+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

Atena i Kreta

ATENA – HERAKLION – KNOSSOS – SPINALONGA – RT SOUNION

5 dana / 4 noćenja   —   Zrakoplovom, autobusom i brodom

Datum putovanja:
02.06. – 06.06.2018.
06.10. – 10.10.2018.

Vrijednost više! Hoteli 4*, uključena turistička pristojba, popust za djecu 1.000 kn

Grčka

 

Program putovanja

1. dan ZAGREB – BEOGRAD – ATENA 1. dan ZAGREB – BEOGRAD – ATENA

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman u 08.00h. Polijetanje zrakoplova za Beograd na letu Air Serbie JU 231 u 10.05h s dolaskom u 11.10h. Nastavak leta za Atenu na letu JU 512 u 12.20h. Očekivani dolazak u 14.50h. Nakon obavljanja graničnih formalnosti, prijevoz do hotela. Prijava te smještaj u sobe. Nakon kraćeg odmora odlazak u orijentacijsku šetnju gradom do Plake, živahne i šarmantne stare gradske četvrti u podnožju Akropole, vijugavih ulica i mnoštvom tipičnih taverni i barova. Noćenje.

2. dan ATENA – BROD/KRETA

Nakon doručka odlazak na razgled Atene, koju često nazivaju „kolijevka zapadne civilizacije“: Trg Sintagma s impozantnom zgradom Parlamenta i grobom neznanom junaku; Trg Omonia, jedan od najpoznatijih grčkih trgova na kojem se dočekuju uspješni grčki sportaši; Kallimarmaro, antički stadion i mjesto održavanja prvih modernih olimpijskih igara; ostaci Zeusova hrama, izgrađenog u 6. stoljeću prije Krista, s Hadrijanovim stupovima; Akropola, simbol klasične grčke umjetnosti i arhitekture, smještena na brdu iznad Atene; Partenon, hram posvećen božici Ateni; Hadrijanova vrata. Nakon razgleda predlažemo odlazak do  Nacionalnog arheološkog muzeja i individualni obilazak jednog od najvažnijih muzeja takve vrste na svijetu, u kojem se čuvaju važni artefakti arheoloških lokaliteta širom Grčke. Kraće slobodno vrijeme za osobne programe, šetnju ili kupovinu. Ne propistite isprobati souvlaki ili neko drugo tradicionalno jelo . U kasnim poslijepodnevnim satima polazak prema Pireju. Ukrcaj na brod za Kretu - „otok bogova“, najveći grčki otok (5. po veličini na Mediteranu) i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Grčkoj. Noćna plovidba.

3. dan KRETA/HERAKLION

Uplovljavanje u luku Heraklion u jutarnjim satima. Prijevoz do hotela te nakon doručka odlazak u šetnju gradom. Heraklion je glavno administrativno središte otoka, a ujedno i najveći grad u kojem se isprepliću kulture svih naroda koji su ga osvajali. Stari dio grada okružuju venecijanske zidine koje vode do utvrde Koules u staroj gradskoj luci. Uz to značajnije znamenitosti su: Gradska vijećnica iz 17.st.; Lavlji trg, glavni gradski trg s fontanom Francesca Morosinia u sredini i okružen kafićima, trgovinama i restoranima; crkve Agios Minas, sv. Katarine i sv. Tita. Slijedi posjet čuvenom Arheološkom muzeju čije se bogatstvo uvelike odnosi na ostavštinu minojske civilizacije. Zbirkom s više od 15000 eksponata, od neolitskog doba do grčko-rimskog razdoblja, ispričana je priča duga oko 5500 godina. Odlazimo potom do obližnjeg Knossosa, arheološkog nalazišta i najveće znamenitosti otoka. Razgled ostataka veličanstvene palače, simbola minojske civilizacije i nekadašnjeg glavnog centra moći otoka. Uz ovo mjesto veže se poznata legenda o jednom od glavnih likova grčke mitologije, Minotauru. Povratak u Heraklion, prijava i smještaj u hotel. Navečer mogućnost fakultativnog odlaska na tradicionalnu kretsku večer u jedno od obližnjih sela. Noćenje.

4. dan KRETA/HERAKLION – OTOK SPINALONGA & KRITSA

Doručak. Predlažemo da današnji dan iskoristite za odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet na otok Spinalonga. Vožnja sjeveroistočnom obalom Krete do slikovitog gradića Agios Nikolaos, gdje ćemo se ukrcati na tradicionalni kaiki brod i zaploviti zaljevom Mirabello do otočića Spinalonga. Otok je nekoć pripadao Mlečanima koji su ga zbog isturenog položaja utvrdili i koristili u obrani od Turaka, a današnji ostaci impresivne tvrđave i zidina svjedoče tom vremenu. Poznat je i kao posljednja kolonija gubavaca u Europi (1903. – 1957.), što je Britanku Victoriu Hislop motiviralo za „Otok“, knjigu koja govori o tamošnjim zbivanjima (nagrada za najbolji književni debi 2007.). Nakon obilaska povratak u Agios Nikolaos i odlazak do obližnje Kritse, jednog od najslikovitijih sela na Kreti, smještenog na stjenovitom brežuljku na nadmorskoj visini od 375 m i okruženog maslinicima. Nakon šetnje uskim uličicama uz tradicionalne kuće kraće slobodno vrijeme za osobne programe te povratak prema Heraklionu. U večernjim satima prijevoz do luke i ukrcaj na brod natrag za Atenu. Noćna plovidba.

5. dan PIREJ – RT SOUNION – ATENA – BEOGRAD – ZAGREB

Uplovljavanje u pirejsku luku u ranim jutarnjim satima te doručak u jednom od usputnih hotela. Potom  nastavljamo vožnju slikovitom obalom Saronskog zaljeva, prolazeći kroz neka od najljepših predgrađa Atene (Glifada, Vouliagmeni, Varkiza…) prema rtu Sounion, najjužnijoj točki Atičkog poluotoka, poznatom po ostacima znamenitog Posejdonovog hrama, posvećenog bogu mora u klasičnoj grčkoj mitologiji. Ljepota očuvanih dorskih stupova inspirirala je mnoge pjesnike, uključujući Lorda Byrona koji je urezao svoje ime u jednog od njih. Nakon obilaska lokaliteta polazak prema zračnoj luci Atena. Po dolasku, prijava za let Air Serbie za Beograd, JU 513 u 16.35h. Dolazak u 17.15h te nastavak putovanja za Zagreb letom JU 234 u 18.20h. Očekivano slijetanje u Zagreb u 19.35h. Završetak programa.

Cjenik

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi:       4.990 kn

First minute cijena aranžmana po osobi:                        5.290 kn

Redovna cijena aranžmana po osobi:                                   5.490 kn

 Pristojbe u zračnim lukama, po osobi: 1.090 kn

Napomena: ultra first minute i first minute cijena vrijede do 60, odnosno 45 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!  

 

 

Cijena aranžmana uključuje:

  • Povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) prema programu;
  • Prijevoz turističkim autobusom prema programu;
  • Smještaj u Ateni u hotelu Zafolia 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1. noćenja s doručkom i turističkom pristojbom;
  • Smještaj u Heraklionu u hotelu Lato 4* ili sl.  u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1. noćenja s doručkom i turističkom pristojbom;
  • Doručak 5. dana putovanja;
  • Povratni prijevoz brodom na relaciji Pirej – otok Kreta – Pirej sa smještajem u četverokrevetnoj unutarnjoj kabini na osnovi 2 noćenja i uključenim lučkim pristojbama;
  • Razglede prema programu u pratnji lokalnih vodiča;
  • Pratitelja iz Zagreba;
  • Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena ne uključuje: obaveznu doplatu za pristojbe u zračnim luka od 1.090 kn (podložno promjeni); doplatu za jednokrevetnu sobu i unutarnju jednokrevetnu kabinu na brodu od 1.890 kn; doplatu za dvokrevetnu unutarnju kabinu na brodu od 490 kn po osobi; doplatu za dvokrevetnu vanjsku kabinu na brodu od 690 kn po osobi; ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda; obroke koji nisu navedeni u programu, osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje i putno osiguranje (preporučamo).

 

Popusti:  

Dijete 2 – 11,99 godina uz dvije odrasle osobe na trećem ležaju: 1.000 kn

Odrasla osoba na trećem ležaju: 300 kn

 Napomena uz smještaj u hotelu u trokrevetnoj sobi

Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.

Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

 

Fakultativna ponuda uz najmanje 10 prijavljenih osoba, cijene po osobi:

Cjelodnevni izlet Spinalonga: 790 kn (uključeno: povratni prijevoz autobusom, razgled prema programu u pratnji lokalnog vodiča, povratna vožnja brodom do otoka i natrag);

Kretska večer: 590 kn (uključeno: povratni prijevoz autobusom, večera uz tradicionalni folklorni program u jednom od lokalnih restorana, vino).

 

Informativne cijene ulaznica po osobi (plaćanje na licu mjesta):

Akropola Atena: 20 € (ulaznica vrijedi za Drevnu Agoru, južnu padinu Akropole (kazalište Dioniza), sjevernu padinu Akropole, Rimsku Agoru, Muzej Kerameikos, Zeusov hram i Hadrijanovu knjižnicu)

Nacionalni arheološki muzej Atena: 5 €

Arheološki muzej Heraklion & Knossos palača, kombinirana ulaznica:16 €

Rt Sounion/Posejdonov hram: 8 €

 

Red letenja:

JU 231   ZAGREB               BEOGRAD            10:05     11:10

JU 512   BEOGRAD            ATENA                 12:20     14:50

JU 513   ATENA                  BEOGRAD            16:35     17:15

JU 234   BEOGRAD            ZAGREB               18:25     19:35

Atena

Kreta

Napomene

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u domaćem zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi je dozvoljeno nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max. 8 kg). 

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

Sve cijene su izražene po osobi u dvokrevetnoj sobi.

Kategorizacija smještaja odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može se razlikovati od hrvatskih standarda.

U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja.

Cijene ulaznica bazirane su prema stanju iz ožujka 2018. i mogu biti podložne promjeni.

Minimalni broj putnika: 15

Oznaka putovanja: MP013