+385 (0)1 5814 460, +385 (0)1 5814 461 info@meridijanputovanja.hr

 

ALŽIR

NEOTKRIVENI BISER MEDITERANA

CONSTANTINE – TIDDIS – DJEMILA - ALŽIR -TIPASA - CHERCHELL

7 dana / 6 noćenja  —  Avionom iz Zagreba

Datum putovanja:
01.11. – 07.11.2019.

Program putovanja

 

1. dan ZAGREB – ISTANBUL – CONSTANTINE

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije poleta zrakoplova za Istanbul. Nakon preuzimanja putne dokumentacije prijava na let Turkish Airlines, TK1054 u 09:10h za Istanbul. Dolazak u Istanbul u 13:15h po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Constantine na liniji TK1411 (Turkish Airlines) u 14:25h. Slijetanje u Constantine u 16:10h po lokalnom vremenu. Nakon slijetanja i obavljenih carinskih formalnosti, slijedi sastanak s predstavnikom lokalne agencije i organizirani transfer do hotela. Prijava i smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

2. dan CONSTANTINE

Nakon doručka slijedi  cjelodnevni razgled trećeg po veličini grada Alžira, u pratnji vodiča. Constantine,  jedan od najslikovitijih gradova sjeverne Afrike, svoje ime duguje rimskom caru Konstantinu koji je ovdje izgradio nekoliko građevina. Grad je smješten na okomitim klancima iznad rijeke Rhumel, koji grad dijele na dva dijela.  Grad bogate prošlosti, nastanjen još od neolitika, Constantine je oduvijek bio grad političkog, kulturnog i gospodarskog značaja. Prirodne ljepote ljudska je ruka samo uljepšala, gradeći mostove pa je grad poznat i kao „grad visećih mostova“. Tijekom razgleda obilazak najznamenitijih mostova, most Sidi M’Cid, koji je bio najviši most na svijetu kada je otvoren za promet 1912. godine,  Mellah Sliman most, viseći most izgrađen na visini od 100 metara iznad rijeke. Proći ćemo pored Spomenika mrtvima te čuvene palače Bega Ahmeda, koja svjedoči slavnoj otomanskoj povijesti grada i džamije Amir-Abdel-Kader. U nastavku razgled Nacionalnog muzeja Cirta. Slobodno vrijeme tijekom razgleda za ručak ili šetnju. Po završetku, povratak u hotel, večera, noćenje.

3. dan CONSTANTINE – TIDDIS – DJEMILA - ALŽIR

Nakon doručka, odjava iz hotela te vožnja kroz fascinantan brdski krajolik prema mjestu Tiddis, nekadašnjem rimskom gradu smještenom u klancu, Castellum Tidditanorum, danas očuvanom rimskom arheološkom nalazištu. Grad je sagrađen na   terasama uklesanim u stijenu, koje su povezane kosim uličicama ili stepenicama. Iako su jasno prisutni arheološki ostaci hramova, cisterni, termi, foruma kao i u ostalim rimskim lokalitetima, Tiddis čuva ostatke i antičke berberske kulture. Nakon obilaska kraće slobodno vrijeme za ručak. U poslijepodnevnim satima nastavak vožnje do Djemile, koja je dio UNESCO-ve svjetske baštine, kao jedan od velikih rimskih gradova Afrike. Tijekom vožnje prolazi se kroz prekrasne krajolike sjevernog dijela Alžira, plodna poljoprivredna područja kao i kroz planinske udoline pokrajne Kabilije koja je posebna i po svojoj prirodi i po svojem stanovništvu.  Na putu će biti kratka stanka za kavu i manji ručak. Dolazak u Djemilu, poznoj po ostacima antičkog rimskog grada Cucula, koji se u povijesti smatrao jednim od najljepših rimskih gradova na Mediteranu. Obilazak arheološkog lokaliteta i muzeja čiji su zidovi prekriveni rimskim mozaicima iz vila i javnih spomenika grada. Nakon razgleda vožnja prema glavnom gradu Alžiru. Dolazak u hotel, večera, noćenje.

4. dan ALŽIR

Nakon doručka odlazak na razgled glavnog grada. Poznat još i kao „bijeli grad“, Alžir je jedna od najljepših prijestolnica Sjeverne Afrike. Osnovan u 10. stoljeću na ostacima nekadašnjeg rimskog naselja, kroz povijest je pripadao Arapima, Turcima, Španjolcima i Francuzima, čiji je utjecaj najvidljiviji. Moderni dio grada prostire se duž obale mora, dok se stari dio, Kasba, penje prema obroncima strmog brda, gdje završava utvrđenim gradom, Citadelom. Grad velikih avenija obrubljenih stablima, znamenitih zgrada poput zgrade kazališta ili Sveučilišta smještenog na glavnoj arteriji grada Alžira, ulici Didouche Mourad, preko zgrade pošte Le Grande Poste, remek djela neomaurske umjetnosti, pa do građanskih palača, od kojih su neke djela velikih arhitekata poput Le Corbusier-a, svjedoci su kolonijalne povijesti grada. Razgled započinjemo obilaskom stare jezgre, Kasbah, povijesne kolijevke i duše grada, riznice povijesnih i arhitektonskih spomenika, koja je s razlogom dio UNESCO-ve svjetske baštine. Obilazak Muzeja umjetnosti i tradicije, te u nastavku obilazak povijesne palače Palais du Rais, znane još kao Bastion 23, jedne od najvažnijih palača grada, koja je posljednji svjedok povijesnog širenja Medine prema moru, tijekom Otomanskog razdoblja. Slobodno vrijeme za ručak. Nastavak razgleda obilaskom Bazilike Majke božje afričke ili Crne Bogorodice. Notre Dame d’Afrique smatra se blizankom crkve Notre-Dame-de-la-Garde u Marseilleu i dominira nad gradom Alžirom. Od tamo se pruža jedinstven pogled na najpoznatiju četvrt grada Bab el Oued. Po završetku, povratak u hotel, večera i noćenje.

5. dan ALŽIR – TIPASA – CHERCHELL - ALŽIR

Nakon doručka, odlazak na cjelodnevni izlet. Vožnja do arheološkog nalazišta Tipase, koje je udaljeno 70-tak kilometara od Alžira. Ovaj neobičan arheološki prostor dio je UNESCO-vog svjetskog kulturnog nasljeđa. Na putu za Tipazu kratko ćemo se zaustaviti na razgledu lokaliteta kraljevske grobnice Mauretanije, mauzoleja numidijskog kralja Jube II koji dominira nad plodnom pokrajinom Mitidja i sredozemnim morem. Tipaza je slikovito ribarsko mjesto osnovano još u rimsko doba. Predivni ostaci rimskih i ranokršćanskih spomenika smještenih uz samu plažu čine ovo mjesto tako posebnim. Nije stoga za čuditi  da je poznati francuski pisac alžirskih korijena Albert Camus upravo ovdje dolazio odmarati, gledati more i tražiti inspiraciju za svoje romane. Slobodno vrijeme za ručak. U popodnevnim satima nastavak puta prema Cherchell-u, glavnom gradu nekadašnje rimske provincije Mauretanije i jednom od lijepih primjera kasnije kolonijalne arhitekture malih francuskih gradića na alžirskoj obali. Razgled glavnog trga, arheološkog parka, džamije (izvana) smještene u nekadašnjem rimskom hramu i slobodno vrijeme za popodnevnu kavu. Po završetku razgleda, slijedi povratka u grad Alžir. Večera, noćenje.

6. dan ALŽIR

Doručak te odjava iz hotela. Nastavak razgleda grada. Započinjemo odlaskom na najpoznatiju tržnicu grada Alžira, Marche du 1.mai gdje ćete moći vidjeti svakodnevni život grada uz prodaju svježeg voća, povrća i riblju tržnicu. Mogućnost kupovine suvenira te tipičnih lokalnih proizvoda - datulja, maslina…Razgled nastavljamo posjetom muzeju Bardo, jedne od najljepših gradskih palača izgrađene u XVIII. stoljeću. Slijedi vožnja kroz rezidencijalne četvrti El Biar i Hydra gdje su smještena veleposlanstva i vile bogatih Alžiraca uz kratko zaustavljanje na Placette d’Hydra za kavu ili ručak. Popodne nastavljamo posjetom spomeniku alžirske nezavisnosti Memorial du Martyr koji se uzdiže na brdu iznad grada i sa kojega se pruža predivan pogled na cijeli alžirski zaljev i luku grada. U podnožju je smješten botanički vrt grada, čudesni Jardin d’Essaie, mjesto gdje je sniman prvi film o Tarzanu još davne 1932. godine, a danas je jedno od omiljenih mjesta za šetnju alžirskim obiteljima. Obilazak vrta uz kraće slobodno vrijeme. Povratak u hotel, večera, noćenje.

7. dan ALŽIR – ISTANBUL - ZAGREB

Doručak. Odjava iz hotela,  transfer u zračnu luku i prijava na let za Istanbul na liniji TK654 (Turkish Airlines) u 11:15h, s dolaskom u Istanbul u 16:45h. Nastavak leta za Zagreb na liniji TK1055 (Turkish Airlines) u 18:55h. Očekivani dolazak u Zagreb u 19:05 sati.

 

Cjenik

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:

First minute: 11.290 kn

Redovna cijena: 12.090 kn

Pristojbe u zračnim lukama: 1.980 kn
Doplata za jednokrevetnu sobu: 2.690 kn
Napomena: first minute cijena je važeća za prijave do 15.04.2019. ili do popunjenja određenog broja mjesta! 


Cijena aranžmana uključuje:

  • prijevoz zrakoplovom prema programu (ekonomska klasa);
  • smještaj prema programu u hotelima 4* u standardnim dvokrevetnim sobama na osnovi 6 noćenja s polupansionom
  • asistenciju lokalnog vodiča na engleskom jeziku
  • razglede prema programu u pratnji vodiča na hrvatskom jeziku
  • ulaznice za objekte koji se posjećuju
  • troškove organizacije putovanja i jamčevine

 

Cijena ne uključuje: pristojbe u zračnim lukama (obavezna doplata 1.980 kn; podložna promjeni, točan iznos na dan pisanja karte), vizu (obavezna za državljane RH), doplatu za jednokrevetnu sobu od 2.250 kn, dodatne obroke, usluge koje nisu navedene u programu, osiguranje od rizika otkaza i putno zdravstveno osiguranje (moguće ugovoriti u agenciji), sve što nije izrijekom navedeno pod cijena uključuje.

Alžir

Napomene

VIZA: potrebna za državljane Republike Hrvatske; potrebno je osobno predati dokumentaciju u Veleposlanstvo Alžirske Narodne Demokratske Republike u Zagrebu.

Kod predaje zahtjeva za turističku vizu potrebni su sljedeći dokumenti:  pozivno pismo (original) od agencije iz Alžira s potvrdom o osiguranom smještaju (osigurava agencija), ispunjeni formular u 2 primjerka (kompjuterski ispunjen), 2 istovjetne fotografije (3,5×4,5 cm), povratna avionska karta (osigurava agencija), putno-zdravstveno osiguranje za zatraženo razdoblje koje pokriva troškove od najmanje 30 000 eura te vrijedi u inozemstvu, kopija glavne stranice putovnice i original putovnice koji se ostavlja na uvid u Veleposlanstvu. Cijena vize i ishođenja je 465 kuna i plaća se kod predaje zahtjeva za vize. Rok za izdavanje vize je 21 dan od datuma predaje zahtjeva.

Prilikom rezervacije programa potrebno je dostaviti agenciji kopiju putovnice.

Putnicima preporučamo putno osiguranje – informacije u agenciji.

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 20 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unijeti u zrakoplov (max 8 kg). Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Ukoliko je razlika uvećanje, naplaćuje se od putnika do polaska. U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa putovanja.

Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.

Cijena je rađena na bazi tečaja DZD–EUR–HRK, na dan 18.12.2018. U slučaju promjene kalkulativnih elemenata ili tečaja za više od 1,5% agencija zadržava pravo izmjene cijene, kao i pravo na otkaz putovanja u slučaju nedovoljno prijavljenih putnika.

Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa.

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Prilikom uplate rezervacije preporučujemo uplatiti: osiguranje od rizika otkaza putovanja, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage te dragovoljno zdravstveno osiguranje osoba za vrijeme puta i boravka u inozemstvu.

Za ovo putovanja uplaćeno je jamčevno osiguranje i osiguranje od odgovornosti kod Croatia osiguranje d.d., Zagreb.

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja putničke agencije Meridijan putovanja, uz iznimku uvjeta otkazivanja putovanja navedenih pod točkom 12. koji nisu primjenjivi. Primjenjuju se slijedeći uvjeti:

Ako putnik otkaže ili prekine putovanje, mora to učiniti pismenim putem. Datum pismenog otkaza predstavlja osnovu za obračun otkaznih troškova, koje će naplatiti organizator putovanja, prema slijedećoj ljestvici:

  • za otkaz do 45 dana prije puta organizator naplaćuje 50% cijene aranžmana
  • za otkaz od 44 do 15 dana prije puta 80% cijene aranžmana
  • za otkaz od 14 do 7 dana prije puta odnosno za „no show“ ili za prekid putovanja koji je nastao do strane putnike, 100% cijene aranžmana

Minimalni broj putnika: 15

Odgovorni organizator: Meridijan putovanja d.o.o., Trg hrvatskih pavlina 8, Zagreb, MB 1760408; OIB 92543185524; ID HR-AB-01-080469587