+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

ŠKOTSKA I OTOCI SJEVERA

Isle of Skye – Orkney – Shetland – Sjever Škotske

Sve što ste oduvijek željeli znati o Škotskoj i sjeveru Ujedinjenog Kraljevstva, uz posjet neobičnim dvorcima i jednoj od najpoznatijih željezničkih ruta

11 dana / 10 noćenja — Autobusom iz Zagreba i brodom

Datum putovanja: 21.08.-31.08.2017.

Vrijednost više! Uključen polupansion u Škotskoj, vožnja vlakom, ulaznice, mjesni vodiči  i 6 vožnji brodovima !

edinburgh - skotska

 

>> Ovo putovanje je spoj prekrasnih prirodnih ljepota  i znamenitosti sjevera Škotske uz putovanje daleko na otoke sjevernog mora. Putovanje je zanimljivo i putnicima koji su već bili u Škotskoj jer osim Glasgowa i Edinburgha (na slici), sva druga mjesta na ovoj turi vezana su za krajnji sjever Škotske i otoke. Na ovom putovanju moći ćete doživjeti kako ruralni, tako i gradski ambijent, upoznati najveće znamenitosti, ali i uživati u zelenom prirodnom okruženju, prekrasnim jezerima i ljepoti atlantske morske obale. Ugodne i ležerne vožnje brodovima uz upotpuniti će Vaš doživljaj ovog velikog i neobičnog putovanja. Ovo putovanje nije za svakoga, preporučujemo iskusnim putnicima zaljubljenicima u velike prirodne ljepote i okus sjevernih mora. Fascinantan svijet otoka tako udaljenih od kopna doživjeti ćete vožnjom našim autobusom koji ide na sve brodove na turi. Naš iskusni pratitelj s velikim iskustvom vođenja putovanja u ove zemlje približiti će Vam odredišta na ovoj turi, način života, povijest i običaje. Cijena putovanja uključuje polupansion u Škotskoj, ulaznice, mjesne vodiče, vožnje brodovima i slavni povijesni vlak Jacobite Train. Prije polaska na put putnici će dobiti detaljne praktične upute.

Program putovanja

1. dan ZAGREB - FRANKFURT

Polazak autobusa iz Zagreba s Autobusnog kolodvora, peroni 502-506 u 05:00 sati. Vožnja kroz Austriju i Njemačku preko Regensburga i Nürnberga prema Frankfurtu. Razgled središta Frankfurta na Majni, poslovnog i bankarskog središta Njemačke: trg Römer s povijesnim zgradama - Gradska vijećnica - crkva sv.Pavla, mjesto prvog pokušaja ujedinjenja Njemačke - obala Majne - katedrala. Slobodno vrijeme u gradskom središtu za šetnju, večeru ili kupovinu. Smještaj u hotel u okolici Frankfurta. Noćenje.

2. dan FRANKFURT - AMSTERDAM - BROD

Doručak. Vožnja prema Nizozemskoj uz kraća zaustavljanja putem. Dolazak u Amsterdam i vožnja do Ijmuidena, luke za putnički promet. Ukrcaj na brod i smještaj u kabine. Odlazak broda u kasnim poslijepodnevnim satima. Ugodna i ležerna plovidba prema Engleskoj uz korištenje brodskih sadržaja. Na brodu su restorani, barovi, brodske trgovine, glazba, kino.. Noćenje u kabinama na brodu.

3. dan BROD - NEWCASTLE - GLASGOW - OBAN / FORT WILLIAM

Doručak na brodu. Iskrcaj s broda u sjevernoj engleskoj luci Newcastle. Vožnja prema sjeveru kroz divlje visoravni i predjele velikih prirodnih ljepota  prema Glasgowu. Razgled grada: park Glasgow Green - trg George Square - sveučilišna četvrt - katedrala - Glasgow Cross, nekadašnja tržnica soli. Nastavak puta kroz romantično područje Trossachsa  i uz jezero Loch Lommond prema području Obana/Fort Williama na slikovitoj zapadnoj obali Škotske. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan IZLET OTOK SKYE I SLAVNA ŽELJEZNICA JACOBITE STEAM TRAIN

Doručak. Vožnja slavnom željeznicom Jacobite Train (uključena u cijenu) opisana kao „ the greatest train journey in the world“ (najljepše putovanje vlakom na svijetu) kroz fantastične predjele prirodnih ljepota, planinskih vrhunaca, uz rijeke i jezera, preko najzapadnijih željezničkih stanica Velike Britanije, pješčanih plaža na kojima su snimani slavni filmovi poput „Highlandera“ do luke Mallaig. Ukrcaj na brod i plovidba do otoka Skye. Ovaj je otok najromantičnije, ali i najdivljije područje otočja Hebrida. Vikinzi i Kelti opisivali su ovaj otok kao „otok oblaka“. Brda Cullin Hills protežu se dužinom otoka. Posjet glavnom gradu Portree „luci kraljeva“. Zaustavljanje kod najomiljenijeg foto motova otoka stijena Kilt Rocks na poluotoku Trotternish. Bazaltne stijene podsjećaju na škotski kilt i s njih se pruža široka panorama na otočje i morsku pučinu. Vožnja kroz unutrašnjost otoka dočarati će Vam romantične krajolike, stada ovaca, usamljene dvorce i stara sela. Povratak na kopno preko mosta Skye Bridge. Vožnja do hotela na području Obana/Fort Williama. Večera. Noćenje.

5. dan OBAN / FORT WILLIAM - JEZERO LOCH NESS - DVORAC DUNROBIN -WICK / TURSO

Doručak. Vožnja do Fort Williama. Mjesto leži ispod najvišeg vrha Škotske i Velike Britanije Ben Nevisa visine 1344 m. Posjetiti ćemo „Neptunove stepenice“, osam ustava Kaledonijskog kanala koje se spuštaju s visine od 457 m i pri tom savladavaju visinsku razliku od 21m. Vožnja uz  najpoznatije jezero Škotske Loch Ness, omiljenom turističkom cilju putnika koji traže popularno čudovište Nessie. Panoramska cesta vodi kroz lijepe planinske krajolike škotskog Higlandsa. Zaustavljanje u Invernessu, popularnom središtu zimskih sportova. Prijelaz zaljeva Moray Firth i nastavak putovanja obalnom cestom Highlandsa uz pješčane plaže i tradicionalna naselja. Posjet dvorcu Dunrobin (uključena ulaznica), sjedištu grofova od Sutherlanda. Dvorac ima 189 soba ( posjećuje se samo najljepše sobe) i najveći je dvorac škotskog sjevera. Izgrađen je poput francuskih dvoraca,a vrtovi su podignuti po uzoru na  francuski Versailles. Vožnjom uz more dolazimo do hotela na području Wicka/Thursa. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

6. dan WICK / THURSO - OTOCI ORKNEY - BROD

Doručak. Vožnja do luke Scrabster i ukrcaj na brod za otočje Orkney. Iskrcaj s broda u luci Stromness,nekad zvanoj „vrata Amerike“ na otočju Orkney. Otočje se sastoji od 67 otoka, ali je samo 30 naseljenih. Dio naseljenih otoka spojen je nasipima i mostovima. Razgled otoka uz pratnju lokalnog vodiča. Posjet arheološkom nalazištu Skara Brae (uključena ulaznica). Tu ćete vidjeti naselje kuća iz kamenog doba. Zaustavljanje kod znamenitosti Ring of Brodgar (Stonehenge Orkneya s kamenim stupovima poredanim u krug),  a poznato je i nalazište Standing Stones of Stennes. Pretpovijest je ostavila veliki trag tako daleko na sjeveru na ovom otočju. Panoramska vožnja kroz unutrašnjost najvećeg otoka Mainland. Posjet talijanskoj kapeli (uključena ulaznica) i groblju talijanskih ratnih zarobljenika koji su gradili nasipe između otoka. Razgled završava u glavnom gradu Orkneya Kirkwallu. Razgled grada s katedralom sv.Magnusa i gradskom jezgrom sa starim kućama s grbovima. Slobodno vrijeme. Večera u restoranu na Orkneyu (uključena u cijenu).Ukrcaj na brod za Shetland u večernjim satima. Noćenje u kabinama na brodu.

7. dan BROD - OTOCI SHETLAND - BROD

Doručak na  brodu. Iskrcaj s broda na Shetlandskom otočju. Otočje se sastoji od stotinu većih i manjih otoka u sjevernom Atlantiku, ali je samo 15 otoka naseljeno. Otočje je jednako udaljeno od sjevera Škotske, norveške obale i danskih Faroe otoka u Atlantiku! Ovdje se povijest Škotske susreće sa skandinavskom, a imena mjesta nose još trag vikinške vlasti nad otocima. Na otocima se uzgajaju ovce radi vune i poznatih shetlandskih pulovera. Životinjski i biljni svijet, pa i mentalitet ljudi podsjećaju na daleki sjever.  Razgled otoka uz pratnju mjesnog vodiča. Posjet arheološkom nalazištu Jarlshof (uključena ulaznica) misterioznim tragovima brončanog doba koje povijest još nije potpuno objasnila. Razgledati ćemo i Scalloway Castle (uključena ulaznica), ruševinu dvorca sjedišta obitelji Stewart vladara Orkneya i Shetlanda. Vidjeti ćemo i lijepe plaže uz otok sv.Niniana. Razgled glavnog grada Shetlanda Lerwicka koji se razvio zahvaljujući zaštićenoj luci. Najvažnije su znamenitosti gradska vijećnica i Country buildings uz ribarsku luku. Slobodno vrijeme. Navečer ukrcaj na brod u Lerwicku. Večera na brodu. Noćenje u kabinama na brodu.

8. dan BROD - ABERDEEN - DVORAC GLAMIS - EDINBURGH

Doručak na brodu. Iskrcaj s broda u sjevernoj škotskoj luci Aberdeen, „gradu granita“ i važnoj sjevernoj luci. Vožnja uz istočnu obalu Škotske. Posjet dvorcu Glamis Castle (uključena ulaznica). Ovaj se dvorac smatra najljepše uređenim dvorcem cijele Škotske. Od 14. stoljeća to je jedno od sjedišta kraljevske kuće. Kraljica majka je ovdje provela svoje djetinjstvo,a William Shakespeare je tu smjestio radnju Macbetha. Posjet uključuje bogato ukrašene unutarnje prostorije uz blagovaonicu, kapelu i knjižnicu s bogatim štukaturama. Nastavak vožnja do Edinburgha. Panoramski razgled grada: katedrala - Royal Mile - Castle - spomenik Walteru Scottu - Parlament - Holyroadhouse - glavna ulica Princess Street - Calton Hill - Charlotte Square - ulica George Street. Smještaj u hotel u okolici Edinburgha. Večera. Noćenje.

9. dan EDINBURGH - NEWCASTLE - BROD

Doručak. Putovanje prema Engleskoj uz  zaustavljanje u povijesnom mjestu Jedburgh, nekad važnom graničnom gradu između Engleske i Škotske. U 12. stoljeću ovdje je izgrađen veliki augustinski samostan po nalogu kralja Davida I, jedna od najboljih normanskih zgrada u Škotskoj koji je sada romantična ruševina. Nastavak puta uz pauzu na granici Škotske i Engleske. Dolazak u Newcastle. Ukrcaj na brod. Smještaj u kabine. Na brodu su restorani,bar i tax free trgovina. Noćenje u kabinama na brodu.

10. dan BROD - AMSTERDAM - FRANKFURT

Doručak na brodu. Iskrcaj s broda u luci Amsterdama Ijmuidenu. Razgled Amsterdama autobusom i pješice: trg Dam - Kraljevska palača - Tržnica cvijeća na Singelu - glavna trgovačka ulica Kalverstraat - Spui - trg Leidseplein-četvrt muzeja. Slobodno vrijeme u gradskom središtu. Vožnja prema Njemačkoj uz kraća zaustavljanja putem. Smještaj u hotel u okolici Frankfurta. Noćenje.

11. dan FRANKFURT - NÜRNBERG - ZAGREB

Doručak. Vožnja kroz Njemačku prema Bavarskoj. Dolazak u Nürnberg. Razgled grada: utvrda Kaiserburg - kuća Albrechta Dürera - Gradska vijećnica - crkva sv. Seebalda - crkva Frauenkirche i glavni gradski trg poznat po božićnom sajmu - Lorenzkirche - gradske zidine. Slobodno vrijeme za ručak. Nastavak putovanja kroz Austriju i Sloveniju uz kraća zaustavljanja putem. Dolazak u Zagreb u kasnim satima.

Cjenik

FIRST MINUTE CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 14.350  kn

REDOVNA CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 14.690 kn

FM cijena vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni.

 

Cijena uključuje:

 • prijevoz visokoturističkim autobusom prema programu
 • smještaj na osnovi ukupno 6 noćenja u dvokrevetnim sobama u hotelima 3*/4*:
  • 2 noćenja s buffet doručkom u okolici Frankfurta
  • 1 noćenje na osnovi polupansiona (škotski topli doručak i večera u 3 slijeda) na području Edinburgha
  • 2 noćenja na osnovi polupansiona (škotski topli doručak i večera u 3 slijeda) u Obanu/Forth Williamu
  • 1 noćenje na osnovi polupansiona (škotski topli doručak i večera u 3 slijeda) na području Wick/Thurso
 • smještaj na osnovi ukupno 4 noćenja u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na putničkim brodovima:
  • 1 noćenje s  buffet doručkom  na putničkom brodu Amsterdam-Newcastle
  • 1 noćenje s  buffet doručkom  na putničkom brodu Newcastle – Amsterdam
  • 1 noćenje  s doručkom na putničkom brodu Kirkwall –Lerwick
  • 1 noćenje s polupansionom (doručak i večera) na putničkom brodu Lerwick -Aberdeen
 • dnevni prijevoz brodom Mallaig-Armdale (otok Skye)
 • dnevni prijevoz brodom Scrabster – Stromness
 • prijevoz povijesnom željeznicom Jacobite Steam Train od Fort Williama do Mallaiga
 • večeru od 3 slijeda u restoranu na Orkneyu
 • razgledavanja prema programu
 • mjesnog vodiča na otočju Orkney
 • mjesnog vodiča na shetlandskom otočju
 • ulaznicu za arheološko nalazište Skara Brea na Orkneyu
 • ulaznicu za talijansku kapelu na Orkneyu
 • ulaznicu za nalazište Jarlshof na Shetlandu
 • ulaznicu za Scalloway Castle na Shetlandu
 • ulaznicu za dvorac Dunrobin
 • ulaznicu za dvorac Glamis
 • stručnog pratitelja tijekom putovanja
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

 

Cijena ne uključuje:

 • doplatu za jednokrevetnu sobu (uključuje jednokrevetnu unutarnju kabinu na brodovima)390 kn
 • doplatu za dvokrevetnu vanjsku kabinu na brodu Amsterdam-Newcastle-Amsterdam ( na škotskim brodovima doplata za vanjsku kabinu nije moguća), po osobi 390  kn
 • ulaznice za muzeje i kulturno-povijesne spomenike koje nisu navedene kao uključene u cijeni aranžmana
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz itd.)
 • putno osiguranje

 

Trokrevetne sobe/kabine: na ovom programu nije moguća rezervacija trokrevetne sobe/kabine.

Škotska

Napomene

VAŽNO! PODACI POTREBNI PRILIKOM  REZERVACIJE ARANŽMANA: Molimo da prilikom rezervacije aranžmana obavezno date slijedeće podatke: ime i prezime, datum rođenja, državljanstvo. Ovi su podaci potrebni za brodske liste putnika.

PRAKTIČNE NAPOMENE:

 • valuta u Velikoj Britaniji je britanska funta (GBP). Preporučujemo ukoliko imate mogućnosti da nabavite funte  prije početka putovanja u Hrvatskoj jer je tečaj često povoljniji nego na licu mjesta. Valuta u Republici Irskoj je Euro.
 • preporučujemo da na put uz veći kofer uzmete manju torbu za noćenje na brodovima kako ne biste morali nositi svu Vašu prtljagu u brodsku kabinu. Naš autobus ide s grupom na sve brodove na turi i Vašu veću prtljagu možete ostaviti u prtljažniku autobusa, ukoliko to želite.
 • ponesite na put odjeću i obuću za različite vremenske prilike, obavezno jaknu, vestu, čvršću sportsku obuću, zaštitu od kiše, ali naravno i ljetnu laganiju odjeću. Otoci sjevera Škotske mogu biti vjetroviti i treba ponijeti odjeću za svaku priliku.
 • adaptere za električnu energiju koji su potrebni u Velikoj Britaniji i Irskoj možete kupiti na prvom putničkom brodu na turi  u brodskoj trgovini ili na licu mjesta

 

Granične i vizne formalnostiZa putovanje u Veliku Britaniju državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica ili osobna iskaznica (prema stanju u studenom 2016). Savjetujemo da prije polaska na put provjerite  mogućnost putovanja u Veliku Britaniju s osobnom iskaznicom. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

Minimalan broj putnika za putovanje je 40. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, http://www.mvp.hr.

Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji.

Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Najmanji broj putnika: 40

Oznaka putovanja: MP016