+385 (0)1 5814 460, +385 (0)1 5814 461 info@meridijanputovanja.hr

Etiopija - Kolijevka civilizacije

Jedna od najnapučenijih zemalja na svijetu, Etiopija je država u kojoj se govori 80 jezika, u kojoj se koristi najstarije pismo, a i pradomovina je omiljenog nam napitka - kave

10 dana / 8 noćenja — Zrakoplovom iz Zagreba

Datumi putovanja:
3.10. – 12.10.2019.

etiopija

Svećenik u Bet Giyorgisu / © Katie Hunt / Wikimedia

Program putovanja

 

1. dan/ ZAGREB - ISTANBUL - ADIDS ABABA

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanje zrakoplova. Prijava na let za Istanbul u 9.15 sati na liniji TK1054 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul u 12.30 sati. Nastavak putovanja za Addis Ababu na liniji TK676 (Turkish Airlines) u 18.20 sati. Dolazak u Addis Ababu u 23.40 sati. Po obavljanju viznih i carinskih formalnosti sastanak s predstavnikom lokalnog agenta. Slijedi organizirani prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan/ ADDIS ABABA

Nakon doručka odlazak u organizirani razgled grada. Tijekom obilaska posjetit ćemo Nacionalni muzej, Katedralu Svetog Trojstva, sagrađenu nakon oslobođenja od Italije, Menelikov mauzolej, spomenik slobodi, trg mučenika „crvenog terora“ itd. Nakon razgleda odlazak do tržnice Shiro Meda. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan/ ADDIS ABABA – BAHIR DAR – SLAPOVI PLAVOG NILA – JEZERO TANA

Doručak te odjava iz hotela. Organizirani prijevoz do zračne luke te prijava na let za Bahir Dar u 11.40 sati na liniji ET188 (Ethiopian Airlines). Dolazak u Bahir Dar u 12.40 sati. Odlazak do hotela gdje ćemo ostavit prtljagu te potom krenuti do 35 km udaljenih veličanstvenih slapova Plavog Nila. Rijeka se obrušava niz 45 visoke barijere čineći jedan od najspektakularnijih slapova u Africi. Šetnja uz slapove preko starog mosta iz 17.st. Susret s lokalnim stanovništvom iz sela na putu za slapove. U poslijepodnevnim satima krećemo na plovidbu jezerom Tana na kojem posjećujemo samostane iz 14.stoljeća. Brojni otočići na jezeru skrivaju dvadesetak samostana. Zbog izoliranog položaja usred jezera, u tim se samostanima čuvaju kulturna blaga i vjerske relikvije iz čitave zemlje. Jezerski samostani su poznati po tipičnom etiopskom sakralnom slikarstvu, inkunabulama i drugom crkvenom blagu. Posjećujemo tri samostana: Kibran Gebriel, Ura Kidane Mihret i Azua Mariam.  Povratak u hotel, smještaj i noćenje.

4. dan/ BAHIR DAR – GONDAR

Nakon doručka vožnja prema Gondaru, etiopskoj prijestolnici iz 17. stoljeća, često nazivanoj afričkim Camelotom. Putem ćemo se zaustaviti u selu Wolleka, jednom od nekoliko preostalih sela u kojem živi mala populacija Felasha (etiopskih crnih Židova). Po dolasku u Gondar posjetit ćemo dvorac vladara Fasiledesa, Bekaffinu, Tsadiku Yohannesovu, Adiam Seged Iyassovu i Emress Mentwabovu palaču koje se nalaze unutar istog kompleksa. Zatim ćemo vidjeti crkvu Debre Berhan Selassie s divljenja vrijednim freskama te kupalište kralja Fasiledesa. Šećući Gondarom, vratit ćemo se u doba dvorske raskoši, svečanosti i intriga. Noćenje.

5. dan/ GONDAR – NACIONALNI PARK SEMIEN – GONDAR 

Rano ujutro vožnja prema Nacionalnom parku Semien koji krije prelijepe vidike. Jedno dva do tri sata hodat ćemo kroz park i uživati u prelijepim pogledima na šarenilo boja u pitoresknom kanjonu, pažljivo nanizana polja, otvorene pašnjake po kojima pasu konji, drvorede i udaljene planinske vrhunce. Možda ugledamo i endemične sisavce - gelada babune, etiopskog kozoroga ili etiopskog vuka. Potom povratak u Gondar. Noćenje hotelu u Gondaru.

6. dan/ GONDAR – AXUM

Jutarnji let u Axum, drevno sjedište Kraljevstva Axum i kraljice od Sabe. Najveća znamenitost su kameni nadgrobni monoliti, brojne stele i obelisci izgrađeni od granitnih blokova, koji po veličini nadmašuju i egipatske. Postavljeni su u 3. i 4. st u čast nekadašnjih vladara. Prema legendi, u Axumu se nalazi mitski Kovčeg Saveza. Nakon smještaja u hotel i kraćeg odmora, razgledati ćemo drevne grobnice, ostatke kraljevske palače, Park stela i posjetiti živahnu tržnicu. Večera i noćenje.

7. dan/ AXUM - LALIBELA

Nakon doručka odjava iz hotela i organizirani prijevoz do zračne luke. Prijava na let za Lalibelu na liniji ET123 (Ethiopian Airlines) u 11.15 sati. Dolazak u Lalibelu u 11.55 sati. Odlazak prema samostanu Asheten Mariam. Samostan je iz 6.st. i nalazi se na više od 3000 metara nadmorske visine. Do samostana se na kraju dolazi pješice kroz prekrasan krajolik. U poslijepodnevnim satima vožnja do samostana i crkve Yimrahene Kirstos. Povratak u hotel, smještaj i noćenje.

8. dan/ LALIBELA

Doručak u hotelu, a potom odlazak u obilazak fascinantnih crkvi isklesanih u stijenama u 12.st. U gradu se nalazi ukupno 11 crkvi od ružičastog granita pod zaštitom UNESCO-a. Svaka crkva ima jedinstveni stil, vrlo detaljne rezbarije i vrlo dobro očuvane slike. Cijeli grad može se opisati kao jedna velika skulptura posvećena Bogu. Danas ćemo posjetiti nekoliko crkvi, od kojih je najpoznatija crkva Sv.Jurja. Noćenje u hotelu.

9. dan/ LALIBELA – ADDIS ABABA – ISTANBUL

Doručak u hotelu i odjava. Organizirani prijevoz do zračne luke. Prijava za let za Addis Ababu na liniji ET120 (Ethiopian Airlines) u 10.40 sati. Dolazak u Addis Ababu u 11.40 sati. Odlazak u šetnju kroz Market i do vidikovca za pogled na cijeli grad. Odlazak do lokalnog restorana na večeru s tradicionalnim etiopskim plesovima. Nakon večere organizirani prijevoz do zračne luke.

10. dan/ ISTANBUL – ZAGREB

Prijava na let za Istanbul na liniji TK677 (Turkish Airlines) u 00.35 sati. Dolazak u Istanbul u 5.55 sati. Nastavak putovanja za Zagreb na liniji TK1053 (Turkish Airlines) u 7.05 sati za Zagreb. Dolazak u Zagreb u 8.20 sati

 

Cjenik

First Minute cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 16.990 kn*

*First Minute popust 700 kn za rezervacije do 60 dana prije polaska ili do popunjenja kapaciteta po FM cijeni

 

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 17.690 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu 2.590 kn

 

Obvezna doplata za pristojbe zračnih luka: 3.300 kn

 

Cijena uključuje:

- prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi Zagreb – Addis Ababa – Zagreb

- unutarnje letove: Addis Ababa - Bahir Dar, Gondar- Axum, Axum - Lalibela i Lalibela - Addis Ababa

- smještaj u hotelima 3*/4* na osnovi 1 noćenja s doručkom u Addis Ababi, 1 noćenja s doručkom u Bahir Dar, 2 noćenja s doručkom u Gondaru, 1 noćenje s doručkom u Axumu, 2 noćenja s doručkom u Lalibeli

- ručkove svaki dan tijekom ture

- 1 večeru u lokalnom restoranu

- 1,5 L vode svaki dan po osobi tijekom razgleda i obilazaka

- pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku

- lokalnog vodiča

- sve transfere i prijevoze prema programu

- sve ulaznice za lokalitete koji se posjećuju (muzeji, crkve, dvorci, arheološka nalazišta, parkovi i sela)

- vožnju brodom po rijeci Jezeru Tana

- skaute u pratnji u Nacionalnom parku Semien

- razgled Addis Ababe

- jamčevinu i troškove organizacije putovanja.

 

Cijena ne uključuje:

- zrakoplovne pristojbe 3.300 kn

- doplatu za jednokrevetnu sobu 2.590 kn

- elektronska viza za Etiopiju 350 kn + usluga posredovanja agencije 150 kn

- napojnice za lokalne vozače i vodiče 50 USD (plaćanje na licu mjesta)

- putno osiguranje (preporučujemo).

Etiopija

Napomene

Važna napomena: obvezno je cijepljenje protiv žute groznice; preporučuje se uzimanje lijekova protiv malarije (početak najmanje dva tjedna prije odlaska); detaljne informacije i savjetovanja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo - www.hzjz.hr

Viza za Etiopiju:

Viza je potrebna. Dobiva se online apliciranjem na poveznici https://www.evisa.gov.et/#/home

Prilikom rezervacije potrebno je dostaviti u boji skeniranu putovnicu (stranica s podacima), 1 fotografiju sa svijetlom pozadinom u digitalnom obliku (.jpg) dimenzija kao za putovnicu (3,5 x 4,5 cm).Putovnica mora biti važeća 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju.

 

Napomene:

- Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Etiopije i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja te može biti niža od europskih standarda.

- Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvp.hr

- Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.

- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti

Oznaka putovanja: MP022

Etiopija
Etiopija
Etiopija