+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

ÅLESUND - Art nouveau grad u zemlji fjordova

U zemlji vikinga, na dalekom sjeveru gdje za ljeta traju dugi dani, a zima donese duge noći, nalazi se grad secesije, čudnovato lijep i slikovit Ålesund. Jedan od najposjećenijih gradova Norveške smjestio se u prekrasno prirodno okruženje, a čovjek se potrudio da ga dodatno ukrasi. U bojama jeseni otisnite se na prekrasno putovanje u slikoviti grad u regiji fjordova

4 dana / 3 noćenja — Posebnim zrakoplovom iz Ljubljane

Datum putovanja: 14.-17.09.2017.

alesund

Alesund

Program putovanja

1. dan /  ZAGREB/LJUBLJANA - ÅLESUND

Sastanak putnika i polazak s turističkih perona Autobusnog kolodvora Zagreb (transfer uključen u cijenu aranžmana) prema Ljubljani. Po dolasku u Ljubljanu prijava na let za Ålesund u ranim jutarnjim satima. Po slijetanju u Ålesund ukrcaj u autobus i odlazak u razgled ovog prekrasnog grada, otočkog grada s kućama koje nisu tipične za Norvešku. Naime, Ålesund je doživio razorni požar početkom 20.st. i temeljito je obnovljen, podigli su ga nanovo secesijski arhitekti iz cijele Europe, pa je tako sa svojim „art nouveau“ izgledom Ålesund jedinstven u Norveškoj. Slikovitost grada pojačava njegov položaj na poluotoku koji se prostire u Sjeverno more i razvedena obala s brojnim otočićima koji su između sebe povezani podvodnim tunelima.

Po želji (uz doplatu) obilazak Atlanterhavsparka, jednog od najvećih akvarija Skandinavije i glavne gradske znamenitosti i uspon na 189 metara visoko brdo Aksla otkud se nudi čudesna panorama na grad, otočni pojas i planine Sunnmore na zapadu. Poslijepodne slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti, a mi predlažemo da uz doplatu posjetite otoke Godoy i Giske, na obali Alesunda. Otoci su u srednjem vijeku bili vikinška naselja. Put će nas voditi kroz brojne tunele i mostove na Giske, rodnog mjesta vikinškog kralja Rolloa, pa potom na Godoy i slikovito seoce Alnes. Povratak u Ålesund preko Aksle; smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan /  ÅLESUND: fakultativno izlet ZEMLJA FJORDOVA

Doručak. Slobodan dan za vlastite aktivnosti. Po želji (uz doplatu) preporučujemo izlet na Geirangerfjord, najljepši norveški fjord. Poslije doručka krećemo prema Hellesyltu, gdje ćemo otići na krstarenje od sat vremena po Geirangerfjordu, jednom od najljepših i najpoznatijih norveških fjordova. Njegove bočne stijene uzdižu se do 800 m visine, a mnogi slapovi slijevaju se u fjord od kojih su najpoznatiji „Sedam sestara“ i „Nevjestin veo“. Zbog fantastičnih krajolika i velike prirodne ljepote Geirangerfjord na popisu je zaštićene svjetske prirodne baštine organizacije UNESCO. Dodatni čar daju mu osamljene farme i tipična naselja uz fjord u smaragdnozelenom krajoliku. Nakon što se iskrcamo u Geirangeru vožnja uz jezero Hornindalsvatnet, najdubljem jezeru sjeverne Europe koji na nekim mjestima doseže dubinu i do 514 metara! Povratak u Ålesund. Noćenje.

3. dan /  ÅLESUND: fakultativno izlet ATLANTSKA OCEANSKA CESTA

Doručak. Slobodan dan za vlastite programe. Predlažemo uz doplatu izlet po poznatoj Atlantskoj cesti: riječ je o jednoj od najpoznatijih svjetskih cesta. Druga najposjećenija atrakcija u Norveškoj uopće, Atlantska cesta spektakularna je i jedinstvena. Časopis The Guardian dodijelio joj je prvo mjesto na listi najboljih svjestkih cestovnih putovanja, u Norveškoj je pak dobila nagradu kao građevina stoljeća. Vožnja ovom cestom ogroman je užitak, krajolici su fantastični - gradnja ove ceste duge 8 kilometara s 8 mostova fantastičan je primjer ljudske upornosti i ingenioznosti. Dolazak u grad Molde, gradić na sjevernoj obali Romsdalsfjorda. U srednjem vijeku trgovačko mjesto, danas gospodarsko središte regije, Molde je poznat i pod imenom »Grad ruža«, zbog svog plodnog tla, bogate vegetacije i ugodne. Nastavit ćemo dalje prema sjeveru do grada Kristiansunda kojeg ćemo posjetiti. Povratak u Ålesund u poslijepodnevnim satima. Noćenje.

4. dan /  ÅLESUND: fakultativno izlet TROLOVA CESTA - LJUBLJANA/ZAGREB

Doručak. Slobodno vrijeme za zadnje razglede, kupovinu ili slično. Za kraj ovog lijepog putovanja predlažemo da krenete uz doplatu na izlet po još jednoj fantastičnoj cesti, poznatoj „Cesti trolova“ ili „Trolovoj cesti“. Iznimno strma gorska cesta, „Trolova cesta“ (Trollstigen) norveška je najfotografiranija cesta. Nalazi se između Langdala i Åndalsnesa - među slapovima, dubokim dolinama i brdima visokima i do 1760 metara vijugaju serpentine ove ceste na visini od 850 metara. Potrebno je svladati 11 uskih zavoja, nagiba od 10 posto. U ljetnim mjesecima njome dnevno prođe više od 2500 vozila dnevno! Putem ćemo se zaustaviti na panoramskim točkama, između ostalog i kod „Trolove stijene“ - 1100 metara visoke stijene, najviše vertikalne stijene u Europi. U večernjim satima prijevoz na aerodrom i let prema Ljubljani. Po slijetanju organizirani transfer u Zagreb.

Cjenik

CIJENA aranžmana po osobi: 3.590 kn

Obavezna doplata za zračne pristojbe: 870 kn

Doplata za manji broj putnika (min. 35): 380 kn

CIJENA UKLJUČUJE:

 • zrakoplovni prijevoz Ljubljana-Ålesund-Ljubljana,
 • tri noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama u hotelu 3* u Ålesundu,
 • autobusni prijevoz prema programu s panoramskim razgledom Ålesunda,
 • vanjske razglede,
 • hrvatskog pratitelja*,
 • transfer Zagreb – Ljubljana – Zagreb,
 • trošak organizacije putovanja.

 

DOPLATE PO ŽELJI, prilikom prijave:

 • jednokrevetna soba 810 kn
 • paket 3 večere 620 kn

 

DOPLATE PO ŽELJI, na putovanju:

 • Izlet Zemlja fjordova 110 €,
 • izlet Atlantska oceanska cesta 80 €,
 • izlet Trolova cesta 65 €;
 • Atlanterhavspark 15 €,
 • izlet na otoke Giske/Godoy 35 €.

 

NAPOMENE:
*Minimum za pratitelja na hrvatskom jeziku je 25 prijavljenih putnika. U slučaju manjeg broja prijavljenih vođenje će biti na slovenskom jeziku.
Minimum za realizaciju izleta iz programa je 25 prijavljenih putnika.

Cijene su izračunate na osnovi 45 prijavljenih putnika u autobusu odnosno 140 putnika u zrakoplovu.

POPUSTI: za djecu do 12 god. u pratnji dvije odrasle osobe popust iznosi 15 % od osnovne cijene aranžmana. Popust za odraslu osobu – paušalni iznos od 290 kn manje

Alesund