+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

INDIJA I NEPAL
Kathmandu – New Delhi – Jaipur – Agra  

Kraljevske palače, hramovi iz razdoblja vladavine dinastija, živopisni bazari i očaravajuća hindusitička kultura samo su dio raskoši s kojima ćete se susresti na ovom jedinstvenom putovanju kroz Nepal i Indiju

12 dana   —  Zrakoplovom iz Zagreba

Datum putovanja: 14.03.-25.03.2018.

nepal

 

Program putovanja

1. dan: ZAGREB - ISTANBUL

Sastanak putnika u zračnoj luci, 90 minuta prije leta. Preuzimanje putne dokumentacije i prijava na let za Istanbul, TK 1056, u 20h10.

2. dan: ISTANBUL - KATHMANDU

Slijetanje u 00h10 po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Kathmandu u 01h45. Slijetanje u 11h50. Nakon carinskih formalnosti, prijevoz do hotela – smještaj u sobe. Ostatak dana slobodno za odmor. Predlažemo poslijepodnevnu šetnju trgom Durbar. Večera,noćenje.

3. dan: KATHMANDU 

Doručak , te razgled grada koji je zbog brojnih kulturno-povijesnih spomenika upisan na listu svjetske baštine UNESCO-a. U gradu postoje brojni budistički i hinduistički hramovi i pagode koji su nastajali tokom stoljeća. Posebno je značajan kompleks brojnih kraljevskih palača. Razgled: Durbar Square,stara palača Hanuman Dhoka a potom odlazak za Pashupatinath ( na obali rijeke Bagmati, pritoke Gange ),jedno od najsvetijih hinduskih( boga Shive ) svetišta u Nepalu – ulaz dozvoljen samo hindusima; zatim do Boudnatha, najsvetijeg mjesta tibetanskog budizma sa veličanstvenom stupom ( svetište u kojem se čuva prah učitelja budizma ).Razgled hodočasničkog mjesta Swayambunath ( stupa sagrađena prije više od 2500 godina ).  Povratak u hotel,večera,noćenje.

4. dan: KATHMANDU

Nakon doručka razgled stare prijestolnice Bhaktapur; prekrasan gradić sačuvao je sa svojim palačama i prelijepim kućama duh srednjovjekovlja.Odlazak do  stare kraljevske prijestolnice Patan i njegovih brojnih hinduističkih i budističkih hramova. Poznat i kao grad umjetnika. Povratak u hotel. Tradicionalna večera u lokalnom restoranu.

5. dan: KATHMANDU - DELHI - MANDAWA

Doručak te prijevoz u zračnu luku. Let za Delhi.Nakon carinskih formalnosti sastanak sa vašim vodičem te vožnja u pravcu Mandawe. Mandawa je turističko mjesto u regiji Shekhawati. Nazivaju ga ” galerijom na otvorenom ” Rajasthana, jer u cijeloj  regiji, a ne samo u Mandawi se nalaze  fascinantnie palače (havelis) koje imaju bogato oslikane zidove.Neke od njih su danas pretvorene u hotele. U Mandawi su se snimali  brojni Bollywood filmovi. Smještaj u hotel.Večera,noćenje.

6. dan: MANDAWA - JAIPUR

Doručak i razgled  nekih od  palača : Murmuria,Binsidar Newatia,Chokhani Double,Hanuman Prasad Goenka.. Nakon razgleda vožnja u pravcu Jaipura, glavnog grada Rajasthana . Po dolasku, smještaj u hotel, večera,noćenje.

7. dan: JAIPUR

Doručak.Odlazak na izlet do radžastanske palače Fort Amber,obilazak dvorišta, zgrada i palače ogledala, što podsjećaju na slavne dane mogulskih vladara.Utvrda izgleda impresivno, u cijelosti izgrađena od bijelog mramora i ružičastog pješčenjaka, sa vidljivim utjecajem  hinduističkog i muslimanskog načina ukršavanja.Jahanje na slonovima (ukoliko bude moguće). Slijedi razgled grada: Palača vjetrova (Hawa Mahal) – prekrasno pročelje s  953 prozora koji su bili namjenjeni damama u kraljevskom dvoru da neopažene promatraju ulicu i prolaznike ; Jantar Mantar - najveća zvjezdarnica na svijetu izgrađena  od kamena i mramora; gradska palača  sa izvanrednom arhitekturom. Povratak u hotel, večera i noćenje.

8. dan: JAIPUR - FATEHPUR SIKRI - AGRA

Doručak.Na putu prema Agri,obilazak napuštenog grada Fatehpur Sikri (upisan u UNESCO-vu svjetsku baštinu),sagrađenog u crvenom pješčenjaku 1569.g.:kombinacija indijske,iranske i srednjoazijske arhitekture. Današnji nadrealistički ostaci grada, podsjećaju na nekadašnju prijestolnicu mogulskog kralja Akbara. Po dolasku u Agru razgled  Crvene tvrđave ( 1565.g. ) u čijoj unutrašnjosti se nalaze palače, džamija, carske prijemne dvorane. Slijedi razgled grobnice Itmad-Ud Daulaha, zovu ju i “Baby Taj” – to je grobnica  perzijskog plemića i djeda  Mumtaz Mahal. Smještaj u hotel,večera,noćenje.

9. dan: AGRA-DELHI-VARANASI

Doručak.Razgled svjetski poznatog remek djela od bijelog mramora Taj Mahala na obali rijeke Yamune, mauzoleja kojim  je mogulski car Shah Jahan ovjekovječio svoju ljubav prema supruzi Mumtaz.Opisan kao najekstravagantniji ikada izgrađen spomenik  ljubavi.

Nakon razgleda vožnja prema aerodromu Delhi -let za Varanasi. ( Benares ), grad poznat po svojim prenapučenim obalama svete rijeke Ganges. Po slijetanju smještaj u hotel. Na večer odlazak do rijeke Ganges, na čije obale dolaze mnogi hodočasnici izvesti ritual pobožnosti i pročišćenja. Večera, noćenje.

10. dan: VARANASI

Doručak. Slijedi razgled : Sarnath, mjesto gdje je Budha izrekao svoju prvu propovijed poslije prosvjećenja;

hram Vishwanath -jedan od najpoznatijih hinduističkih hramova  posvećen je Šivi. Hram se nalazi na zapadnoj obali svete rijeke Gange. Varanasi se također zove Kashi, pa se i hram  popularno naziva Kashi Vishvanath Temple.Kip posvećen Bharat Mati, izgrađen od mramora,  simbolizira nepodijeljenu Indiju. Slobodno do prijevoza na aerodrom. Let za Delhi. Po slijetanju, prijevoz u hotel,večera,noćenje.

11. dan: DELHI

Nakon doručka razgled  starog i novog Delhija: Crvena utvrda sa svojom šarolikom tržnicom, mošeja Jama Masjid (najveća u Indiji ) ; Raj Gath ( memorijal Mahatma Gandhiu); vožnja pored Crvene utvrde – zaustavljanje radi fotografiranja; vožnja rikšom bazarom Chandni Chowk u kojem se prodaje gotovo sve;  grobnica Humayun-nalazi se na UNESCO-vom popisu; Qutab Minar jedan od najvećih minareta na svijetu i drugi najviši u Indiji; hram Lotus -jedan od simbola grada i remek-djelo moderne  arhitekture ; zgrada parlamenta ; predsjednička rezidencija ; India Gate – spomenik  žrtvama 1.svjetskog rata.. Večera i noćenje u hotelu.

12. dan: DELHI - ISTANBUL

Let za Istanbul na liniji TK 717 u 06h55 /  slijetanje u 11h50.Nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1055 u 18h05 / slijetanje u 19h15. ( za vrijeme čekanja leta za Zagreb mogućnost boravka u Prime Class Lounge – plaćanje na licu mjesta.

Cjenik

First Minute cijena za prijave do 06.01.2018. :  12.990,00 kn                

Cijena  programa minimum 15 putnika :          13.590,00 kn

Doplata za manji broj putnika :                            1.350,00 kn            

Doplata za jednokrevetnu sobu:                            2.900,00 kn     

Jedan popust isključuje svaki drugi popust.

Cijena uključuje: prijevoz zrakoplovom Zagreb- Kathmandu-Delhi-Varanasi-Delhi-Zagreb na ekonomskoj klasi , smještaj u hotelima 4 * (kategorizacija hotela prema lokalnim standardima) , obroke prema programu, razglede i ulaznice prema programu, lokalne vodiče na engleskom jeziku i hrvatskog  pratitelja tijekom čitavog putovanja.

Cijena ne uključuje: aerodromske pristojbe (cca 2.400,00 - podložne promjenama,točan iznos na dan pisanja karte), lokalnu  pristojbu u zračnoj luci Kathmandu (cca 25 $), napojnice lokalnim vodičima i vozačima ( cca 5 $  dnevno).

Kalkulacija je rađena na temelju tečaja USD –EUR –HRK, na dan 24.7.2017. U slučaju promjene  tečaja za više od 1,5%, agencija zadržava pravo promjene cijene,kao i pravo otkaza putovanja u slučaju nedovoljno prijavljenih putnika.

Nepal

Indija

Korisne informacije

NEPAL

Službeno ime: Savezna Demokratska Republika Nepal
Geografski položaj: u južnoj Aziji, bez izlaza na more; na jugu graniči s Indijom, a na sjeveru s Kinom
Površina: 147.181 km2
Stanovništvo: oko 29.300.300; stanovnici Nepala pripadaju brojnim etničkim zajednicama; najbrojniji su Chetri (oko 16%), Brahmani (oko 13%), Magar (7%), Tharu (6.75%), Sherpe (0.68%)
Glavni grad: Kathmandu; oko 949.486 stanovnika
Jezik: nepalski, u turističkim područjima govori se i engleski
Religija: hinduisti 80%, budisti 11%, ostali 9%
Vremenska razlika: +3,45 sati ljeti, +4,45 sati zimi
Novčana jedinica: nepalski rupi (NPR); 1 EUR = oko 122,7 NPR
Kupovina: drvene rezbarije, rukotvorine od papira i metala, nakit od dragog kamenja, topi – tradicionalne nepalske kape; pletene rukavice i čarape, šalovi od pašmine, kukri noževi, saranghi – tradicionalni nepalski instrument sličan violini; cjenkanje je uobičajeno na tržnicama i manjim trgovinama
Odjeća: udobna obuća, te lagana i ugodna odjeća od prirodnih vlakana; zbog nižih noćnih temperatura u Nepalu, potrebno je ponijeti i topliju odjeću
Hrana: nacionalno jelo je dal bhaat – juha od leće s rižom; ostala lokalna jela: gundrook-dheedo – jelo od pšenice, kukuruza i sušenog povrća, masu – začinjeno meso u umaku, tarkan – začinjeno povrće, gurr – palačinke od začinjenog kuhanog krumpira, pečene na vrućem kamenu, choyla – pečeno meso bivola
Piće: piti isključivo flaširanu vodu; lokalna pića: chai – čaj s mlijekom, suja – slani čaj s mlijekom i maslacem, lassi – piće od jogurta, raksi – piće od riže ili prosa, slično tequili, jaand – slično vinu od riže
Napon struje: 220V
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: potrebna; ishodi se na licu mjesta
Mobilne mreže: VIPnet i T-Mobile partneri
Klima: sezona monsuna traje od kraja lipnja do sredine rujna, kad padne 80% godišnje količine kiše; proljeće i ljeto su najljepša godišnja doba; ljeti se temperatura kreće od 19 do 27°C, a zimi (od siječnja do ožujka) od 2 do 20°C

 

INDIJA

Službeno ime: Republika Indija
Geografski položaj: južna Azija, na obali Arapskog i Bengalskog zaljeva, između Burme i Pakistana
Površina: 3.287.590 km2
Broj stanovnika: oko 1.2 milijarde
Glavni grad: New Delhi; oko 12.500.000 stanovnika
Jezik: engleski, hindi, urdu, tamil i mnogi drugi
Religija: hinduisti 80.5%, muslimani 13.5%, kršćani 2.3%, sikhisti 1.9%, budisti 0.77%, jainisti 0.46%
Vremenska razlika: +3,5 sata ljeti / +4,5 sata zimi
Novčana jedinica: indijska rupija (INR), 1 USD = oko 59 INR
Kupovina: popularni proizvodi za kupovinu su: svila, odjeća, orijentalni tepisi, slike, lutke, glazbeni instrumenti, čaj, začini, batik, predmeti napravljeni od drva, bakra, bronce, jute, bambusa, srebra. Cjenkanje je uobičajeno.
Odjeća i obuća: preporučamo laganu pamučnu odjeću te udobnu, laganu obuću. Za večernje sate i za boravak u klimatiziranim prostorima predlažemo laganu vestu ili jaknu. Ženama se preporuča konzervativno odijevanje.
Hrana i piće: hrana je raznolika i obično vrlo začinjena. Tipična jela: chapati – kruh sličan tortilji, curry, biryani – vegetarijansko ili mesno jelo s rižom, tandoori chicken – piletina marinirana u jogurtu, sa začinima, dhal – juha od leće, chicken tikka masala – marinirana piletina s grilla u umaku. Piti isključivo flaširanu vodu.
Napon struje: 220V (potreban je adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: potrebna, mogućnost posredovanja
Mobilne mreže: T-Mobile, VIPnet i Tele2 partneri
Klima: znatno varira, od sušne pustinjske u Rajasthanu do hladne planinske u Assamu, jednom od najvlažnijih mjesta u svijetu. U osnovi, Indija ima tri glavna godišnja doba: suho i malo hladnije od listopada do veljače (najugodnije doba za posjet Indiji), suho i vruće od veljače do srpnja te vruće i vlažno (monsuni) od srpnja do listopada.

Napomene

VIZE

Viza za Indiju se može dobiti :

-on-line putem

-u Indijskom  veleposlanstvu u Zagrebu . Potrebni dokumenti : ispunjen i potpisani obrazac ,putovnica (koja mora vrijediti minimalno 6 mjeseci od datuma putovanja i mora imati 2. prazne stranice) , dvije novije fotografije za osobne dokumente veličine 5 cm x 5 cm. Cijena turističke vize je 370 kn. Posredovanje pri dobivanju vize : 50,00 kn.

Viza za Nepal se dobiva u zračnoj luci u Kathmanduu – iznos od 25USD  se plaća na licu mjesta. Potrebne su 2 fotografije u boji.

 

Organizator putovanja zadržava pravo izmjene redoslijeda  izleta.

Preporučujemo uplatu police putnog osiguranja. Detaljnije informacije možete dobiti u agenciji.

Molimo da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 15

Oznaka putovanja: MP020