+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

INDIJA I NEPAL
Kathmandu – New Delhi – Jaipur – Agra  

Kraljevske palače, hramovi iz razdoblja vladavine dinastija, živopisni bazari i očaravajuća hindusitička kultura samo su dio raskoši s kojima ćete se susresti na ovom jedinstvenom putovanju kroz Nepal i Indiju

12 dana   —  Zrakoplovom iz Zagreba

Datum putovanja: 7.-18.1.2019.

Program putovanja

1. dan: ZAGREB – ISTANBUL

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman dva sata prije polaska zrakoplova. Nakon podjele putne dokumentacije, slijedi prijava na let za Istanbul na liniji TK1054 (Turkish Airlines). Polijetanje zrakoplova u 09:10 sati. Dolazak u Istanbul u 13:15 sati. Nastavak putovanja prema New Delhiju u 20:55 sati na liniji TK716.

2. dan: ISTANBUL – NEW DELHI

Dolazak u New Delhi predviđen je u 05:15 sati po lokalnom vremenu. Organizirani transfer do hotela i smještaj u sobe. Nakon doručka, odlazak u razgled Novog Delhija. Posjet kompleksu Qutub Minar u sklopu kojeg se nalazi 72 m visok toranj pobjede iz 12. st. te poznati željezni stup sačuvan još iz 4. st. Posjet hramu Lotus, fascinantnom hramu u obliku istoimenog cvijeta - jednom od najistaknutijih atrakcija i najvažnijih vjerskih lokaliteta u gradu. Vožnja pored India Gate-a, spomenika žrtvama 1. svjetskog rata, zatim predsjedničke rezidencije, zgrade Parlamenta i Sekretarijata – građevina koje su zanimljiv spoj viktorijanske arhitekture i arhitekture 20. stoljeća. Na kraju dana odlazak do svetog hrama Bangla Sahib, jednog od najvažnijih hodočasničkih lokacija u Delhiju. Večera i noćenje.

3. dan: DELHI – AGRA

Nakon doručka, odjava iz hotela i odlazak u razgled Starog Delhija, magičnog, tajanstvenog i kaotičnog grada od 25 mil. stanovnika. Odlazak u Raj Ghat, memorijalu ocu nacije, Mahatmi Gandhiju te odlazak do najveće džamije u Indiji – Jama Masjid. Šetnja kroz bazar Chandani Chowk, najprometniju trgovačku središnjicu grada. Posjet Mauzoleju cara Humayun, prekrasnoj građevini od crvenog pješčenjaka i bijelog mramora koji je preteča Mughal stila. Nakon razgleda, odlazak prema Agri. Odlazak u hotel i prijava. Večera i noćenje.

4. dan: AGRA

Nakon doručka, odlazak u razgled Agre. Posjet monumentalnom Taj Mahalu, remek djelu i spomeniku ljubavi kojeg je dao sagraditi kralj Shah Jehan u čast svojoj ljubljenoj kraljici. Gradnja je započela u 17. stoljeću i trebalo je 18 godina da se dovrši uz danonoćni rad od preko 20.000 radnika. 1983. godine je Taj Mahal je uvršten na UNESCO-ov spomenik Svjetske baštine opisan kao dragulj islamske umjetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek - djela svjetskog nasljeđa. Odlazak prema utvrdi u Agri koju je sagradio kralj Akbar i koja danas dominira središtem Agre, a ujedno predstavlja i grad u gradu. Na putu stajanje u radionicu mramora. Povratak u hotel i noćenje.

5. dan: AGRA – FATEHPUR SIKRI – JAIPUR

Nakon doručka odjava iz hotela i odlazak prema Jaipuru. Na putu stajanje u crveni grad Fatehpur Sikri, negdašnjoj mogulskoj prijestolnici gdje ćemo posjetiti najveću atrakciju, mramornu grobnicu šeika Salim Chistija i džamiju koja je rađena po uzoru na džamiju u Meki. Nastavak vožnje prema Jaipuru. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

6. dan: JAIPUR

Nakon doručka slijedi razgled grada. Odlazak do tvrđave Amber do koje se dolazi slonovima (ovisno o raspoloživosti). Amber je izvana klasična radžastanska palača čija se ljepota skriva unutar njenih zidova s naslikanim minijaturama, dekoracijama od bjelokosti i zrcalima. Obilazak izvana Hawa Mahal ili kako je još nazivaju „Palača vjetrova“ zbog fascinantne fasade koja se sastoji od 953 prozora. Sagradio ju je maharadža Sawai Pratop Singh 1799. g. damama u kraljevskom dvoru da neopažene gledaju svakodnevni život na javnim ulicama. Nastavak razgleda maharadžine gradske palače, bivše kraljevske rezidencije koja je danas dijelom pretvorena u muzej. Razgled završava posjetom najvećoj kameno - mramornoj zvjezdarnici na svijetu, Jantar Mantar. Večera i noćenje.

7. dan: JAIPUR – DELHI

Nakon doručka, odjava iz hotela i odlazak prema Delhiju. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

8. dan: DELHI – KATHMANDU

Nakon doručka organizirani transfer u zračnu luku i polijetanje zrakoplova prema Kathmandu. Nakon carinskih formalnosti, transfer do hotela. Smještaj i noćenje.

9. dan: KATHMANDU

Doručak. Odlazak prema hramu Pashupatinathu smještenom oko 8 km od grada na rijeci Bagmati, jednom od najsvetijih hinduističkih hramova u koji je dozvoljen ulaz samo hindusima. Na gatovima rijeke se inače obavljaju obredi kremiranja ljudi. Zatim slijedi odlazak prema jednoj od najvećih stupa na svijetu Boudhanath sagrađenoj prije otprilike 2.500 godina i vrlo značajnom mjestu za budističke hodočasnike poglavito one s Tibeta. Posjet jednom od najvažnijih budističkih svetišta i poznatom mjestu hodočasnika u Nepalu - Swoyambhunathu, koji se nalazi na brežuljku, 3 km od glavnog grada, te dominira dolinom Kathmandua koja je proglašena UNESCO svjetskom baštinom. Posjet glavnom gradskom trgu Durbar. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

10. dan: KATHMANDU

Doručak. Odlazak prema obližnjem gradu Patan smještenom na južnoj obali rijeke Bagmati i udaljenom oko 5 km od Kathmandua. Grad je poznat i kao grad umjetnika, a glavno obilježje su mu mnogobrojni hinduistički i budistički hramovi. Zatim slijedi odlazak prema gradu Bhaktapuru gdje možete vidjeti klasičan primjer nepalskog srednjevječnog grada i načina života u njemu. Nekada je bio od velikog značaja zbog toga što se nalazi na trgovačkoj ruti prema Tibetu. Noćenje u hotelu.

11. dan: KATHMANDU – ISTANBUL

Organizirani transfer do zračne luke i prijava na let TK727 te polijetanje zrakoplova u 12:55 sati. Dolazak u Istanbul predviđen je u 18:50 sati po lokalnom vremenu.

12. dan: ISTANBUL – ZAGREB

Nastavak leta prema Zagrebu u 08:05 sati na liniji TK1053 i predviđen dolazak u Zagreb je u 08:15 sati po lokalnom vremenu.

Cjenik

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi               12.490 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu                                           3.440 kn                                                       

Obvezna doplata za zrakoplovne pristojbe                         2.390 kn

 

FIRST MINUTE POPUST NA OSNOVNU CIJENU  5% ZA REZERVACIJE DO 60 DANA PRIJE POLASKA!

Popust za mladence 7% na osnovnu cijenu aranžmana. Popust vrijedi uz priloženu potvrdu o vjenčanju (do 4 mjeseca nakon vjenčanja) i ne može se kombinirati s drugim popustima.

 

MINIMALAN BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 10

 

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom na ekonomskoj klasi na liniji Zagreb – Istanbul -New Delhi i Kathmandu – Istanbul - Zagreb, unutarnji let New Delhi - Kathmandu, smještaj u hotelima 4* na osnovi 10 noćenja, razglede i ulaznice za objekte koji se posjećuju prema programu, pratnju lokalnog vodiča, voditelj putovanja, trošak organizacije.

 

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: zrakoplovne pristojbe, vizu za Indiju, vizu za Nepal – plaćanje na licu mjesta (ca 25 usd), lokalnu pristojbu u zračnoj luci (ca. 25 usd), napojnice, obroke i usluge drugačije od navedenih, zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja.

 

OBAVEZNE DOPLATE: Zrakoplovne pristojbe, vize, napojnice (plaćanje na licu mjesta, ca. 40 usd).

 

Nepal

Indija

Korisne informacije

NEPAL

Službeno ime: Savezna Demokratska Republika Nepal
Geografski položaj: u južnoj Aziji, bez izlaza na more; na jugu graniči s Indijom, a na sjeveru s Kinom
Površina: 147.181 km2
Stanovništvo: oko 29.300.300; stanovnici Nepala pripadaju brojnim etničkim zajednicama; najbrojniji su Chetri (oko 16%), Brahmani (oko 13%), Magar (7%), Tharu (6.75%), Sherpe (0.68%)
Glavni grad: Kathmandu; oko 949.486 stanovnika
Jezik: nepalski, u turističkim područjima govori se i engleski
Religija: hinduisti 80%, budisti 11%, ostali 9%
Vremenska razlika: +3,45 sati ljeti, +4,45 sati zimi
Novčana jedinica: nepalski rupi (NPR); 1 EUR = oko 122,7 NPR
Kupovina: drvene rezbarije, rukotvorine od papira i metala, nakit od dragog kamenja, topi – tradicionalne nepalske kape; pletene rukavice i čarape, šalovi od pašmine, kukri noževi, saranghi – tradicionalni nepalski instrument sličan violini; cjenkanje je uobičajeno na tržnicama i manjim trgovinama
Odjeća: udobna obuća, te lagana i ugodna odjeća od prirodnih vlakana; zbog nižih noćnih temperatura u Nepalu, potrebno je ponijeti i topliju odjeću
Hrana: nacionalno jelo je dal bhaat – juha od leće s rižom; ostala lokalna jela: gundrook-dheedo – jelo od pšenice, kukuruza i sušenog povrća, masu – začinjeno meso u umaku, tarkan – začinjeno povrće, gurr – palačinke od začinjenog kuhanog krumpira, pečene na vrućem kamenu, choyla – pečeno meso bivola
Piće: piti isključivo flaširanu vodu; lokalna pića: chai – čaj s mlijekom, suja – slani čaj s mlijekom i maslacem, lassi – piće od jogurta, raksi – piće od riže ili prosa, slično tequili, jaand – slično vinu od riže
Napon struje: 220V
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: potrebna; ishodi se na licu mjesta
Mobilne mreže: VIPnet i T-Mobile partneri
Klima: sezona monsuna traje od kraja lipnja do sredine rujna, kad padne 80% godišnje količine kiše; proljeće i ljeto su najljepša godišnja doba; ljeti se temperatura kreće od 19 do 27°C, a zimi (od siječnja do ožujka) od 2 do 20°C

 

INDIJA

Službeno ime: Republika Indija
Geografski položaj: južna Azija, na obali Arapskog i Bengalskog zaljeva, između Burme i Pakistana
Površina: 3.287.590 km2
Broj stanovnika: oko 1.2 milijarde
Glavni grad: New Delhi; oko 12.500.000 stanovnika
Jezik: engleski, hindi, urdu, tamil i mnogi drugi
Religija: hinduisti 80.5%, muslimani 13.5%, kršćani 2.3%, sikhisti 1.9%, budisti 0.77%, jainisti 0.46%
Vremenska razlika: +3,5 sata ljeti / +4,5 sata zimi
Novčana jedinica: indijska rupija (INR), 1 USD = oko 59 INR
Kupovina: popularni proizvodi za kupovinu su: svila, odjeća, orijentalni tepisi, slike, lutke, glazbeni instrumenti, čaj, začini, batik, predmeti napravljeni od drva, bakra, bronce, jute, bambusa, srebra. Cjenkanje je uobičajeno.
Odjeća i obuća: preporučamo laganu pamučnu odjeću te udobnu, laganu obuću. Za večernje sate i za boravak u klimatiziranim prostorima predlažemo laganu vestu ili jaknu. Ženama se preporuča konzervativno odijevanje.
Hrana i piće: hrana je raznolika i obično vrlo začinjena. Tipična jela: chapati – kruh sličan tortilji, curry, biryani – vegetarijansko ili mesno jelo s rižom, tandoori chicken – piletina marinirana u jogurtu, sa začinima, dhal – juha od leće, chicken tikka masala – marinirana piletina s grilla u umaku. Piti isključivo flaširanu vodu.
Napon struje: 220V (potreban je adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: potrebna, mogućnost posredovanja
Mobilne mreže: T-Mobile, VIPnet i Tele2 partneri
Klima: znatno varira, od sušne pustinjske u Rajasthanu do hladne planinske u Assamu, jednom od najvlažnijih mjesta u svijetu. U osnovi, Indija ima tri glavna godišnja doba: suho i malo hladnije od listopada do veljače (najugodnije doba za posjet Indiji), suho i vruće od veljače do srpnja te vruće i vlažno (monsuni) od srpnja do listopada.

Napomene

VIZE

Indija - cijena vize za Indiju iznosi 85 usd. Dokumenti potrebni za izdavanje vize: popunjeni obrazac za vizu, putovnica koja vrijedi minimalno 6 mjeseci od datuma putovanja, 2 fotografije u boji sa svjetlom pozadinom. Viza se izdaje u roku od 7 dana, a Atlas posreduje pri izdavanju vize za Indiju u indijskom veleposlanstvu u Zagrebu. Usluga posredovanja Atlasa – 100 kn.

Nepal – cijena vize za Nepal iznosi 25 usd. Viza se dobiva po dolasku u zračnu luku u Kathmandu i plaća se na licu mjesta. Z izdavanje vize su potrebne dvije fotografije u boji.

 

Organizator putovanja zadržava pravo izmjene redoslijeda  izleta.

Preporučujemo uplatu police putnog osiguranja. Detaljnije informacije možete dobiti u agenciji.

Molimo da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

 

Oznaka putovanja: MP011