+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

Magični gradovi Maroka

Tanger - Rabat - Casablanca - Marrakech - Fes - Meknes - Chefchaouen

Egzotično putovanje koje je kombinacija autobusnog obilaska i krstarenja Mediteranom te razgleda najljepših gradova na sjeveru Maroka, najotvorenije i jedne od najliberalnijih država arapskog svijeta  

12 dana  —  Autobusom iz Zagreba, Karlovca ili Rijeke + Plovidba Sredozemnim morem

Datum putovanja: 07.-18.10.2017.

VRIJEDNOST VIŠE! PUNI PANSION NA BRODU I POLUPANSION U MAROKU!

džamija - Fes - maroko

Džamija u Fesu

Program putovanja

1. dan /  ZAGREB - GENOVA

Polazak autobusa s Autobusnog kolodvora Zagreb, peroni 502-506 u ranim jutarnjim satima (točno vrijeme polaska bit će poslano nekoliko dana prije u završnoj obavijesti kao i točno vrijeme polaska iz Karlovca i/ili Rijeke - polazak iz Karlovca i s Vrata Jadrana potrebno je prijaviti prilikom rezervacije aranžmana!). Vožnja kroz Sloveniju i Italiju uz kraća zaustavljanja putem. Dolazak u Genovu. Prijava za ukrcaj na brod za Maroko (prijava moguća tri sata prije isplovljavanja broda), smještaj u kabine na brodu. Večera. Noćna plovidba.

2. dan /  PLOVIDBA SREDOZEMNIM MOREM PREMA TANGERU

Cjelodnevna plovidba Sredozemnim morem, dan za odmor i opuštanje. Puni pansion na brodu (doručak, ručak i večera). Noćna plovidba.

3. dan /  TANGER MED - TANGER

Doručak i ručak na brodu. Pristajanje u luku Tanger Med u poslijepodnevnim satima, gdje nas očekuje marokanski lokalni vodič koji će vam, uz našeg pratitelja, biti na raspolaganju tijekom cijelog boravka u Maroku. Vožnja autobusom do oko 50 km udaljenog Tangera i smještaj u hotel. Večera u hotelu. Slobodno vrijeme za uživanje u gradu koji nazivaju i „vrata Afrike“. Noćenje.

4. dan /  TANGER – RABAT - CASABLANCA

Doručak. Put nas vodi u Rabat, službenu modernu prijestolnicu marokanskih kraljeva. Panoramski obilazak grada: kraljevska palača Mechoaur (izvana), Mellah – židovska četvrt opasana zidinama, Oudaya Kasbah s prekrasnim andaluzijskim vrtom i uskim bijelo - plavim uličicama - zaustavljanje za fotografiranje kraj mauzoleja prvog marokanskog kralja nakon dobivanja neovisnosti, Muhameda V., koji je Hasan II. podigao svom ocu - Hassanov toranj, jedan od simbola Rabata, zapravo minaret nedovršene džamije sultana Yakuba al Mansura. Nastavljamo putovanje prema Casablanci, bijelom gradu, ekonomskom centru i najvećem gradu Maroka. Centrom grada dominira francuska arhitektura, jer se od 1912. godine i uspostavljanja francuskog protektorata nad Marokom ovaj grad počeo ubrzano razvijati. Panoramski obilazak grada i vožnja širokim avenijama: trg Muhameda V. - trg Ujedinjenih naroda - dolazak do veličanstvene džamije Hassana II., druge po veličini džamije u svijetu, s 200 metara visokim minaretom (razgled izvana) - zaljev Ain Diab s brojnim hotelima i restoranima. Smještaj u hotel, večera. Noćenje.

5. dan /  CASABLANCA - MARRAKECH

Doručak. Odlazak iz hotela i putovanje prema Marrakechu. Po dolasku, razgled drugog najstarijeg kraljevskog grada, kojeg je utemeljila dinastija Almoravida krajem 12. st. Obilazak povijesnog dijela grada: arhitektonsko remek djelo minaret Koutoubia - medina (dio UNESCO svjetske baštine) - Saaditske grobnice - palača Bahia (ulaznica uključena) - palača Badi (ulaznica uključena) - trg Jemaa el Fna, žila kucavica grada, jedan od najzanimljivijih i najposebnijih trgova na svijetu - šetnja labirintom malih, uskih uličica sa soukovima s marokanskim rukotvorinama - egzotični vrtovi Majorelle (u kojima se nalazi vila poznatog francuskog modnog kreatora Yves Saint-Laurenta). Slobodno vrijeme za osobne programe. Čuveni trg Jemaa el Fna u večernjim satima odiše mješavinom mirisa, svjetlosti i zvukova s pripovjedačima legendi, zabavljačima, krotiteljima zmija, vodonošama. Večera u hotelu, noćenje.

6. dan /  MARRAKECH

Doručak. Slobodan dan u Marrakechu za osobne programe. Mogućnost odlaska na izlet (uz doplatu) jahanja deva, koji je jedinstven način za otkrivanje skrivenih čari Maroka. Jahanje deva u jednoj od najvećih marokanskih oaza koja je prepuna beduinskih sela, ali i luksuznih rezidencija bogatih Marokanaca. Uživanje u jahanju deva u trajanju od sat i pol: „pustinjske lađe“ omogućit će vam istraživanje šarolikog biljnog i životinjskog svijeta oaze. Čaj od mente i lokalni specijalitet palačinke s medom bit će vam poslužene kao okrjepa u kasbahu tijekom jahanja. Povratak u hotel u poslijepodnevnim satima i slobodno vrijeme. Navečer predlažemo odlazak na folklorni show Fantasia (uz doplatu). Večera u hotelu. Noćenje.

7. dan /  MARRAKECH – BENI MELLAL - FES

Doručak. Cjelodnevna vožnja kroz regiju srednjeg Atlasa, tijekom koje upoznajemo raznolike krajolike Maroka: mala sela s tržnicama, nasade palmi, obrađena polja u planinskim krajolicima, umjetna jezera. Zaustavljanje u gradiću Beni Mellal, središtu poljoprivredne regije što se vidi i po ponudi na živopisnoj gradskoj tržnici. Berberi s planine i Arapi iz ravnice susreću se ovdje prodavati svoje proizvode: naranče, masline, smokve - ali i tekstil, kao što su pamuk i vuna. Zaustavljanje na najzanimljivijim panoramskim točkama puta kroz Atlas. Dolazak u Fes, prijestolnicu modernog Maroka do 1925. godine, najstariji kraljevski grada Maroka, osnovan u 8. st., a danas pod zaštitom UNESCO-a. Moulay Idriss, osnivač dinastije Idrisida, osnovao je 789. godine Fez kao svoju kraljevsku rezidenciju. Širenje grada nastavilo se na suprotnoj strani rijeke za vrijeme vladavine njegova sina, Idrisa II. Smještaj u hotel, večera. Noćenje.

8. dan /  FES

Doručak. Slijedi cjelodnevni razgled najstarijeg kraljevskog grada sa najstarijim sveučilištem na svijetu osnovanim u 9. st. Obilazak UNESCO zaštićene srednjovjekovne medine Fes-el-Bali sa isprepletenim ulicama i radionicama gdje se ručno izrađuju predmeti od kože, srebra i keramike; stari grad medina najveće je gradsko područje bez automobilskog prometa na svijetu, gdje se kao prijevozna sredstva koriste magarci, kočije i motori - medresa Attarine i Bouinania, vjerska islamska sveučilišta (ulaznica uključena) - fontana Nejjarine - Zawiya Moulay Idriz II., džamija s grobom istoimenog sultana - džamija Quaraouine, sjedište islamskog sveučilišta (džamije obilazimo izvana). Slobodno vrijeme za ručak u tipičnom restoranu i kupovinu tradicionalnih suvenira. Razgled nastavljamo kraljevskom palačom (izvana) te šetnjom kroz židovsku četvrt. Večera u hotelu, noćenje.

9. dan /  FES - MEKNES

Doručak. Danas posjećujemo Meknes, kraljevski grad koji je nekoć bio sjedište marokanskog sultanata. Šetnja do gradskih vrata Bab Mansour, simbola grada, zatim do raskošno uređene džamije sultana Moulay Ismaila (izvana), u kojoj se nalazi i njegov grob, te kraljevske palače. Slobodno vrijeme za osobne programe, preporučujemo posjet živopisnoj tržnici. Izgubite su u šarenilu tkanine, neobičnim predmetima, opojnim mirisima začina… Na povratku prema Fesu prolazimo pokraj svetog grada Moulay Idrissa, osnovanog 788. godine, nazvanog prema najštovanijem svecu, pra-pra unuku proroka Muhammeda, koji je osnovao prvu marokansku državu. Grad je izgrađen na stjenovitim obroncima Khybera i Tazga, i važno je hodočasničko mjesto. Povratak u Fes, navečer predlažemo odlazak na folklorni show s večerom (uz doplatu - ili večera u hotelu). Noćenje.

10. dan /  FES – CHEFCHAOUEN - TANGER MED

Doručak. Odlazak iz hotela. Na putu za luku Tanger Med uživat ćemo u prekrasnom krajoliku Rif planina, najsjevernijem planinskom lancu Maroka, području koje je bilo nastanjeno Berberima još od razdoblja prahistorije. Posjet gradu Chefchaouenu, misterioznom „plavom“ gradu, nazvanom tako po nebesko plavim  fasadama. Osnovan 1471. godine, Chefchaouen je služio kao maurska utvrda za prognanike iz Španjolske, a tijekom stoljeća grad je rastao i prihvaćao židove, kao i kršćane, čineći ga čudesnim mjestom susreta različitih kultura. Preporučamo šetnju medinom, kupovinu tradicionalnih marokanskih proizvoda kao što su mjedeni čajnici, ručno šivani pokrivači i šalovi, začini, koža, ili pak odlazak na čaj od mente. Ukrcaj na trajekt za Genovu (točno vrijeme polaska bit će poslano nekoliko dana prije polaska u završnoj obavijesti). Večera. Noćna plovidba.

11. dan /  PLOVIDBA SREDOZEMNIM MOREM PREMA GENOVI

Cjelodnevna plovidba Sredozemnim morem. Puni pansion na brodu (doručak, ručak i večera). Noćna plovidba.

12. dan /  GENOVA- ZAGREB

Doručak na brodu. Dolazak u Genovu i povratak prema Hrvatskoj uz usputna zaustavljanja putem.

Cjenik

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI/UNUTARNJOJ KABINI: FM 8.290 kn / RC 8.490 kn

FM POPUST U ODNOSU NA REDOVNU CIJENU VRIJEDI DO OBAVIJESTI O POPUNJENOSTI KAPACITETA! OVAJ POPUST ISKLJUČUJE MOGUĆE DRUGE POPUSTE ILI POSEBNE AKCIJE!

Doplata za dvokrevetnu vanjsku kabinu po osobi: 360 kn  

Doplata za jednokrevetnu sobu/unutarnju kabinu: 2.250 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu/vanjsku kabinu: 2.750 kn

Soba s pomoćnim ležajem na upit!

 

DOPLATA ZA IZLETE:

Jahanje deva Palmerie Marrakech: 360 kn (uključene palačinke i tradicionalni marokanski čaj)

Folklorni show Fantasia u Marrakechu: 350 kn (uključeno piće)

Folklorni show u palači La Medina s večerom u Fesu: 280 kn

 

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • prijevoz turističkim autobusom,
 • pratitelja,
 • prijevoz putničkim brodom redovne linije na relaciji Genova - Tanger Med - Genova,
 • 4 noćenja u dvokrevetnim unutarnjim kabinama tuš/WC na osnovi punog pansiona (doručak, ručak, večera) na brodu na liniji Genova - Tanger Med - Genova,
 • 7 noćenja u hotelima 4* u Maroku u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV na osnovi noćenja s polupansionom: 1 noćenje u Tangeru, 1 noćenje u Casablanci, 2 noćenja u Marrakeshu i 3 noćenja u Fesu,
 • lokalnog vodiča uz hrvatskog pratitelja tijekom putovanja,
 • sve razglede prema programu,
 • ulaznicu u Bahia i Badi palače u Marrakechu,
 • ulaznicu u vjerska islamska sveučilišta u Fesu,
 • troškove organizacije i prodaje

 

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • ulaznice za muzeje i kulturno-povijesne spomenike koje nisu navedene kao uključene,
 • putno zdravstveno osiguranje,
 • fakultativne sadržaje,
 • troškove osobnih narudžbi

Maroko

Napomene

Molimo vas da OBAVEZNO prilikom rezervacije aranžmana date sljedeće podatke: datum rođenja i državljanstvo. Ovi su podaci potrebni za brodske liste putnika.

Putnicima preporučujemo da ponesu jedan manji kofer/torbu za noćenja na brodu dok njihova veća prtljaga ostaje u prtljažniku autobusa koji se također ukrcava na brod.

Brodski prijevoznici rezerviraju pravo izmjene satnice brodova. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda obilazaka tijekom razgleda ovisno o prometnoj situaciji, radnim vremenima institucija, vremenskim prilikama, itd.

U arapskom svijetu običaj nalaže davanje napojnica za usluge; preporučujemo 1,00 eur po osobi i danu za vozače i 2,00 eur po danu za lokalnog vodiča.

MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 40

OZNAKA PUTOVANJA: MP011