+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

Antička Grčka

METEORI-DELFI-ATENA-SOUNION-ARGOLIDA

Bogata povijest i neobuzdana sadašnjost - Grčka je savršen spoj razvcijene civilizacije i balkanskog beznađa - barem dio toga doživite na krstarenju Antička Grčka

8 dana / 7 noćenja — Polazak broda iz Venecije!

Datumi putovanja:
06.-13.10.2018.

meteora - grcka

Meteora

Program putovanja

1. dan ZAGREB-RIJEKA-VENECIJA

Polazak grupe s autobusnog kolodvora u Zagrebu u 03.00h, peroni 502-506. Ukrcaj putnika u Rijeci na Vratima Jadrana u 05.00h. Transfer autobusom do Venecije, ukrcaj na brod, smještaj u kabine. Polazak broda u 12.00h. Tijekom plovidbe, putnicima su na raspolaganju restorani, salon igara, duty-free, dućan, caffe barovi  i dr. Noćenje na brodu.

2. dan IGOUMENITSA-KALAMBAKA(METEORA)

Pristajanje u Igoumenitsu u ranim popodnevnim satima oko 14.30h. Iskrcaj iz broda te transfer do Kalambake, mjesta smještenog podno poznatih Meteora. Dolazak u hotel u predvečerje. Smještaj u sobe, noćenje.

3. dan  METEORI - DELFI - ATENA

Doručak. Razgled jednog od 6 čuvenih manastira Meteora. Kraći posjet radionici i prodavaonici ikona, s obzirom da je ikona tipični suvenir ovog područja. Nastavak puta za Delfe. Slijedi razgled Delfa: hrama boga Apolona, ostataka kazališta i stadiona. Nastavak putovanja do Atene. Po dolasku, smještaj u hotel. Odlazak u šetnju i upoznavanje grada u pratnji pratitelja. Noćenje.

4. dan ATENA

Doručak. Odlazak u razgled Atene autobusom i pješice: Parthenon na Akropoli, trgovi Sintagma i Omonia, stadion I Olimpijskih igara, Hadrijanov slavoluk i dr. Poslije podne slobodno za individualne razglede i shopping. Navečer razgled smjene straže na Sintagmi te fakultativna večera uz folklorni show u tipičnoj grčkoj gostioni u dijelu grada zvanom Plaka. Noćenje.

5. dan ATENA-PIREJ-SOUNION-GLIFADA-ATENA

Doručak. Odlazak u razgled Pireja, atenske luke, pa sve do rta Souniona - razgled hrama boga Posejdona (mjesto sa najljepšim zalaskom sunca). U povratku vožnja kroz Glifadu koja je središte atenske rivijere s velikim brojem restorana i kafića. Povratak u Atenu u kasnim popodnevnim satima. Slobodno vrijeme. Noćenje.

6. dan  ATENA-KORINTSKI KANAL-EPIDAURUS-NAPULION-MIKENA-PATRAS

Doručak. Odjava iz hotela te odlazak u pravcu poznate pokrajine Argolide koja obuhvaća: razgled Korintskog kanala i šetnju mostom koji povezuje Egejsko i Jonsko more; slijedi Epidaurus, antičko svetište boga Asklepija te razgled lokaliteta u kojemu se nalazi  antičko kazalište iz 4.st. prije Krista (ujedno i najakustičnija građevina te vrste na svijetu), ostatke stadiona i prvi sanatorij antičke Grčke i dr.; odlazak u tipičnu tvornicu keramike i kupovina suvenira; nastavak do Napuliona, razgled prvog glavnog grada Grčke iznad kojeg dominira venecijanska utvrda s prilazom od 857 stepenica; vožnja prema Mikeni te razgled lokaliteta koji je kolijevka europske kulture; Kiklopske zidine, Klitemestrinu, Egistovu i Lavlju grobnicu, Lavlja vrata,.. Nastavak vožnje do Patrasa. Po dolasku ukrcaj na brod i smještaj u kabine. Polazak u 23.59h. Noćenje.

7. dan PLOVIDBA

Cjelodnevna plovidba uz mogućnost korištenja svih usluga broda.

8. dan PLOVIDBA-VENECIJA-ZAGREB

Dolazak u Veneciju u ranim jutarnjim satima (cca 07.00h), te nastavak vožnje prema Rijeci/Zagrebu. Povratak u Zagreb ranim popodnevnim satima.

 

 

Cjenik

FM* cijena aranžmana po osobi:   3.190 kn   

Redovna cijena aranžmana po osobi:   3.390 kn   

* First minute cijene su važeće do popunjenja određenog broja mjesta

Cijena se temelji na min. 40 uplaćenih aranžmana i obuhvaća kako slijedi: autobusni prijevoz tijekom cijelog putovanja, prijevoz brodom na relaciji Venecija-Igoumenitsa-Patras-Venecija sa smještajem u 1/4 kabinama (unutarnje, bez prozora), smještaj u hotelima 3* u Kalambaki i Ateni na bazi noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama, razgledi Meteora, Delfa, Atene, Souniona i Argolide, pratnju grupe, organizaciju putovanja, zakonsku jamčevinu.

 

 FAKULTATIVNO (neobavezno) pri rezervaciji:

 • Doplata za 1/1 unutarnju kabinu: 1490 kn po osobi  Doplata za 1/1 vanjsku kabinu: 1550 kn  po osobi
 • Doplata za 1/2 unutarnju kabinu: 450 kn po osobi  Doplata za 1/2 vanjsku kabinu: 620 kn  po osobi
 • Doplata za 1/3 unutarnju kabinu: 295 kn po osobi Doplata za 1/3 vanjsku kabinu: 390 kn po osobi
 • Doplata za 1/4 vanjsku kabinu: 235 kn po osobi
 • Doplata za 1/1 sobu u hotelu: 690 kn
 • Doplata za večeru u Plaki: 290 kn po osobi

 

Popusti za djecu do 12g (zbrajaju se): u hotelu samo u sobi 1/3 na trećem ležaju -250 kn (1/4 soba nema), na brodu u svakoj kabini -60 kn po dijetetu

 

Cijena aranžmana ne uključuje ulaznice za arheološke lokalitete, a trenutno iznose (stanje listopad 2017): Akropola - 20 Eur, Delfi - 12 Eur, Mikena - 12 Eur, Epidaurus - 12 Eur, Sounion - 8 Eur, Meteori - 3 Eur

*lokaliteti zadržavaju pravo izmjene cijena ulaznica bez prethodne obavijesti

Meteora

Korisne informacije

Grčka

VRIJEME: prilikom ulaska na brod satove pomaknuti jedan sat naprijed jer sva događanja na brodu i u Grčkoj odigravaju se po grčkom vremenu.

NOVAC: Euro

KREDITNE KARTICE: U skoro svim trgovinama i restoranima prihvaćaju kreditne kartice MC/EC i VISA, a amex i DC nešto rijeđe.

TELEFONIRANJE: najjeftinije je pomoću kartice koja košta 3 Eura, a kupuje se na novinskim kioscima. Jedna kartica dovoljna je za dva - tri razgovora sa Zagrebom. Telefoniranje iz hotelske sobe je tri puta skuplje.

VODA: voda iz vodovoda je pitka, ali preporučamo kupovinu flaširane vode.

TRGOVINE: u turističkim centrima otvorene su utorkom, četvrtkom i petkom do 21.00 sat. Ponedjeljkom, srijedom i subotom većina ne radi iza 15 h. Prodavaonice sa suvenirima otvorene su do kasno u noć. U nekim trgovinama možete se pogađati za cijenu (svakako pri kupnji zlata, prostirki, kožnih proizvoda).

SHOPPING: Kožni proizvodi, keramika, zlatnina, ručno napravljene torbe, čipke, slatkiši, alva, suhe smokve, bademi, grožđice, domaći med….Cijene odjeće i obuće su iste kao u zapadnoj Europi.

TIPIČNA GRČKA JELA: MUSAKA, PASTITIO - makaroni s mljevenim mesom i sirom - zapečeno, SOUVLAKI - ražnjići od mlade ovčetine, govedine ili piletine, STIFADO - gulaš s lukom i paradajzom, GYROS - komadići mesa u kruhu, MEZE - predjelo, HORIATIKI - grčka salata, RESTINA - vino od grožđica, OUZO - rakija, FRAME - ledena kava, METAXA - najpoznatiji grčki konjak.

CIJENE JELA I PIĆA: jedan obrok na brodu iznosi između 10 – 15 Eura, piće - sokovi cca 2 Eura. Flaširana voda (male flaše) – 0,5 – 1,00 Euro.  Slične su cijene i na kopnu- osim na lokalitetima gdje su cijene veće.

ČUVANJE IMOVINE I DOKUMENATA: Prilikom razgledavanja grada dobro čuvati ručne torbice zbog opasnosti od džepara.

NEKOLIKO GRČKIH RIJEČI: POZDRAVI:  dobar dan - kalimera, dobra večer - kalispera, laku noć – kalinikta. RIJEČI KOMUNIKACIJE: da - ne, ne - ohi, izvolite - oriste, molim - parakalo, gdje - pu, koliko - pos, danas - simera, sutra - abrio, jučer - htes, kruh - somi, meso - kreas, voda - vero, hladno - krio, malo - ljigo, čaj - čaj, kava - kafes, piva - bira, vino - krasit.

 

Važno! Prilikom razgledavanja grada dobro čuvati ručne torbice zbog opasnosti od džepara.

 

Mini-rječnik

 • dobar dan - kalimera
 • dobra večer - kalispera
 • laku noć – kalinikta
 • da - ne
 • ne - ohi
 • izvolite - oriste
 • molim - parakalo
 • gdje - pu
 • koliko - pos
 • danas - simera
 • sutra - abrio
 • jučer - htes
 • kruh - somi
 • meso - kreas
 • voda - vero
 • hladno - krio
 • malo - ljigo
 • čaj - čaj
 • kava - kafes
 • piva - bira
 • vino - krasit
Napomene

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvp.hr.

Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji.

Organizator zadržava pravo promjene redosljeda realizacije programa.

Za vaše bezbrižno putovanje preporučamo Vam uplatu putnog osiguranja.

Oznaka putovanja: MP015