+385 (0)1 5814 460, +385 (0)1 5814 461 info@meridijanputovanja.hr

BISERI IRANA

TEHERAN – KASHAN – ISFAHAN – JAZD – PASARGARD - PERZEPOLIS – NAGSH-E ROSTAM – ŠIRAZ

Isfahan, Jazd, Širaz i Pasargade, predivni gradovi s očaravajućim džamijama, trgovima i vrtovima - ovo se putovanje s punim pravom zove Biseri Irana

9 DANA / 6 NOĆENJA

GRUPNI POLASCI 
4. – 12.5.2019.
31.10. – 8.11.2019.

iran

 

Program putovanja

1.DAN: ZAGREB – ISTANBUL

Sastanak putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu dva sata prije polijetanja zrakoplova na liniji TK1056 (Turkish Airlines) u 20.15 sati prema Istanbulu. Dolazak u Istanbul u 23.20 sati.

2.DAN: ISTANBUL – TEHERAN

Nastavak putovanja na liniji TK878 (Turkish Airlines) u 1.25 sati. Dolazak u Teheran u 6.05 sati. Nakon preuzimanja prtljage i carinskih formalnosti  sastanak grupe sa lokalnim vodičem. Organizirani transfer do hotela, prijava u hotel, doručak i odmor. U dogovoreno vrijeme odlazak na panoramski razgled autobusom. Tijekom razgleda vidjet ćete Azadi toranj ili još nazvan toranj Slobode izgrađen 1971. godine povodom 2.500 godišnjice Perzijskog carstva, dio je Azadi kulturnog kompleksa koji se nalazi na istoimenom trg i Milad toranj, šesti je po veličini na svijetu visine 435 metara. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3. DAN: TEHERAN

Doručak. Odlazak na cjelodnevni razgled Teherana. Prvo zaustavljanje bit će kod palače Golestan koja se nalazi na UNESCO-voj listi prirodne i kulturne baštine. U palači Golestan živjeli su pripadnici vladajuće dinastije Kadjar i to je najposjećenije mjesto u Teheranu kao i najvažniji povijesni spomenik grada. Zatim odlazak u Nacionalni muzej, nakon kojeg je predviđena pauza za ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu). Nakon ručka odlazak u Muzej dragulja koji posjeduje jednu od najvrjednijih svjetskih kolekcija dragog kamenja, rubina, smaragda, bisera, zlata. Slobodno vrijeme za kupovinu u muzejskom dućanu, nakon koje je povratak u hotel. Večera i noćenje.

4. DAN: TEHERAN – KASHAN (245 km) – ISFAHAN (190 km)

Rani doručak. Odjava iz hotela. Vožnja prema Kashanu u trajanju od otprilike četiri sata. Po dolasku, organizirani  razgled. Šetnja kroz najstariji vrt u Iranu Fin te odlazak na ručak u lokalni restoran (uključen u cijenu).  Nastavljamo  putovanje prema Isfahanu. Nesf-e Dzahan kako ga Perzijanci nazivaju, što u prijevodu znači polovica svijeta. Dolazak do glavnog trga, čija je gradnja završena  početkom 17.stoljeća tijekom vladavine Abasa I.Velikog (Shah Abbasi). Trg kao i sve građevine na njemu nalaze se na listi svjetske baštine UNESCO-a. Nakon panoramskog razgleda odlazak do hotela, prijava i smještaj. Večera i noćenje.

5. DAN: ISFAHAN

Doručak. Odlazak u organizirani razgled grada. Zaustavljanje u armenskoj četvrti kod lijepe katedrale Vank koja datira iz 17.stoljeća, izgrađena je dvije godine nakon što su Armenci stigli u Isfahan, zatim Saborna džamija, napravljena za vrijeme vladavine Safavidske monarhije, također je na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Pauza za ručak u lokalnom restoranu(uključen u cijenu), nakon kojeg ćete prošetati preko mosta Khaju, zaštitnog znaka grada i najljepšeg mosta u zemlji. Zatim odlazak do Immamovog trga sa čije južne strane se nalazi Imamova džamija, pagoda Chehel Sotoun, što u prijevodu znači 40 stupova, građevina je jedinstvene arhitekture. Nastavak razgleda  džamije šeika Lotfalaha i palače Ali Kapu. Ostat će i vremena za šetnju bazarom koji se nalazi u neposrednoj blizini glavnog središnjeg trga. Večera je organizirana u vrlo ugodnom i modernom lokalnom restoranu. Povratak u hotel. Noćenje.

6. DAN: ISFAHAN – JAZD (259 km)

Rani doručak. Odjava iz hotela. Nastavak putovanja prema gradu Jazd. Po dolasku posjet kulama tišine gdje su Zoroastrijci pokapali kosti svojih mrtvih, meso od kostiju odvajali su lešinari jer su tijela bila ostavljana na vrhu kula. Posjet hramu vatre koja već gori 1.500 godina, a nakon pauze za ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu), odlazak do Velike džamije (Džama džamija iz XII.stoljeća), sa svoja dva minareta najviša je džamija u Iranu.  Dolazak u hotel. Smještaj. Večera  i noćenje.

7. DAN: JAZD – PASARGAD  (309 km) – PERSEPOLIS – NAGSH -E ROSTAM (10 km) – ŠIRAZ (130 km)

Rani doručak i odjava iz hotela. Odlazak prema prvom perzijskom gradu iz doba Kira Velikog, Pasargadu koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine isto kao i Persepolis. Pasargadski vrt kao i sam grad mogu se samo zamišljati. Očuvana je ostala Kirova grobnica, iako neki sumnjaju da je tu pokopan. Aleksandar Makedonski vjerovao je u to, jer nakon što je njegova vojska opljačkala i spalila Persepolis, grobnicu je ostavio netaknutu. Na kraju, grobnica ipak nije preživjela pljačku i svi vrijedni predmeti su nestali. Persepolis nisu gradili robovi već plaćenici i umjetnici, te je pun simobla onog vremena što kroz brojeve, mitološke likove i kolosalne zgrade, ceremonijalne dvorane sa stupovima koja je mogla primiti 10 000 ljudi. Nastavak prema Nagsh-E Rostam-u, nekropolisu nedaleko Perzepolisa u čijim su stijenama uklesani grobovi kraljeva iz zlatnog doba Perzepolisa; Darija Velikog, Kserksa I., Artakserksa I. i Darija II. Dolazak u Širaz u večernjim satima. Večera i noćenje.

8.DAN: ŠIRAZ

Doručak. Odjava iz hotela i odlazak u razgled grada. Širaz je grad pjesnika i vrtova. Posjet Trgu i Palači Karm Kana, palača kao i Vakil džamija datiraju iz 18.stoljeća iz vremena vladavine dinastije Zand. Palača je okružna jednim od predivnih vrtova Širaza gdje se nalazi i muzej. Zatim odlazak do Moshir Kerasaraya. Pauza za ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu). Nastavak razgleda Gulchana i Medrese izgrađene 1615. godine. Prije večere  odlazak do mjesta grobnice i mauzoleja lirskog pjesnika Hafiza. Okružen je vrtovima i cvijećem, posebno mjesto na kojem se može osjetiti ljubav pjesnika i pjesme. Nakon stanke za čaj, odlazak prema lokalnom restoranu i večera. Organizirani prijevoz do Zračne luke u Širazu.

9.DAN: ŠIRAZ – ISTANBUL – ZAGREB

Prijava na let za Istanbul na liniji TK885 (Turkish Airlines)  03.10 sati. Dolazak u Istanbul u 5.40 sati. Nastavak leta za Zagreb na liniji TK1053 (Turkish Airlines) u 7.05 sati. Dolazak u Zagreb u 8.15 sati.

Cjenik

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 9.490 kn 8.990 kn first minute*

Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe: 1.890 kn
Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.290 kn
*first minute popust – 500 kn na osnovnu cijenu 9.490 kn + avio takse 1.890 kn vrijedi do popunjenja određenog broja mjesta

Cijena aranžmana uključuje: prijevoz zrakoplovom na ekonomskoj klasi prema letovima u programu, smještaj u hotelima 4* (2 noćenja u hotelu u Teheranu i rana prijava u hotelu po dolasku 1.dan, 2 noćenja u hotelu u Isfahanu, 1 noćenje u hotelu u Jazdu, 1 noćenje u hotelu u Shirazu, dvije sobe bit će na raspolaganju za potrebe grupe prije odlaska u Zračnu luku), 7 ručkova i 7 večera u lokalnim restoranima ili hotelima, prijevoz klimatiziranim autobusom na turi, sve ulaznice za muzeje koji se tijekom ture posjećuju, pratitelja iz Zagreba na hrvatskom jeziku, lokalnog vodiča u Iranu, jamčevinu i organizaciju putovanja.

Cijena aranžmana ne uključuje: obaveznu doplatu za zrakoplovne pristojbe 1.890 kn (plaćanje prilikom rezervacije putovanja), trošak vize i usluge viziranja od strane agencije 350 kn (plaćanje prilikom rezervacije putovanja), napojnice 5 USD po osobi i danu (plaćanje na licu mjesta), putna osiguranja (preporučujemo), osobne troškove.

Korisne informacije

IRAN

Službeni naziv : Islamska Republika Iran
Glavni grad : Teheran
Stanovništvo : 70 milijuna stanovnika.
Novac : iranski rijal (1 KN = 4,6 IPR)
Zakoni i običaji: Konzumacija alkohola je strogo zabranjena, isto kao i knjige i časopisi koji prikazuju žensko tijelo i kosu. Žene trebaju pokrivati kosu, vrat i tijelo, preporučuju se tamnije boje odjeće: hlače, tunika ili baloneri ispod koljena. Pravilo: što više poštovanja iskazujete islamskoj kulturi, to je bolja dobrodošlica.
Sigurnost: Posjetitelji Irana iznenađeni su ljubaznim i srdačnim prijemom svojih domaćina.
Zdravlje i higijena: Iran je u pravilu «čista» država i ne zahtijeva se nikakvo cijepljenje. Preporučamo ponijeti toaletni pribor, dezinfekcijske maramice, zaštitu od sunca, udobnu obuću i odjeću.
Vremenska razlika: + 2h 30 min u odnosu na Hrvatsku
Jezik: službeni jezik je farsi (indoeuropski jezik). U većim hotelima moguće je sporazumjeti se na engleskom jeziku.
Klima: Ovisno o regiji, slične su temperaturama u Hrvatskoj ili par stupnjeva više.
Kupovina: Čuveni perzijski tepisi, minijature, keramika, pistaciji,mirodije. Petak je neradni dan.
Telefoni: Vip i T-Mobile imaju potpisane roaming ugovore s lokalnim operaterom MCI

Napomene

VIZA: Potrebna. Dobiva se u Veleposlanstvu u Zagrebu.

Putovnica mora vrijediti još najmanje šest mjeseci od dana ulaska u Iran.

Red letenja podložan je promjeni i u vrlo kratkom roku pred polazak na put. Obavijest o putovanju dobit ćete najkasnije 3 dana prije polaska.

Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji Izraela i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja.

Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kada to zahtijeva situacija tijekom putovanja, ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju i vremenskim uvjetima i praznicima, ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.

Minimalni broj prijavljenih putnika: 15

 

Oznaka putovanja: MP015

Iran