+385 (0)1 5814 460, +385 (0)1 5814 461 info@meridijanputovanja.hr

ARMENIJA I GRUZIJA

Putovanje po glavnim gradovima, prekrasnim selima i očaravajućim predjelima u udaljenim krajevima - Armenija i Gruzija još čekaju da budu turistički otkrivene

8 dana / 7 noćenja — Posebnim zrakoplovom iz Ljubljane!

Datum putovanja:
26.4. – 3.5.2019.

barcelona

 

>> Posjetite Gruziju koja oduševljava ljepotom prirode, razgledajte rodnu kuću Staljina, kušajte pravi lavaš - tradicionalni gruzijski kruh i saznajte gdje su prema legendi antički bogovi pribili Prometeja

Program putovanja

1. dan, petak 26.4.2019.: ZAGREB/LJUBLJANA – TBILISI

Sastanak putnika na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu. Transfer autobusom (uz doplatu) do zračne luke Ljubljana i let charter zrakoplovom do Tbilisija, glavnog grada Gruzije u 23.35 sati. Dolazak u Tbilisi predviđen je u 5.00 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te organizirani transfer do hotela u Tbilisiju. Prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan, subota 27.4.2019.: TBILISI

Doručak, a zatim krećemo u istraživanje Tbilisija. U arhitekturi Tbilisija se miješaju bizantski, ruski, europski i bliskoistočni utjecaji.  Proći ćemo kraj crkve Metekhi koja se nalazi na litici s pogledom na rijeku Mtkvari. Ispred crkve se nalazi spomenik osnivaču Tbilisija, kralju Vakhtang Gorgaslan. Tu se, na litici, nalazi i palača Darejani. Nastavljamo dalje do sumpornih toplica smještenih u starom Tbilisiju, na suprotnoj strani rijeke, nasuprot palači Darejan. Po izvorima sumporne vode Tbilisi je dobio ime. U istom dijelu grada nalazi se i ortodoksna crkva Narikala sv. Nikole, uvijena u obrambenu utvrdu Narikala  s koje se pruža prekrasan pogled na grad.   Posjetit ćemo i armensku crkvu sv. Jurja iz 13.st., židovsku sinagogu i tursku džamiju koje se sve nalaze vrlo blizu jedna drugoj, kao znak vjerske tolerancije. Na suprotnoj strani ulice nalazi se crkva Sioni koja nas vodi do obala rijeke Mtkvari. Posjetit ćemo nacionalni muzej s famoznom Zlatnom riznicom, a zatim šetnja avenijom Rustaveli u kojoj se nalaze tbilisijska Opera i Baletno kazalište, parlament te kazalište Rustaveli. Slobodno vrijeme za šetnju gradom, a potom večera u lokalnom restoranu. Povratak u hotel i noćenje.

3. dan, nedjelja 28.4.2019.: TBILISI – SADAKHLO – SEVAN – GEGHARD – GARNI – EREVAN

Nakon doručka krećemo prema armensko-gruzijskoj granici i na graničnom prijelazu Sakhlo mijenjamo autobus i lokalnog vodiča te nastavljamo prema jezeru Sevan poznatom i kao „plavom biseru Armenije“. Ovo je najveće slatkovodno jezero u Armeniji, najveće jezero u Kavkaskoj regiji, te s nadmorskom visinom od 1900 metara jedno od najviših jezera na svijetu. Zajedno s jezerima Van i Urmija predstavlja jedno od tri velika jezera starovjekovne Armenije. Površina mu je 940 km2 i duboko je do 83 metra. Razgled samostana Sevanavank, smještenog na poluotoku. Nakon razgleda samostana Sevanavank nastavljamo put prema samostanu Geghard, jedinstvenom samostanskom kompleksu Armenske apostolske crkve, pod zaštitom UNESCO-a i dijelom je isklesan iz stijena planine koja ga okružuje. Njegovo prvo ime je bilo Ayrivank (špiljski samostan), a danas je poznat pod imenom Geghard (samostan koplje). Slijedi vožnja do mjesta Garni, udaljenog 30-ak kilometara od Erevana. Posjet hramu Garni iz 1. stoljeća koji će vas podsjetiti na Partenon, a kojeg je dao sagraditi kralj Trdat III i posvetio ga Bogu Sunca. Šetnja do kanjona Azat gdje ćete vidjeti mnoštvo bazaltnih stupova koji nalikuju na “kamenu simfoniju”, prizor koji će vas podsjetiti na orgulje. Nastavak puta prema armenskoj prijestolnici Erevanu. Po dolasku, večera u lokalnom restoranu. Prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

4. dan, ponedjeljak 29.4.2019.: EREVAN – KHOR VIRAP – TSITSERNAKABERD – EREVAN

Doručak u hotelu, a zatim posjet Khor Virapu, armenskoj apostolskoj samostanskoj crkvi i važnom mjestu hodočašća. Važnost ovog mjesta povezana je s Grgurom Prosvjetiteljem, koji je uveo kršćanstvo u Armeniju, a kojeg je armenski kralj Tiridates III ovdje držao zatvorenog 13 godina. S vremenom je Grgur postao kraljev vjerski mentor. 301 g. Armenija je postala prva zemlja na svijetu koja je kršćanstvo prihvatila kako službenu religiju. Crkva Khor Virap nalazi se na araratskoj visoravni pa se odatle širi čudesan pogled na svetu planinu Ararat – simbol besmrtnosti Armenije. Povratak prema Erevanu i razgled Memorijalnog parka armenskog genocida. Potom nastavljamo s otkrivanjem ove živahne armenske metropole, jednog od najstarijih glavnih gradova na svijetu, osnovanog 782. godine prije Krista. Prošetat ćemo središtem grada (Trg Republike, avenija Mashtoc, Kuća opere i baleta) sve do znamenitih kaskada, a zatim posjetiti Matenadaran, zanimljiv Institutu drevnih rukopisa. Zaustavit ćemo se i u poznatoj tvornici armenskog konjaka. Upoznat ćemo se sa starom tradicijom proizvodnje konjaka, ali i vidjeti izradu dekorativnih tepiha od svile. Večera u lokalnom restoranu. Noćenje u hotelu.

5. dan, utorak 30.4.2019.: EREVAN – ZVARTNOTS – SAGHMOSAVANK – APARAN – HAGHPAT

Doručak i odjava iz hotela. Nastavljamo putovanje prema srednjovjekovnim ruševinama iz 7.st. u Zvartnotsu uvrštenima na UNESCO-v popis svjetske baštine. Slijedi posjet samostanu Saghmosavank koji se nalazi blizu grada Aštaraka. Kompleks se sastoji od crkve sv. Siona i crkve Svete Bogorodice, te od predvorja i knjižnice. Zgrade su međusobno povezane. Crkva sv. Siona sagrađena je 1215. god. prema nalogu kneza Vače Vačutjana. Na zapadnoj strani crkve nalaze se vrata na četirima stupovima, a na južnoj je strani knjižnica koja je bila jedna od najvećih u srednjovjekovnoj Armeniji. Saghmosavank je bogat freskama o biblijskim temama. Zaustavljanje u gradu Aparanu, 60-ak km sjeverno od Erevana radi posjete čuvenoj pekarni „Gnutnik“ gdje ćemo se upoznati s raznolikošću armenskih slatkiša i kolača od koji se posebno ističe armenski „gata“ slatki kolač. Dolazak u selo Haghpat, večera i noćenje u hotelu.

6. dan, srijeda 1.5.2019.: HAGHPAT – SADAKHLO – MTSKHETA – TBILISI

Nakon doručka odjava iz hotela te nastavljamo planinskim cestama do samostana Haghpat koji je uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Haghpat je jedna od najljepših kreacija srednjovjekovne armenske arhitekture. Samostan je osnovao Sveti Nišan (Sourb Nshan) izgradnjom malene crkve od 966.-67. godine, u vrijeme kada je Armenskim kraljevstvom vladao kralj Abas I. Arhitekt Trdat je proširio i ukrasio malu crkvu u današnju Katedralu sv. Nišana od 967.-991. godine. Ona je tipični primjer armenske arhitekture 10. stoljeća sa središnjom kupolom koja počiva na četiri masivna stuba, dok su vanjski zidovi prekriveni nišama. Crkva je, osim dvije-tri manje obnove u 11. i 12. st., ostala u izvornom obliku. Krećemo prema armensko-gruzijskoj granici, prelazak granice i nastavljamo prema nekadašnjoj gruzijskoj prijestolnici i sjedištu gruzijske pravoslavne crkve – gradu Mtskheta u kojemu su Gruzijci prihvatili kršćanstvo početkom 4.st. Grad i njegovi spomenici su uvršteni na UNESCO-v popis. Razgled samostana Jvari (“Crkva sv. Raspeća”) koje je najvažnije svetište u Gruziji, izgrađeno na mjestu gdje je Sveta Nina podigla križ koji je zamijenio poganske skulpture; katedrale Svetitskhoveli (“katedrala živih stupova”) druga najveća crkva u zemlji. Najstariji ostaci su iz 4. st., ali je većina današnjeg zdanja sagrađena u 9. st. prilikom velike obnove. Mjesto za molitvu i hodočašća, katedrala predstavlja vjerojatno i najvažniju crkvu u cijeloj Gruziji. Ono po čemu je još zanimljiva je jedan širi stup u njenom središtu, za kojeg kažu da sadrži Kristovu halju. Po legendi, jedan Židov iz Mtskhete je bio prisutan na Raspeću, pa se nekako domogao te halje i donio ju natrag u svoj rodni grad. Po završetku razgleda dolazak u Tbilisi. Večera u lokalnom restoranu s autohtonom i tipičnom gruzijskom hranom. Noćenje u hotelu.

7. dan, četvrtak 2.5.2019.: TBILISI – SGHNAGHI – KVARELI – KAKABETI – TBILISI

Nakon doručka odlazimo prema regiji Kakheti, poznatoj po vinogradarstvu i proizvodnji vina, a karakteriziraju je iznimna gostoljubivost i srdačnost stanovništva. Slijedi razgled utvrđenog grada Signagi iz 18. stoljeća kojeg nazivaju i gradom ljubavi. Grad je očuvao svoj izvorni izgled, a danas nudi posjetiteljima zadivljujući pogled na okolne kavkaske planine. Za ručak ćemo posjetiti lokalnu obitelj u Kvareliju, na meniju su domaći specijaliteti i lokalno domaće vino. Povratak prema Tbilisiju uz usputno zaustavljanje u jednoj od lokalnih vinarija gdje ćete imati priliku vidjeti na koji način lokalno stanovništvo proizvodi vino i puni ga u glinene posude, uz nezaobilaznu degustaciju vina. Slobodna večer u Tbilisiju. Noćenje.

8. dan, petak 3.5.2019.: TBILISI – GORI – UPLISTSIKHE – TBILISI – LJUBLJANA/ZAGREB

Nakon doručka odjava iz hotela i nastavak ture u industrijski i sveučilišni grad Gori te ujedno i rodni grad Josifa Visarjonoviča Staljina. Razgled zanimljive gradske tržnice te Staljinove rodne kuće i muzeja. Potom vožnja do mjesta Uplistsikhe - “utvrde lordova”, drevnog grada istočne Gruzije uklesanog u stijene. Povratak u Tbilisi i rana večera u lokalnom restoranu. Oko 19.30 transfer do zračne luke i prijava na direktan charter let za Ljubljanu u 22.15 sati. Dolazak u Ljubljanu predviđen je u 00.05 sati po srednjoeuropskom vremenu. Transfer za Zagreb (uz doplatu).

Cjenik

First Minute cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 8.790 kn

Redovna cijena aranžmana po osobi:  8.990 kn

*FM popust 200 kn vrijedi za rezervacije do 30 dana prije polaska ili do popunjenosti mjesta po FM cijeni.

 

Obvezna doplata za pristojbe zračnih luka: 1.500 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.490 kn

 

Cijena uključuje:

- prijevoz posebnim charter zrakoplovom na relaciji Ljubljana – Tbilisi – Ljubljana u ekonomskoj klasi

- smještaj u hotelima 3* na osnovi 7 noćenja s doručkom

- obroke prema programu (6 večera u hotelima i lokalnim restoranima i 1 ručak na seoskom imanju)

- razglede i ulaznice za objekte koji se posjećuju po programu putovanja

- degustacija vina u gruzijskoj vinskoj regiji Kakheti

- lokalnog vodiča na engleskom jeziku

- voditelja putovanja na hrvatskom jeziku

- prijevoz modernim klimatiziranim autobusom

- tijekom ture svaki dan bocu vode u autobusu (0,5L)

- jamčevinu i trošak organizacije putovanja

 

 

Cijena ne uključuje:

- pristojbe zračnih luka 1.500 kn

- organizirani transfer Zagreb – Ljubljana – Zagreb 350 kn

- dodatne obroke i izlete

- doplatu za jednokrevetnu sobu 1.490 kn

- napojnice za lokalne vodiče i vozače (obavezna doplata na licu mjesta 35 EUR)

- putno osiguranje (preporučujemo)

Erevan

Tbilisi

Korisne informacije

ARMENIJA

Naziv države: Republika Armenija
Površina: 29.800 km2
Stanovništvo: 3.3 milijuna
Glavni grad: Erevan
Službeni jezik: armenski
Vremenska razlika: +3 sata zimi,  + 2 sata ljeti
Klima: Tijekom ljeta dani su vrući i suhi, a noći hladnije. Zime su jako hladne, s dosta snijega. Najbolje vrijeme za posjet je od svibnja do lipnja i od rujna do listopada, kad su temperature umjerenije.
Valuta: armenski dram (1 EUR = oko 530 drama)
Novac:  Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najljakše promijeniti u mjenjačnicama banaka. Kreditne kartice se mogu koristiti u nekim hotelima i restoranima.
Mobilni telefoni i Internet: T-mobile i Vipnet imaju potpisane ugovore za roaming s lokalnim telekom operaterima. Tele 2 nema. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima u zemlji.
Električni napon: 220 V, nije potreban adapter
Viza: viza nije potrebna za državljane Republike Hrvatske.

 

GRUZIJA

Naziv države: Gruzija
Površina: 69.700 km2
Stanovništvo: 4,7 milijuna
Glavni grad: Tbilisi
Službeni jezik: gruzijski
Vremenska razlika: +3 sata zimi, + 2 sata ljeti
Klima: Ljeta su vruća, a zime umjereno hladne. U planinskim krajevima tempreature se mogu jako spustiti. Srpanj i kolovoz su jako vrući i vlažni pa je najbolje vrijeme za posjet početkom ljeta ili početkom jeseni.
Piće: Preporučuje se piti flaširana voda.
Valuta: Gruzijski lari (1 USD = oko 2,26 lari)
Novac:  Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najljakše promijeniti u mjenjačnicama banaka. Kreditne kartice se mogu koristiti u nekim hotelima i restoranima.
Mobilni telefoni i Internet: T-mobile i Vipnet imaju potpisane ugovore za roaming s lokalnim telekom operaterima. Tele 2 nema. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima u zemlji.
Električni napon: 220 V, nije potreban adapter
Viza: nije potrebna za državljane Republike Hrvatske.

Napomene

- Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Armenije i Gruzije i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja te može biti niža od europskih standarda.

- Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

- Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja od strane organizatora.

- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.

- Pristojbe zračnih luka podložne su promjenama, a konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima avio kompanije koji vrijede za grupe (karte se izdaju za sve putnike u istom danu).

- Kod charter letova, red letenja podložan je promijeni u vrlo kratkom vremenu pred polazak na put. Putnici će dobiti obavijest o točnom redu letenja u putničkoj agenciji najkasnije 3 dana prije puta.

- U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

Oznaka putovanja: MP022