+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

Skopje & Ohrid

Čarolija Makedonije, čija su turbulentna povijest i bogati folklor jednako interesantni kao njihove prirodne ljepote te odlična vina i očaravajuća hrana

4 dana / 3 noćenja — Zrakoplovom iz Zagreba

Datumi putovanja:
11.08.-14.08.2017. — GARANTIRANO!!

+++ Mogućnost polazaka iz Splita ili Dubrovnika!!!

skopje

Skopje

Program putovanja

1. dan/ ZAGREB – SKOPJE

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija dva sata prije leta. Let zrakoplovom Croatia Airlinesa na redovnoj liniji za Skopje u 14:05 sati. Dolazak u zračnu luku Skopje u 15:20 sati. Po dolasku slijedi organizirani transfer do hotela. Nakon kraćeg predaha razgled grada: stara željeznička postaja, spomenik i kuća Majke Terezije, kameni most iz 6. stoljeća, Daut-pašin amam iz 15. stoljeća, crkva sv. Spasa, tvrđava Kale, Stara skopska čaršija, džamija Mustafa-paše, moderni dio grada, spomenici Aleksandru Makedonskom i Filipu II. Slobodno vrijeme. Svakako preporučujemo večeru u jednoj od tipičnih roštiljarnica na skopskoj čaršiji. Povratak u hotel. Noćenje..

2. dan/ SKOPJE - TIKVEŠ - BITOLA - OHRID

Doručak. Polazak prema Kavadarci,  središtu Makedonije u Tikvešku regiju poznata po brojnim vinarijama. Posjeta i degustacija u najstarijoj i najvećoj vinariji Tikveš. U Hrvatsku se uvozi poznati Tikveški Vranac. Nakon ručka (u cijeni) i degustacije vina (u cijeni), polazak prema Bitoli, drugom najvećem makedonskom gradu. Kemal Paša Ataturk završio je u Bitoli vojnu školu. Bitola je poznata i kao grad konzulata jer je u njegovo vrijeme veliki broj stranih konzulata bio baš u tom gradu. Šetnja po Bitoli kroz „širok sokak“, Jeni džamija, Saat kula, stara čaršija, turski bezistan. Slobodno vrijeme. Nastavak vožnje do Ohrida i Ohridskog jezera, jednog od najstarijih europskih naselja  na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, sa svjetski poznatom kolekcijom ikona. Prirodno tektonsko jezero sa šljunčanim plažama među najdubljima je u Europi. Smještaj u hotel.  Noćenje.

3. dan/ OHRID - SV. NAUM

Doručak. Obilazak Ohrida u pratnji stručnog lokalnog vodiča: stare, gradske uske ulice s tipičnom arhitekturom, Ohridska čaršija, spomenik Ćirilu i Metodu, Golna Porta, crkva sv. Sofije, crkva sv.Klimenta u Plaošniku, Samuelova tvrđava (sa koje se pruža predivan pogled na grad i jezero), crkva sv. Ivana Kanea (sagrađena na litici)… Povratak u centar odakle krećemo na izlet brodom uz obalu Ohridskog jezera (doplata za brod).  Vožnja do Manastira sv. Nauma. Razgled interijera u pratnji vodiča; posebno su dojmljive scene iz života sv. Nauma i njegovih čuda,  smještene iznad njegove grobnice. Prenose se iz generacije na generaciju i smatraju se naumskim čudom. Slijedi povratak u Ohrid. Slobodno vrijeme. Navečer predlažemo večeru u nacionalnom restoranu uz glazbu. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan/ OHRID - TETOVO - SKOPJE - ZAGREB

Doručak. Slijedi vožnja prema Tetovu. Po dolasku zaustaviti ćemo se kod Aladža ili Šarene džamije koja se nalazi pokraj rijeke Pene u starom dijelu Tetova, podignuta  1495. godine, a iz temelja obnovljena 1833. godine od strane tadašnjeg vladara u gradu Redžep Paše i njegovog sina Abdurahman Paše. Zidovi džamije oslikani su u barokno-otomanskom stilu. Šarena džamija u Tetovu je jedna od najljepših džamija u ovom dijelu. Nastavljamo prema  Arabati Baba Teḱe,  poznata i pod imenom Sersem Ali Babina tekija tj. derviška tekija koja se nalazi na izlazu iz Tetova prema Gostivaru. Tekija (islamska ustanova) je prvobitno izgrađena 1538. godine oko turbeta Sersem Ali Babe, osmanskog derviša. Tokom 1799. godine, Redžep Paša kupuje vakuf koji poprima sadašnji oblik tekije. Najočuvanije bektašijsko svetište u Europi u svom kompleksu sadrži turbe, cvjetne vrtove, zimski dom, kulu osmatračnicu, biblioteku, molitvene prostorije, pećnicu, kuhinju, groblje,… Saslušat ćemo ljubaznog domaćina i čuti kakav je njegov život kao poznatog derviša. Polazak prema Skopju. Odlazak u zračnu luku Skopje. Let zrakoplovom Croatia Airlinesa na redovnoj liniji za Zagreb u 16:00 sati. Dolazak u Zagreb se očekuje u 17.15 sati.

 

Cjenik

Cijena aranžmana po osobi FM 2.090 kn / RC 2.290 kn

*First minute popust vrijedi za uplate do 30 dana prije polaska ili popunjenja mjesta po ponudi

 

Cijena uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom Croatia Airlines na redovnoj liniji Zagreb – Skopje - Zagreb,
 • transfere i razglede prema programu,
 • jedno noćenje s doručkom u Skopju, u hotelu 3*/4* u dvokrevetnim sobama,
 • dva noćenja s doručkom u Ohridu u hotelu 3*/4* u dvokrevetnim sobama,
 • ručak u vinariji Tikveš i degustacija vina,
 • lokalnog vodiča na Ohridu,
 • pratitelja tijekom putovanja,
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.

 

Cijena ne uključuje:

 • obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe 990 kn po osobi,
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda,
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, osobne troškove (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.),
 • večeru u Skopju 15 eura po osobi (restoran u centru),
 • večeru uz glazbu u Ohridu 15 eura po osobi,
 • najam broda do Sv. Nauma 10 eura po osobi,
 • ulaznice za crkvu sv.Sofije, crkvu sv.Klimenta, Samuelovu tvrđavu, Uvalu kostiju i Sv. Naum – Ohrid 10 eura po osobi,
 • doplatu za jednokrevetnu sobu 490 kn
 • putno osiguranje.

 

Popusti i doplate

 • dijete 5-11,99 god. na pomoćnom ležaju u trokrevetnoj sobi 20 % popusta,
 • odrasla osoba na pomoćnom ležaj u trokrevetnoj sobi 10 %,
 • mogućnost doplate polaske iz Splita ili Dubrovnika, po osobi 380 kn + zrakoplovne pristojbe (raspoloživost i potvrda letova na upit, te individualna prijava na let u zračnoj luci do sastanka s pratiteljem putovanja u Zagrebu).

Makedonija

Napomene

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

Prijevoz prtljage (1 komad ručne prtljage, max 8kg, te 1 komad predane prtljage za check in, max 23kg).

Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Skopju, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.

Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.

Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:  Državljani RH ne trebaju vizu za Makedoniju ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica.

Minimalan broj putnika za putovanje je 20. Ako se ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije pet dana prije početka putovanja, putnička agencija dužna je obavijestiti putnika o otkazu aranžmana.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, http://www.mvp.hr.

Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji.

Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa kao i pravo promjene cijena u slučaju tečajnih razlika većih od 1,5%

Minimalni broj putnika: 20

Oznaka putovanja: MP017