+385 (0)1 5814 460, +385 (0)1 5814 461 info@meridijanputovanja.hr

BALKANSKI TROKUT

Albanija, Crna Gora, Makedonija

ULCINJ – KRUJË – TIRANA – ELBASAN – OHRID – BERAT – DRAČ – SKADAR – BUDVA

Tri balkanske zemlje - Albanija, Crna Gora, Makedonija - čije su turbulentne povijesti i bogati folklori jednako interesantni kao njihove prirodne ljepote te odlična gastronomija

5 dana / 4 noćenja — Zrakoplovom i autobusom iz Zagreba i Dubrovnika

Datumi putovanja:
24.05. – 28.05., 07.06. – 11.06., 04.10. – 08.10.2019.

Vrijednost više! hoteli 4*, ulaznice, popust za djecu do 1.000 kn

skopje

Skopje

>> Albanska riječ za Albaniju je Shqipëria, što zapravo znači „Zemlja orlova“. Zanimljivo je i da više Albanaca (procjenjuje se između 7-10 milijuna) živi u inozemstvu nego u matici zemlji koja ima oko 3 milijuna stanovnika. Do 1991. godine, na taj broj stanovnika u zemlji je bilo samo 3 tisuće automobila - u rigoroznom komunizmu bilo je zabranjeno imati privatni automobil. Broj bunkera bio je mnogo veći od broja automobila – govorimo o 700 tisuća bunkera koji su stanovnicima neugodan podsjetnik na 50 godina izolacije.
I jedno upozorenje – klimanje glavom u Albaniji znači ne, a odmahivanje, da – suprotno od onog što smo navikli. Dakle, pazite na što pristajete!

Program putovanja

 

1. dan/ ZAGREB - DUBROVNIK - ULCINJ - KRUJË - TIRANA

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Dubrovnik na letu Croatia Airlinesa, OU 660 u 05.50h. Dolazak u 06.45h te nastavak putovanja autobusom Hrvatskom te crnogorskim primorjem i dalje uz Skadar, jedan od najstarijih gradova Albanije do Krujë, najznačajnijeg albanskog povijesnog lokaliteta, Skenderbegovog rodnog grada. Šetnja gradom koji se smjestio na visini od 600-tinjak metara ispod stjenovitih planina, uz razgled Skenderbegovog i Etnografskog muzeja te tradicionalnog bazara. Slijedi vožnja prema Tirani, glavnom i najvećem grade Albanije. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan/ TIRANA - ELBASAN - OHRIDSKO JEZERO

Nakon doručka odlazak na razgled grada: Ethembegova džamija; Skenderbeg trg, glavni gradski trg; kula sa satom; spomenik Majci Terezi; Nacionalni povijesni muzej, na čijem se pročelju nalazi spektakularni mozaik koji predstavlja Albance kroz povijest; Piramida, kulturni centar. Slijedi kraće slobodno vrijeme za osobne programe te polazak prema Makedoniji. Vožnja preko Elbasana, povijesnog grada u središnjoj Albaniji i nekadašnjeg važnog komercijalnog centra obzirom se nalazio na raskrsnici trgovačkih puteva. Vožnja dalje prema Ohridskom jezeru koje se od 1980.g. nalazi na popisu Unescove svjetske baštine. Po dolasku prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

3. dan/ OHRIDSKO JEZERO / SV. NAUM

Doručak te razgled Ohrida. Grad je slavenski naziv dobio po vapnenačkoj hridi visokoj 792 m na kojoj se nalazi povijesna jezgra grada. Nazivaju ga i draguljem Makedonije zbog iznimnog prirodnog okruženja. Razgled grada: crkva sv. Sofije iz 11 st.; antički amfiteatar; crkva sv. Bogorodice Perivlepta s vrijednim freskama i ikonama; Samuilova tvrđava s koje se pruža predivan pogled na grad i jezero (10./11. st.); galerija ikona; crkva sv. Klimenta i Pantelejmon. Osim brojnih spomenika, restorana, kavana i barova tu se nalaze i brojne trgovine s poznatim unikatnim nakitom - ohridskim biserima (onima koji su voljni potrošiti nešto više, svakako preporučamo da potraže radnje obitelji Tavel i Filev koje rade originalne bisere!). U bnastavku odlazak do Svetog Nauma, uz usputno zaustavljanje kod Muzeja na vodi u Uvali kostiju, rekonstruiranog prapovijesnog naselja sojenica, pretvorenog u jedinstveni muzej u kojem je prikazan način života žitelja ovog naselja iz 1200. godine prije naše ere. Posjet Sv. Naumu, jednom od najljepših lokaliteta na Ohridskom jezeru, smještenom na  stijeni u blizini izvora rijeke Crni Drim. Obilazak manastirske crkve posvećene arkanđelima Mihaelu i Gabrijelu. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan/ OHRIDSKO JEZERO - BERAT - DRAČ

Nakon doručka slijedi povratak prema Albaniji. Vožnja prema Beratu, čuvenom gradu-muzeju (dio Unescove baštine), dobro očuvanom nekadašnjem osmanskom gradu kojeg neki smatraju i jednim od najljepših na Balkanu. Poznat je i kao grad „tisuću prozora“, zahvaljujući mnogobrojnim prozorima starih kuća karakterističnog lokalnog stila. Berat je stara tvrđava koja je još uvijek naseljena, što je zapravo prava rijetkost u Europi. Tvrđavom dominiraju stara citadela iz 13. st. u kojoj su se nalazile bizantske crkve ukrašene veličanstvenim freskama i ikonama, džamija Sultan Bajezita I. te Crkva sv. Marije u kojoj je smješten Narodni muzej ikona s djelima najpoznatijeg albanskog ikonografa Onufrija. U nastavku mogućnost posjete Etnografskom muzeju, smještenom u otomanskoj kući iz 18. st., u kojem su izložene narodne nošnje, alatke koje su koristile tkalje i kujundžije (majstori koji su izrađivali tradicionalni nakit) te kuhinje, spavaće i gostinske sobe opremljene u tradicionalnom stilu. Polazak prema Draču, nekadašnjoj albanskoj metropoli s antičkim, bizantskim i spomenicima nedavne prošlosti. Danas je Drač centar albanskog turizma s bezbrojnim plažama i bogatom turističkom ponudom. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

5. dan/ DRAČ - SKADAR - BUDVA - DUBROVNIK - ZAGREB

Doručak i odjava iz hotela. Panoramski razgled Drača te polazak prema Skadarskom jezeru. Zaustavljanje u Skadru koji se smatra najstarijim i povijesno najvažnijim gradom Albanije, u kojem ćete vidjeti, tipično za ovaj dio Balkana, mnoštvo krivudavih ulica, ograđenih visokim zidovima u kojima prevladava duh prošlih vremena. Znamenitost grada svakako je tvrđava Rozafa, a legenda o mladoj ženi po kojoj je tvrđava dobila ime, neće Vas ostaviti ravnodušnim. Nakon razgleda i kraćeg slobodnog vremena za osobne programe, nastavak putovanja prema dubrovačkoj zračnoj luci. Po dolasku, prijava za let Croatia Airlinesa, OU 669 u 22.20h (na dan 08.10. let OU 301 u 20.30h); s očekivanim dolaskom u Zagreb u 23.15h (u 21:35h na dan 08.10.). Završetak programa.

 

Cjenik

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi:      2.990 kn

First minute cijena aranžmana po osobi:                3.190 kn  

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:  3.390 kn

 

Pristojbe u zračnim lukama, po osobi: 650 kn

Odbitak za polazak iz Dubrovnika, po osobi: 400 kn

Napomena: ultra first minute i first minute cijena vrijedi do 60, odnosno 30 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!  

 

Cijena uključuje:

Povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) iz Zagreba do Dubrovnika;

Prijevoz turističkim autobusom prema programu;

Smještaj u Tirani u hotelu Austria 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi jednog noćenja s doručkom;

Smještaj na Ohridskom jezeru u hotelu Granit 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi dva noćenja s doručkom;

Smještaj u Draču u hotelu Arvi 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi jednog noćenja s doručkom;

Razglede prema programu u pratnji licenciranih lokalnih vodiča;

Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja (Krujë: Skenderbegov muzej, Etnografski muzej; Ohrid: crkva sv. Sofije, crkva Samuilova tvrđava, crkva sv. Klimenta, Muzej na vodi, manastir sv. Naum; Berat: citadela, Narodni muzej; Skadar: tvrđava Rozafa);

Voditelja putovanja iz Zagreba;

Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

 

Cijena ne uključuje: pristojbe u zračnim lukama 650 kn (podložno promjeni), doplatu za jednokrevetnu sobu od 590 kn, ulaznice za objekte koji nisu predviđeni programom, obroke koji nisu prema programu, osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje i putno osiguranje (preporučujemo).

 

Popusti za djecu:

Dijete 2-5,99 godina bez vlastitog ležaja, uz dvije odrasle osobe: 1.000 kn

Dijete 6-11,99 godina na pomoćnom ležaju, uz dvije odrasle osobe: 500 kn

Crna Gora

Albanija

Makedonija

Napomene

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u domaćem zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi je dozvoljeno nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov.

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

Sve cijene su izražene po osobi u dvokrevetnoj sobi.

Kategorizacija smještaja odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može se razlikovati od hrvatskih standarda.

U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja.

Minimalni broj putnika: 15

Oznaka putovanja: MP013