+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

Indija & Maldivi

NEW DELHI / AGRA / FATEHPUR SIKRI / JAIPUR / MALDIVI

Pozlaćene palače i mauzoleji, ukrašene džamije, prostrani bazeni i bogati vrtovi, baš kao i mogulski vladari te njihove perzijske žene - Indija priča priču dostojnu najljepših bajki

11 dana / 7 noćenja  —  Zrakoplovom iz Zagreba

Datum putovanja:  27.02. – 09.03.2018.

Vrijednost više! Odlični hoteli 5* s bazenima, ulaznice, vožnja rikšom, jahanje na slonu, besplatno posredovanje pri ishođenju indijske vize, popust za djecu do 2.500 kn

india - taj mahal

 

>> Maldivi su koraljni arhipelag od 1200 otočića razbacanih oceanom s jugozapadne strane indijskog podkontinenta. Blještavo bistre lagune osjenjene šumarcima palmi te nepregledne plaže srebrnastog pijeska obasjane suncem cijele godine stvaraju prizor koji se mora doživjeti da biste postali svjesni prirodne čarolije nazvane Maldivi.
S druge pak strane, čaroliju suživota nekoliko etničkih skupina koje su ostavile neizbrisiv trag na današnju Indiju predstavlja Zlatni trokut, sinonim rute Delhi-Agra-Jaipur, kojim i započinje naše putovanje.

Program putovanja

1. dan ZAGREB - ISTANBUL - NEW DELHI

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso kod šaltera Pošte u 07.00h, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji Turkish Airlinesa TK 1054 u 09.10h. Dolazak u 13.15h te nastavak leta za Delhi u 20.55h na liniji TK 716. Večera i odmor tijekom noćnog leta.

2. dan NEW DELHI

Očekivano slijetanje u Delhi u 05.15h po lokalnom vremenu, obavljanje pograničnih formalnosti te sastanak s lokalnim predstavnikom. Srdačna dobrodošlica i prijevoz do hotela. Doručak te nakon kraćeg odmora odlazak u panoramski razgled starog dijela indijske prijestolnice: Crvena tvrđava, nekadašnja kraljevska rezidencija mogulskih vladara iz 17.st.; Nacionalni muzej Mahatme Gandhija, s bogatom kolekcijom izvornih relikvija, knjiga, časopisa, dokumenata, fotografija, audio-vizualnog materijala i ostalih suvenira usko povezanih s Gandhijem i borbom za slobodu Indije Raj Ghat, memorijalni centar Mahatmi Gandhiju; mauzolej cara Humajuna iz 1562. godine, prvi primjer mogulske arhitekture u Indiji koji je nadahnuo izgradnju više poznatog Taj Mahala. Tijekom razgleda imat ćete priliku iskusiti vožnju rikšom jednim od najstarijih i najprometnijih bazara Chandni Chowk, sa spletom uskih uličica i trgovina u kojima se prodaje gotovo sve, od curryja do dijamanata. Noćenje.

3. dan NEW DELHI - AGRA

Nakon doručka, razgled Novog Delhija. Posjet kompleksu Kutab minareta (dio UNESCO-a), jednom od najranijih i najimpresivnijih primjera indo-islamske arhitekture i jednoj od najpopularnijih turističkih atrakcija grada. Put dalje vodi do Vrata Indije, spomenika indijskim vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu; pa do Predsjedničke rezidencije; Parlamenta i ostalih zgrada vlade iz Lutyenskog Delhija, djela grada nazvanog po poznatom britanskom arhitektu Sir Edwinu Lutyensu. Prije polaska prema srednjovjekovnoj Agri, kratko ćemo se zaustaviti kod hrama Lotus, jednog od simbola grada i remek-djela moderne indijske arhitekture. Slijedi prijevoz do Agre, prve mogulske prijestolnice. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

4. dan AGRA     

Doručak te posjet veličanstvenom Taj Mahalu (dio UNESCO-a), jednom od sedam svjetskih čuda. Ovo vrhunsko remek-djelo mogulske arhitekture dao je izgraditi moćni vladar Džahan-šah u spomen za svoju rano preminulu ženu Perzijanku Mumtaz Mahal. Zakoračite u ovaj vječni simbol ljubavi i uživajte u njegovoj neizrecivoj ljepoti i priči koja mu je udahnula život. U nastavku odlazak do impozantne tvrđave Agra (također dio UNESCO-a), nekadašnjeg boravišta mogulskih vladara i prekrasnog kompleksa palača, vrtova i džamija. Slijedi posjet grobnici Itimad-ud-Daulah, prvoj grobnici izgrađenoj od bijelog mramora i na obalama rijeke Yamuna te je zato često nazivaju Baby Taj. Navečer mogućnost fakultativnog odlaska na predstavu „Saga o ljubavi“ (Mohabbat the Taj) koja, uz najveću repliku Taj Mahala, uprizoruje legendu o ljubavi koja je stvorila veličanstveni mauzolej. Noćenje. 

5. dan AGRA - FATEHPUR SIKRI - JAIPUR

Nakon doručka polazak prema Jaipuru, glavnom i najvećem gradu indijske savezne države Rajastan. Usputni posjet Fatehpur Sikriu, veličanstvenom gradu iz 16. stoljeća koji je kratko vrijeme bio i mogulska prijestolnica. Ovaj utvrđeni grad krase prelijepe palače, mauzoleji, džamije, bazeni i vrtovi. Impresivna je džamija Jama Masjid; Buland Darwaza - Vrata pobjede visoka 54 m izgrađena u čast Akbarove pobjede u Gujaratu; palača Jodha Bai, zanimljiv spoj hinduističke i islamske arhitekture; mramorna grobnica šeika Salim Chistia. Po dolasku u Jaipur, smještaj u hotel. Ovaj slikoviti „ružičasti grad“ dom je palača iz bajki, robusnih tvrđava smještenih na golim brdima i širokim avenijama, i definitivno je jedan od simbola indijske civilizacije. Noćenje.

6. dan JAIPUR

Doručak te odlazak u posjet tvrđavi Amber, klasičnoj, romantičnoj radžastanskoj palači iz 16. stoljeća. Jahanje na slonovima (ukoliko bude moguće) će vam pomoći da se uspnete na vrh brda tvrđave. Alternativno, možete izabrati šetnju ili vožnju do tvrđave. U poslijepodnevnim satima posjet kompleksu Gradske Palače, bivše kraljevske rezidencije koja je danas dijelom pretvorena u muzej; opservatoriju Jantar Mantaru, najvećoj zvjezdarnici na svijetu izgrađenoj od kamena i mramora te posjet Hawa Mahalu - Palači vjetrova, znamenitoj građevini s 953 prozora koji su bili namjenjeni damama u kraljevskom dvoru da neopažene promatraju ulicu i prolaznike. U smiraj dana razgled ćemo zaokružiti posjetom monumentalnom hinduističkom hramu Birla Mandir, posvećenom bogu Višnu, smještenom podno utvrde Moti Dungri. Povratak u hotel.Noćenje.

7. dan JAIPUR - NEW DELHI

Doručak. Iskoristite današnji dan za posljednju kupovinu na jednoj od mnogobrojnih tržnica jer grad je prava riznica za kupnju suvenira, nakita, tradicionalnih predmeta i dr. U poslijepodnevnim satima polazak autobusom prema zračnoj luci u Delhiju. Po dolasku, prijava za let za Maldive.

8. dan NEW DELHI - MALE / MALDIVI

Let za Maldive. Po slijetanju u zračnu luku u Maléu, prijevoz brzim brodom do hotela. Prijava i smještaj u sobe/bungalove. Ostatak dana slobodno vrijeme za odmor i opuštanje. Maldive čini arhipelag od 26 atola s 1200 otoka, od kojih je 200 otoka nastanjeno, dok je 87 u potpunosti pretvoreno u ekskluzivna turistička odredišta. Ostatak arhipelaga je nedirnuta priroda usred Indijskog oceana – visina otoka rijetko doseže 2 metra, što je pravo prirodno čudo. Arhipelag ukrašen kokosovim palmama, prekrasnim bijelim plažama, tirkiznim lagunama, čistim toplim morem i koraljnim grebenima prepunim raznolikom tropskom florom i faunom, pravi je raj za dušu i tijelo! Večera. Noćenje.

9. dan MALDIVI

Doručak. Slobodan dan za uživanje u suncu, moru i rajskim plažama. Večera. Noćenje.

10. dan MALDIVI - ISTANBUL

Doručak. Slobodno vrijeme do prijevoza u zračnu luku u večernjim satima. Prijava na let za Istanbul na liniji Turkish Airlinesa, TK 731 u 23.50h.

11. dan ISTANBUL - ZAGREB

Dolazak u Istanbul u 06.25h te nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1053 u 08.05h. Očekivano vrijeme dolaska u 08.15h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

Cjenik

Ultra first minute cijena po osobi do 31.12.2017.:  13.990 kn

 First minute cijena po osobi do 15.01.2018. :          14.490 kn 

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:            14.990 kn

 Pristojbe u zračnim lukama: 2.690 kn

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 31.12.2017., odnosno 15.01.2018. ili do popunjenja određenog broja mjesta! 

 

 Cijena aranžmana uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom prema programu (ekonomska klasa) uključujući i lokalni let Delhi - Malé;
 • prijevoz klimatiziranim turističkim autobusom prema programu;
 • smještaj u New Delhiju u hotelu Crowne Plaza Mayur Vihar 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom;
 • smještaj u Agri u hotelu Double Tree by Hilton 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na na osnovi 2 noćenja s doručkom;
 • smještaj u Jaipuru u hotelu Jaipur Hilton 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja s doručkom;
 • smještaj na Maldivima u hotelu Paradise Island Resort & Spa 5* ili sl. na osnovi 2 polupansiona;
 • razglede prema programu u pratnji lokalnih vodiča na engleskom jeziku;
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;
 • vožnju rikšom u New Delhiju;
 • jahanje na slonu u Jaipuru;
 • pratitelja iz Zagreba;
 • troškove organizacije putovanja i jamčevine

 

 Cijena ne uključuje: pristojbe u zračnim lukama - obavezna doplata 2.690  kn (podložno promjeni), doplatu za jednokrevetnu sobu od 4.790 kn, obaveznu doplatu na licu mjesta za napojnice za lokalne vodiče i vozače 50 USD, trošak vize za Indiju (370 kn), doplate za fakultativne usluge i obroke koji nisu gore navedeni, osobne troškove, putno osiguranje (preporučamo).

 

 Popusti:

Dijete 2-4,99 godina u krevetu s roditeljima:                 2.500 kn

Dijete 5-11,99 godina na pomoćnom ležaju:                 1.000 kn

Treća odrasla osoba na pomoćnom ležaju:                     500 kn

 

Napomena:

Smještaj u trokrevetnoj sobi

Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog kreveta + pomoćni ležaj.

Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

 

 Fakultativna ponuda, uz minimum 10 osoba:

 • Polupansion u Indiji (6 večera u hotelima): 690 kn
 • Puni pansion na Maldivima (2 ručka): 550 kn
 • Predstava Saga o ljubavi u Agri: 260 kn po osobi
 • uključeno: ulaznica (platinum kategorija) i povratni transfer

 

VIZE:

Hrvatski državljani trebaju vizu i za Indiju i za Maldive.

Indijsku vizu je moguće ishoditi on-line putem poveznice https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html

Cijena vize iznosi 370 kn (51,25 USD uključivši bankovni trošak), a plaćanje je moguće MasterCard ili Visa karticama.

Vizu je moguće ishoditi unutar 30 dana do polaska na putovanje/ulaska u Indiju.

Viza za Maldive se dobiva po ulasku u zemlju i besplatna je.

  

RED LETENJA:

TK1054 27FEB                  ZAGREB               ISTANBUL            09:10      13:15

TK 716    27FEB                  ISTANBUL            DELHI                   20:55      05:15+1

TK 731   08MAR                  MALE                   ISTANBUL            23:50      06:25+1

TK1053  09MAR                  ISTANBUL            ZAGREB              08:05      08:15

Indija

Maldivi

Korisne informacije

INDIJA

Službeno ime: Republika Indija
Geografski položaj: južna Azija
Glavni grad: New Delhi
Površina: 3.287.590 km2
Broj stanovnika: 1.095.351.995 (2006.)
Službeni jezik: hindu, engleski i 21 regionalni jezik
Vremenska razlika: +3,30 h/+4.30 h u odnosu na Hrvatsku
Novčana jedinica: indijska rupija – INR (100 paisea); 1 kn = 9,28 INR; 1 EUR =70,43 IND; 1 USD = 63,58 IND
Električni napon: 220 V/50 Hz
Hrana: različita je u svakoj od regija, na jugu naginje vegetarijanskoj s raznim pikantnim začinima, na sjeveru s manje začina i pikantnosti i više pod utjecajem muslimanskih korijena. Uglavnom se koriste piletina i ovčetina, svinjetina i ponekad govedina, također i riba, a od vegetarijanskih jela ističu se žitarice i mahunarke (leća, poznata i sveprisutna “dhal”). Postoje i mnoge vrste kruha. Na jugu se često jede i sir, u kombinaciji s umacima i začinima. Voće je dobro, svježe i uvijek ukusno.
Piće: kupovati vodu u bocama (dobro provjeriti da li je čep originalno zatvoren), ne konzumirati led! Ne preporučuje se niti mlijeko jer vrlo često nije pasterizirano! Kava i čaj s mlijekom (masala čaj) su obično sigurni jer je voda kojom se spravljaju prokuhana. Vrlo su ukusni i voćni sokovi, a dosta je raširena i upotreba kokosovog mijeka. Od alkoholnih pića najviše se piju vino i pivo domaće proizvodnje te uvozna žestoka alkoholna pića.
Odjeća: preporuča se lagana pamučna i lanena odjeća (prirodni materijali), po mogućnosti dugih rukava, a pogotovo nogavica (iz higijenskih razloga). Lagana obuća je preporučljiva tijekom čitave godine.
Kupovina: Indija je raj za kupovinu! Pazite što kupujete jer izbor je toliki da vrijedi prvo dobro razgledati i raspitati se po pitanju cijene i kvalitete. U protivnome se dešava da već iza ugla nađete ljepše i jeftinije od onoga što ste upravo kupili. Kada ste stvarno zainteresirani za nešto prema trgovcu glumite nezainteresiranost, jer će onda cjenkanje polučiti najbolje rezultate. Obavezno se cjenkajte, jer spada u dio trgovačke kulture. Pazite na kvalitetu, jer ima puno robe upitne kvalitete. Kupovati se može od bazara (idelano za tekstil, suvenire i ostalu tradicionalnu robu), dućana (pretežno zapadne marke) ili specijaliziranih dućana za turiste (slična roba kao na bazaru, ali kvalitetnija i skuplja). Najčešći proizvodi koji se kupuju su: tekstil, svila/sariji, tepisi, nakit/drago kamenje, predmeti od drveta, mramora i bronce, antikviteti ili zapadna tzv. globalna roba po nižim cijenama. Vodite računa da ono što se Vama čini jeftino, za Indijca će to biti pravo malo bogatstvo!
Klima: od tropske na jugu do umjerene na sjeveru. Ljeto traje između ožujka i lipnja u većini dijelova Indije. Temperature tijekom dana prelaze 40 °C. U obalnim regijama temperatura prelazi 30 °C, a povezana je s visokim razinama vlažnosti. Nakon ljeta slijede kiše koje donosi jugozapadni monsun, a koje osiguravaju padaline za većinu Indije. Zime započinju u sjevernoj Indiji u studenome, a u južnoj Indiji u kasnom prosincu, a karakteriziraju je blagi do topli dani i prohladne noći.
Mobilni telefon: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: potrebna za državljane Republike Hrvatske

 

MALDIVI

Službeno ime: Republika Maldivi
Geografski položaj: južna Azija
Glavni grad: Malé
Površina: 298 km2
Broj stanovnika: 393,253 (2005.)
Službeni jezik: divehi (dijalekt Sinhaleza, čije je pismo izvedeno iz arapskog), ali moguće je sporazumijevanje i na engleskom koji je uz divehi jezik obrazovanja u školama i kojim govori većina državnih službenika, kao i zaposlenici u turističkim resortima.
Vremenska razlika: +3h/+4h u odnosu na Hrvatsku
Novčana jedinica: rufija MVR (1 rufija = 100 laarija). Novčanice su u apoenima od 5, 10, 20, 50, 100, 500 rufija, a kovanice su u apoenima od 1, 5, 10, 25, 50 laarija i od 1 i 2 rufije.  1 kn = 2,18 MVR; 1 EUR =16,21 MVR; 1 USD = 15,41 MVR
Električni napon: 230/240V, potreban adapter
Piće i opskrba vodom: Na svakom otoku nalaze se uređaji za desalinizaciju (pretvaranje morske vode u slatkovodnu) bez upotrebe kemijskih sredstava, pa je voda dobra i za piće. Na nekim otocima slatka voda dostupna je samo u određene sate (provjerite u hotelu). Na većini otoka vodu ne zagrijavaju već dotiče iz vodovoda. Alkoholna pića mogu se konzumirati samo u hotelima.
Hrana: maldivska kuhinja je pod snažnim je utjecajem indijske, a glavna namirnica je riba. Tipično jelo je garudiya – različite vrste riba poprskane limunom i kuhane u slanoj vodi s lukom, i sušena riba Hiki Mas.  Osim morskih plodova moraju gotovo sve uvoziti.
Odjeća i obuća: naprikladnija odjeća su majice kratkih rukava, kratke hlače, kupaći kostim. Lagana odjeća od pamuka i lana kroz cijelu godinu. Lagani pulover također će vam dobro doći, kao i kabanica (u slučaju da padne kiša). Lagane cipele i tenisice.
Klima tropska - vruća i vlažna. Najpovoljnije vrijeme za posjet je od studenog do ožujka, kada suhi sjeveroistočni monsun određuje klimatske uvjete. Za vrijeme jugozapadnog monsuna od lipnja do kolovoza vrijeme je kišovito
Pozivni broj zemlje: +960
Mobilni telefon: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: potrebna za državljane Republike Hrvatske, dobiva se besplatno prilikom ulaska u zemlju.

Napomene

 

VIZE: 

Hrvatski državljani trebaju vizu i za Indiju i za Maldive.

Hrvatski državljani trebaju vizu i za Indiju i za Maldive.

Indijsku vizu je moguće ishoditi on-line putem poveznice https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html

Cijena vize iznosi 370 kn (51,25 USD uključivši bankovni trošak), a plaćanje je moguće MasterCard ili Visa karticama.

Vizu je moguće ishoditi unutar 30 dana do polaska na putovanje/ulaska u Indiju.

Viza za Maldive se dobiva po ulasku u zemlju i besplatna je.

 

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 20 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max 8 kg).

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja.

Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda.

Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz rujna 2017. i   mogu biti podložne promjeni.

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Minimalni broj putnika: 15

Oznaka putovanja: MP013