opuštanje.

Izleti koji će obogatiti vaš odmor

Divlji zapad

Divite se nevjerojatnom krajoliku zapadnog dijela Lezbosa. Najprije ćemo se zaustaviti u samostanu Limonos i pogledati malu kapelicu i bizantske ostatke iz 14 st. izložene u muzeju. Izlet nastavljamo do seoca Vatousse, gdje ćemo zastati na slikovitom trgu za dopodnevnu kavicu ili doručak. Slijedi razgled Okamenjene šume, spomenika prirode u kome se nalaze ostaci 20 milijuna godina stare tropske šume, prekrivene lavom. Zadnja stanka biti će u seocetu Skala Eressos, gdje ćemo se odmoriti i osvježiti na dugoj pješčanoj plaži. Nakon ručka povratak u Molivos.
Informativna cijena: 37 € (ulaznice i hrana nisu uključeni u cijeni).

 

 

Grčka večer

Pridružite nam se u tipičnoj taverni u selu Petra uz tradicionalna jela pripravljena na »starinski« način i večer pretvorite nezaboravan doživljaj. Dok vas poslužuju izvrsnom hranom, za početak svira grčka glazba, a kasnije vas zabavljaju plesači. Više ste nego dobrodošli da im se pridružite. U hotele se vraćamo negdje prije ponoći.
Informativna cijena: 21 €

Izlet brodićem

Dan ćemo provesti na brodiću, u plovidbi uz sjevernu obalu otoka. Uživati ćemo u suncu i diviti se krajoliku, a zatim usidriti nedaleko pješčane plaže. Dok se kupamo, kapetan i njegova posada pripraviti će ručak.
Informativna cijena: 42 €

Izletu Tursku (potrebna putovnica)

Nakon što smo već dobro upoznali i okusili Grčku, pozivamo vas da se na jedan dan prepustimo mirisima i okusima orijentalne Turske. Kad kroz prozore zasjaju prve sunčeve zrake, vozimo se prema Mitilini, od kuda će nas brod odvesti prema tajnovitom Orijentu preko puta. Preko morskog tjesnaca, koji razdvaja grčki i turski teritorij povidba traje nešto više od 1 sata. Nakon pograničnih formalnosti vozimo se u poznati antički grad i akropolu Pergamon, da bismo dobili uvid u povijest Turske. Slijedi još razgled jednog od prvih zdravstvenih centara antike – Asklipion (ulaznica je uključena u cijenu) i ručak s nizom tipičnih turskih jela u jednom od tamošnjih restorana (buffet ručak uključen u cijenu, piće uz doplatu).
Na povratku u Ayvalik odnosno u Dikeli stati ćemo još u radionici turskih ćilima. Ostati će još nešto slobodnog vremena za kupovinu, turski kebab ili tursku kavicu, a nakon toga se vraćamo na Lezbos.
Važno: ulaznu dozvolu za izlet u Tursku putnici dobiju prilikom ulaska u državu, a za to vam je potrebna važeća putovnica.
Informativna cijena: 45 € (doplata za razgled Pergamona 20 €)

Izlet na magarcima

U popodnevnim satima krećemo u neobičan doživljaj. Do plaže u selu Eftalou dojahati ćemo na leđima magaraca. Tamo ćemo se okupati, opustiti i uživati u zalasku sunca, a u međuvremenu će nam biti pripremljena večera na roštilju. Nakon večere se na magarcima vraćamo u Molivos.
Informativna cijena: 25 € (večera 8 €)

Cjenik leta

let

Ljetovališta

MOLIVOS
Molivos je prema nekim izvorima jedno od najslikovitijih mjesta u Grčkoj, danas poznat i kao popularno ljetovalište. Kamenom ograđene kuće sa šarenim žaluzinama razbacane su po padini poluotoka koji se proteže u Egejsko more prema turskoj obali. Iznad mjesta se diže velika bizantinska tvrđava, s koje se u predvečerje pruža vrlo romantičan pogled. Nalazi se na sjeveru otoka i približno 65 km od zračne luke.
PETRA
Slikovito selo s tradicionalnim kućicama i uskim ulicama nalazi se u dolini, nad kojom je na stijeni izgrađena znamenita crkva Djevice Marije. Zadnjih godina se Petra razvila u moderno turističko središte s prekrasnom pješčanom plažom i bogatom ponudom taverni, restorana, barova, kavana i trgovina. Radoznali mogu pored mjesnih znamenitosti posjetiti i poneki od otočića, koji se nalaze u zaljevu pred selom. Petra je udaljena samo 4 km od mjesta Molivos i približno 60 km od glavnog grada Mitilini i zračne luke.
ANAXOS
Anaxos se nalazi u zaljevu 2 km od Petre i diči se kilometar dugom pješčanom plažom. Iako se mjesto s brojnim manjim hotelima i apartmanima brzo širi i razvija, još uvijek je ostalo miran obalni gradić s tipičnim grčkim tavernama i barovima, prije svega popularan među gostima koji više vole manja i intimnija ljetovališta.
ZALJEV KALLONI
Zaljev Kalloni je najviše poznat među ljubiteljima ptica selica, a mirno selo Skala Kalloni, koje se nalazi na sjevernom dijelu zaljeva, točno je na „putu“ jata selica. Poznato je i po najboljima sardinama u Grčkoj, koje možete naći u malenoj ali živahnoj luci. Pripremaju ih na žaru, frigane, kao namaz ili samo s limunom, u tavernama ili restoranima na glavnom trgu ili uz pješčanu plažu.

Lesbos

Share This