+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

Bukurešt & Transilvanija + Crno more

Palače preostale iz vremena totalitarizma, još stariji i raskošniji manastiri, odlična balkanska kuhinja te odlazak na Crno more - sve su to sastavni dijelovi ovog putovanja u Rumunjsku koja se zadnjih godina nameće kao nova turistička meka

5 dana / 4 noćenja  —  Zrakoplovom iz Zagreba

Datum putovanja: 31.07.-04.08.2017.

Program putovanja

1. dan:  ZAGREB - BUKUREŠT - SINAIA - BRAŠOV

Sastanak putnika s pratiteljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija u 06:30 sati. Prijava na let Croatia Airlinesa za Bukurešt. Odlazak aviona u 08:30 sati, dolazak u bukureštansku zračnu luku Otopeni Henri Coanda u 10:30 sati po lokalnom vremenu. Nakon obavljenih graničnih formalnosti, ukrcaj u autobus i nastavak putovanja vožnjom do gradića Sinaia, poznatog po samostanu kojeg je dao izgraditi rumunjski knez Mihai Cantacuzino 1695. godine po uzoru na samostan Sv. Katarine na gori Sinaj u Egiptu. Posjet samostanu: Velika crkva i Stara crkva izvrsni su primjeri tradicionalne rumunjske arhitekture 17.st.

Posjetit ćemo neorenesansni dvorac Peleš, ljetnikovac rumunjske kraljevske obitelji Hohenzollern-Sigmaringen. Dvorac je građen u vrijeme kralja Karola I. između 1873. i 1914. na šumovitim  padinama Karpata, a s obzirom da je u potpunosti renoviran, njegovi izvanredno dekorirani interijeri predstavljaju luksuzan ukus rumunjskih vladara… Kraće slobodno vrijeme za uživanje na prekrasan panoramski pogled na Karpate. Nastavak vožnje prema Brašovu, poznatom i pod starim saksonskim nazivom Kronstadt, koji je jedan od sedam povijesnih gradova Transilvanije. Razgled čuvene Crne crkve iz 15.st. koja je najveća gotička crkva Jugoistočne Europe, Gradske vijećnice čiji je glavni toranj prekriven tipičnim višebojnim srednjoeuropskim crijepom, proći ćemo kroz najužu gradsku ulicu Strada Sforii te se prošetati glavnim trgom Piata Sfatului. Slobodno vrijeme za ručak i vlastite programe. Smještaj u hotel u okolici Brašova. Noćenje.

2. dan:  BRAŠOV - SIGISHOARA - ALBA IULIA - SIBIU 

Doručak. Vožnja do Sighisoare - starog utvrđenog saksonskog grada iz 12. st. Šetnja starom gradskom jezerom uz stepenice do poznate Crkve na brdu s koje se pruža prekrasan pogled na gradske tornjeve među kojima se posebno izdvaja tipičan saksonski Satni toranj, Zelena kuća, Gradska vijećnica, rodna kuća kneza Vlada Tepeša. Kraće slobodno vrijeme za vlastite programe. Nastavak vožnje u smjeru Alba Iulie koja se smjestila na području drevnog dačkog grada Apulona. Posjetit ćemo austrougarsku utvrdu sagrađenu prema nacrtima dvojice švicarskih arhitekata kojima je uzor bio  poznati francuski graditelj Vauban, nastalu na zidinama drevnog rimskog kastruma te palaču kneza Mihaia Hrabrog iz 16. st. U katedrali se nalazi grob Janoša Hunjadija, erdeljskog vojvode i oca ugarskog kralja Matijaša Korvina. Slobodno vrijeme za ručak.

Moguć fakultativan odlazak na vinsku probu u čuvenim podrumima dvorca Jidvei s obzirom da je ova regija poznata po odličnim vinima još od rimskog doba zbog blage klime i plodnog tla (uz doplatu). Nastavak vožnje do Sibiua, poznatog i pod imenom Hermannstadt s obzirom da je bio centar zajednice Nijemaca u Transilvaniji, a koji su osnovali poznato sveučilište. S obzirom na bogatu povijest, Sibiu je 2007. bio europska metropola kulture. Prošetat ćemo se šetnicom Nicolae Balcescu do glavnog trga Piata Mare koji je središte Gornjeg grada na kojem se nalazi jezuitska crkva Sv. Trojstva i muzej Brukenthal, smješten u nekadašnjoj palači austrijskog guvernera, u kojem se danas nalazi najznačajnija kolekcija starih majstora u Rumunjskoj. Šetnju nastavljamo preko Bačvarskog trga preko Gradske vijećnice do Mosta laži i Luteranske prvostolnice. Slobodno vrijeme za vlastite programe ili posjet nekom od mnogobrojnih restorana. Smještaj u hotel. Noćenje.

3. dan:  SIBIU - BRAN - SNAGOV - BUKUREŠT

Rani doručak. Nastavak putovanja prema srednjovjekovnom dvorcu Bran, poznatom iz legende o Drakuli, sagrađenog na stijeni visokoj 60 m koji se nalazi na razmeđi putova iz Transilvanije prema jugu preko Karpata. U dvorcu je povremeno boravio vlaški knez Vlad Tepeš, dok je u potpunosti renoviran krajem 19.st. za potrebe boravka članova rumunjske kraljevske obitelji. Kraće slobodno vrijeme za fotografiranje i kupnju suvenira. Nastavak vožnje prema jugu do Snagova , egzotičnog pravoslavnog manastira na otoku usred istoimenog jezera gdje ćemo posjetiti crkvu u kojoj prema legendi počiva knez Vlad Tepeš. Kraće slobodno vrijeme za ručak u restoranu uz jezero.

Nastavak putovanja do glavnog rumunjskog grada Bukurešta. Smještaj u hotel. U kasnim poslijepodnevnim satima slijedi panoramski razgled grada poznatog i kao „Pariz Istoka“: Palača slobodnog tiska, Trijumfalni luk, Trg pobjede sa zgradama vlade, Akademija znanosti, koncertna dvorana Ateneum, Nacionalni muzej likovnih umjetnosti, kraljevska palača kralja Karola I., Sveučilište, Trg revolucije na kojem je počela revolucija protiv Nicolaea Ceausescua 1989., predsjednička palača Cotroceni, Opera, nedovršena zgrada Ceausecuove RTV  i  na koncu divovski  Parlament iz Ceausecuovog doba, jedna od tri najveće zgrade na svijetu zbog koje je srušeno oko 3500 objekata koji nisu bili u skladu s planiranom vizurom. Razgled nastavljamo pješice od trga Piata Unirii do srednjovjekovnog dijela grada u kojem se nalazi dvorac Vlada Tepeša Curtea Vechi i najstarija crkva u Bukureštu - crkva Sv. Antuna. Slobodno vrijeme za vlastite programe. Noćenje.

4. dan:  BUKUREŠT- KONSTANCA - BUKUREŠT

Doručak. Slobodan dan za vlastite programe ili posjet nekom od mnogobrojnih muzeja poput muzeja Cotroceni, Nacionalnog muzeja umjetnosti, Palače proljeća - rezidencije Nicolaeua Ceausescua… Preporučamo posjet Muzeju sela koje se nalazi uz obalu jezera Herestrau u kojem se nalaze primjeri kuća i običaja iz svih dijelova Rumunjske. Moguć odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet u Konstancu, najveću rumunjsku luku na Crnom moru, poznatu i kao “Rotterdam Istoka” specifične arhitektonske mješavine francuskog art nouveau stila i tradicionalnog rumunjskog stila. Šetnja poznatim ljetovalištem: spomenik Ovidiju ispred Nacionalnog povijesnog muzeja, starorimski kompleks s mozaicima iz 4. st., Akvadukt, Velika Mahmudijeva džamija, Pravoslavna saborna crkva Sv. Petra i Pavla, Kuća lavova… Nastavak vožnje do Mamaie, središta rumunjske rivijere. Slobodno vrijeme za uživanje u ljepotama crnomorske rivijere i kupanje. Povratak u Bukurešt. Navečer je moguć fakultativni odlazak u restoran Pescarul na jezeru Herastrau uz folklorni spektakl čuvenih vlaških plesova. Noćenje.

5. dan:  BUKUREŠT - ZAGREB

Doručak. Odjava iz hotela i transfer do zračne luke. Odlazak zrakoplova za Zagreb u 12:10 sati po lokalnom vremenu. Dolazak u Zagreb u 13:15 sati.

Cjenik

FIRST MINUTE CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 3.690 kn

REDOVNA CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:  3.890 kn

 Obavezna doplata za pristojbe zračnih luka 750 kn (cijena pristojbi zračnih luka podložna promjenama)

First minute cijena vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni

Doplata: za polazak iz Zadra, Splita, Pule i Dubrovnika: 410 kn + zrakoplovne pristojbe. Potvrda letova na upit !

Popusti: Treća osoba u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim ležajem 10% popusta na osnovnu cijenu aranžmana.

 

Cijena uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom redovne linije Zagreb-Bukurešt-Zagreb
 • smještaj u hotelima 3*/4* na osnovi 4 noćenja s doručkom
 • pratitelja putovanja
 • transfer od zračne luke u Bukureštu do hotela i natrag
 • panoramski razgled Bukurešta autobusom
 • razglede javnim prijevozom i pješice prema programu putovanja
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

 

Cijena ne uključuje:

 • doplatu za zrakoplovne pristojbe – 750 kn (iznos može biti podložan promjeni)
 • doplatu za jednokrevetnu sobu: 990 kn
 • putno zdravstveno osiguranje
 • fakultativni odlazak na vinsku probu u dvorcu Jidvei (minimalno 20 prijavljenih putnika): 250 kn
 • fakultativni cjelodnevni izlet u Konstancu i Mamaiu: 490 kn
 • fakultativnu večeru u restoranu Pescarul uz folklorni program: 190 kn
 • ulaznice za muzeje i kulturno-povijesne spomenike (cijene mogu biti podložne promjeni):

ulaznica za dvorac Peleš – 27 lei , ulaznica za dvorac Bran – 35 lei, Crna crkva u Brašovu – 8 lei, muzej Brukenthal 20 lei , muzej Cotroceni – 40 lei, Nacionalni muzej umjetnosti – 15 lei, Palača proljeća (rezidencija Nicolaeua Ceusescua) – 30 lei, Prirodoslovni muzej Grigore Antipa – 20 lei, Muzej sela – 10 lei (informativne cijene ulaznica, podložne promjenama)

 • karte javnog prijevoza u Bukureštu: dnevna karta 8 lei
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće,dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz itd.)

Bukurešt

Napomene

Iznos zrakoplovnih pristojbi podložan je promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

Vrijeme polaska zrakoplova navedeno je prema redu letenja zrakoplovne kompanije Croatia Airlines i može biti podložno promjeni.

Organizator putovanja zadržava pravo izmjene redoslijeda programa putovanja ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju i vremenskim uvjetima.

Praktične napomene: valuta u Rumunjskoj je rumunjski leu (RON). Rumunjski lei se mogu zamijeniti na licu mjesta.

Fakultativni sadržaji se na licu mjesta uplaćuju u eurima. 

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti: Za  državljane Republike Hrvatske  viza za Rumunjsku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica ili osobna iskaznica. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje.

Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

Minimalan broj putnika za putovanje je 20. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja. Završno pismo šaljemo 2 dana prije početka putovanja.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, http://www.mvp.hr

Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji.

Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije.

MINIMALAN BROJ PUTNIKA: 20

Oznaka putovanja: MP016