+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

 

Kairo – prijestolnica faraona

Najljepša mjesta stare civilizacije, fantastični hramovi i hotel u kojem je odsjedala slavna Agatha Christie, piramide, sfinge i krstarenje Nilom, najdužom afričkom rijekom 

6 dana / 5 noćenja — Zrakoplovom iz Zagreba

Datumi putovanja:
25.11. – 30.11.2018.  - GARANTIRANI POLAZAK!
05.01. – 10.01.2019.  - GARANTIRANI POLAZAK!
06.02. – 11.02.2019.
03.03. – 08.03.2019.

 

*Vrijednost više: hotel 5* na obali Nila, polupansion, krstarenje s buffet večerom, posjet Aleksandriji, besplatno posredovanje pri ishođenju vize, popust za dijete do 2.000 kn

 

Program putovanja

1. DAN / ZAGREB - ISTANBUL

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman u 18.00h. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1056 u 20.00h. Dolazak u 00.10h po lokalnom vremenu.

2. DAN / ISTANBUL - KAIRO

Nastavak putovanja za Kairo na letu TK 692 u 01.30h s očekivanim dolaskom u 02.50h po lokalnom vremenu, obavljanje graničnih i viznih formalnosti i susret s lokalnim predstavnikom. Nakon srdačne dobrodošlice u Zemlju faraona slijedi prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe te noćenje.

Nakon odmora i doručka odlazak u obilazak grada. Odlazak do Citadele, srednjovjekovne utvrde u središtu starog Kaira, s prekrasnim pogledom na grad. Tu se nalazi džamija Muhameda Ali Paše ili Alabasterna džamija, simbol Kaira sa svojim turskim stilom gradnje. Slijedi posjet Nacionalnom muzeju, pravoj riznici povijesti, s najvećom zbirkom drevne egipatske civilizacije na svijetu. Zbirka broji preko 100 tisuća umjetnina, a svakako valja izdvojiti blago kralja Tutankamona i Kraljevsku dvoranu mumija (ulaz se posebno plaća) u kojoj se nalaze mumije nekih najmoćnijih egipatskih faraona. Nakon stanke za ručak odlazak u Koptski dio Kaira, najstariji dio grada koji obuhvaća nekadašnju rimsku tvrđavu Babilon te mnoge koptske crkve i povijesne znamenitosti. Tu se nalazi crkva Presvete Bogorodice, poznata i kao Viseća crkva, jedna od najstarijih crkvi u Egiptu (potječe iz 3. st.). U nastavku posjet Khan El Khalili, najvećem bazaru na Bliskom istoku poznatom po neobičnim, tipičnim orijentalnim suvenirima i rukotvorinama. Doživite nakratko atmosferu srednjovjekovne tržnice i nikako ne propustite isprobati vještine cjenkanja! Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3. DAN / KAIRO

Doručak. Danas odlazimo prema drevnoj egipatskoj prijestolnici Memfis, koja graniči s nekropolom Sakkara gdje se nalazi najpoznatija i najstarija sačuvana stepenasta piramida na svijetu – grobnica faraona Đozera koju je izgradio visoki kraljevski službenik Imhotep, prvi poznati arhitekt i umjetnik u povijesti. Slijedi odlazak do visoravni Giza, u predgrađu Kaira, gdje se nalaze najprepoznatljiviji simboli civilizacije drevnog Egipta – piramide, Dolinski hram i mistična Sfinga (čuvarica grobnica). Tri najpoznatije piramide su Keopsova, Kefrenova i Mikerinova. Najveća i najstarija od njih je Keopsova, koja je, kada je sagrađena, bila visoka oko 146 m, a izgrađena je od više od 2 milijuna blokova kamena vapnenca. Za one željne pustolovine i nezaboravnog iskustva, mogućnost ulaska duboko u jednu od piramida (uz doplatu, ovisno koja će tog dana biti otvorena). Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. DAN / KAIRO – ALEKSANDRIJA – KAIRO

Doručak te polazak put Aleksandrije, najveće luke na obalama Sredozemnog mora, koja ponosno nosi ime po osnivaču Aleksandru Velikom. Aleksandrija je kozmopolitski grad bogate prošlosti i kulturnog nasljeđa brojnih naroda koji su njime vladali, stari Egipćani, Grci, Rimljani, Arapi… Prava je riznica kulturnih i povijesnih znamenitosti, arhitekture i umjetnosti, a s druge je pak strane grad neizmjernih prirodnih ljepota, blage mediteranske klime i prekrasnih pješčanih plaža. Po dolasku ćemo posjetiti Aleksandrijski nacionalni muzej koji sadrži oko 1800 artefakata koji pripovijedaju priču o Aleksandriji i Egiptu, a podijeljeni su u tri zbirke: drevno egipatsko, koptsko i islamsko doba; Aleksandrijska knjižnica, najveća i najznamenitija knjižnica staroga vijeka i važno središte helenističke kulture i znanosti; Pompejev stup, 30-ak metara visok granitni stup smješten na drevnom aleksandrijskom akropolisu ispod kojeg se nalaze ostaci hrama Boga Serapisa; katakombe Kom El Shoqafa, povijesno arheološko nalazište i jedno od sedam čuda srednjega vijeka, nekropola s nizom grobnica, kipova i arheoloških objekata faraonskog pogrebnog kulta s helenističkim i ranim rimskim utjecajima. Povratak u Kairo u poslijepodnevnim satima. Večera. Noćenje.

5. DAN / KAIRO – DAHSHUR

Doručak u hotelu te slobodno prijepodne za osobne programe. Oko podneva odjava iz hotela i polazak prema Dahšuru, kraljevskoj nekropoli na zapadnoj obali Nila, oko 40-ak km južno od Kaira. Tu se nalazi nekoliko piramda od kojih su dvije piramide faraona Snofrua (Savijena piramida neobičnog i jedinstvenog oblika i Crvena, prva prava piramida strmih stranica ikad sagrađena), među najstarijima, najvećima i najbolje sačuvanima u Egiptu. Tu se između ostalih, nalazi i Crna piramida Amenemhata III., koja je dosta urušena i nad pustinjskim pijeskom se nadvija kao brdo. Slijedi opuštajuća večer na brodu na rijeci Nil, tijekom koje možete uživati u prekrasnom pogledu na Kairo i rijeku noću, u ukusnoj lokalnoj kuhinji, arapskim melodijama i zabavnom programu trbušnih plesača i egzotičnom tanura plesu koji je važan dio egipatske vjerske tradicije. Nakon iskrcaja s broda slijedi prijevoz u zračnu luku te prijava za povratni let prema Hrvatskoj.

6. DAN / KAIRO - ISTANBUL - ZAGREB

Polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji Turkish Airlinesa TK 693 u 03.45h. Dolazak u 07.05h po lokalnom vremenu te nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1053 u 08.05h; s očekivanim dolaskom u 08.15h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

Cjenik

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi:        4.790 kn

 First minute cijena aranžmana po osobi:                       4.990 kn

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:   5.290 kn

 

Pristojbe u zračnim lukama: 1.890 kn

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 90, odnosno 60 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta! 

 

Za polazak 06.01. vrijedi FM cijena!

 

Cijena aranžmana uključuje:

Prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) prema programu;

Prijevoz auutobusom na odredište prema programu;

Smještaj u Kairu u hotelu Ramses Hilton 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi tri polupansiona i jednog noćenja s doručkom;

Krstarenje brodom po Nilu u trajanju od 2 sata uz buffet večeru (bez pića) i zabavni program;

Razglede prema programu u pratnji lokalnih vodiča na engleskom jeziku;

Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;

Pratitelja iz Zagreba;

Troškove organizacije putovanja i jamčevine.

 

Cijena ne uključuje: pristojbe u zračnim lukama - obavezna doplata 1.890  kn (podložno promjeni), doplatu za jednokrevetnu sobu od 1.190 kn,  trošak vize za Egipat od 180 kn, obaveznu doplatu na licu mjesta za napojnice za lokalne vodiče i vozače cca. 30 USD, doplate za fakultativne usluge koje nisu gore navedene, osobne troškove, putno osiguranje (preporučamo).

 

Popusti:

Dijete 2-5,99 godina bez ležaja, uz dvije odrasle osobe u sobi:  2.000 kn

Dijete 6-11,99 godina na pomoćnom ležaju, uz dvoje odrasle osobe u sobi: 1.000 kn

Stariji od 12 godina na pomoćnom ležaju: 300 kn

 

Fakultativna ponuda, cijena po osobi:

Doplata za dvokrevetnu sobu s pogledom na Nil:  290 kn

 

Neobavezne doplate za ulaznice na licu mjesta – informativne cijene, po osobi:

Ulaznica za Kraljevsku dvoranu mumija u Nacionalnom muzeju, Kairo: 11 Usd

Ulaznica za unutrašnjost Keopsove piramide: 22 Usd

Ulaznica zau unutrašnjost Kefrenove ili Mikerinove piramide: 6 Usd

Ulaznica za Solarni muzej plovila, Giza: 6 Usd

Korisne informacije

EGIPAT

Država na sjeveroistoku Afrike omeđena Sredozemnim morem na sjeveru, Sueskim kanalom na istoku i Saharom na zapadu i jugu
Glavni grad: Kairo
Površina: 1 001 450 km²
Stanovništvo: nešto više od 94 milijuna
Religija: 90% muslimani, 10% kršćani
Jezik: arapski, u turističkim središtima moguće sporazumijevanje na engleskom, francuskom, njemačkom i talijanskom jeziku
VREMENSKA ZONA: EET bez promjene na ljetno/zimsko vrijeme. Tako je vremenska razlika u odnosu na Hrvatsku ljeti + 2 sata (Zagreb 12,00 sati – Kairo 14,00 sati), a zimi +1 sat (Zagreb 12,00 – Kairo 13,00 sati).
KLIMA I VREMENSKA PROGNOZA: suptropska s pustinjskim utjecajem, prosječne temperature zraka/mora od listopada do travnja 25/20◦ C
ODJEĆA: Preporučamo da sa sobom ponesete laganu pamučnu garderobu i udobnu obuću te isto tako nešto u slučaju hladnih dana ili večeri. Isto tako ponesite kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, šešir ili kapu, te sunčane naočale. Za posjet mošeji nužna je primjerena odjeća koja potpuno prekriva tijelo, ulazi se bez obuće.
STRUJA: 220 V, adapter nije potreban.
VODA ZA PIĆE: Pije se isključivo flaširana voda. Voda iz vodovoda nije pitka, a preporuča se i pranje zubi flaširanom vodom te izbjegavanje pića rashlađenih ledom.
NOVAC: Egipatska funta:; 1 USD = 19 EGP, 1 EUR = 20.3 EGP, 1 HRK = 2.3 EGP
SUVENIRI: kopije egipatskih skulptura, oslikani listovi papirusa, tepisi i ćilimi, zlatni i srebrni nakit, lokalno pripravljeni parfemi, začini, pamučni odjevni predmeti
HRANA I PIĆE: U hotelima se služe uobičajena međunarodna jela i pića, a od domaćih jela preporučamo: jela od leće i drugih grahorica, janjetinu, ovčetinu, junetinu s rižom, beskvasni kruh, pikantne umake, orijentalne slastice kao što je Um Ali.

Kairo

Napomene

Viza:

Hrvatski državljani trebaju vizu za Egipat.

Viza se u svrhu turističke posjete može ishoditi putem sustava E-viza na https://visa2egypt.gov.eg/eVisa/

Pristojba za turističku vizu, jedan ulazak, iznosi 25 Usd.

Plaćanje je moguće Visa i Mastercard karticom.

Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.

Kategorizacija hotela u odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje moguće je informirati se na službenoj stranici MVEP Republike Hrvatske; www.mvep.hr

Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja.

MINIMALAN BROJ PUTNIKA: 15

Oznaka putovanja: MP013