+385 (0)1 5814 460, +385 (0)1 5814 461 info@meridijanputovanja.hr

ISTANBUL

Grad na dva kontinenta ukršen brojnim minaretima koji se uzdižu nad raskošnim džamijama, Istanbul je idealno jesensko odmorište i mjesto za odličan shopping

4 dana / 3 noćenja  —  Avionom iz Zagreba

Datumi putovanja:  6. – 9.4., 22. – 25.5., 23. – 26.6., 8. – 11.10.2019.

Istanbul

 

Sigurno ste znali da je Istanbul jedini grad na svijetu koji je smješten na dva kontinenta - Europi i Aziji, koji dijeli tjesnac Bospor. No jeste li znali da Istanbul, iako je je bio glavni grad triju velikih carstava - Rimskog, Bizantskog i Osmanskog, i iako je najveći turski grad s 13 milijuna stanovnika, nije glavni grad Republike Turske? Godine 1923. glavnim gradom je proglašena Ankara. Zanimljivo je da je u vrijeme postojanja Osmanskog Carstva u Istanbulu postojalo čak 1400 javnih toaleta. S druge strane, u isto vrijeme u zapadnoj Europi čak ni vladari nisu imali zahode u vlastitim palačama.

Program putovanja

 

1. dan /  Zagreb – Istanbul

Sastanak putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu sa pratiteljem putovanja te prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji TK 1054 (Turkish Airlines) u 9.15 sati. Po dolasku u Istanbul organizirani prijevoz do hotela. Prijava u hotel. Zajedno sa pratiteljem putovanja provedite poslijepodne u šetnji i istraživanju dijela grada gdje se nalazi vaš hotel. Pratitelj će znati informacije poput gdje promijeniti novac, kako se koristiti javnim prijevozom, orijentirati se u odnosu na lokalitete, restorane, pješačku zonu. Dobit ćete glavne smjernice kako se po gradu možete bez problema snaći  i uživati u ovom putovanju. Ugodnu večer možete provesti u Galati, dijelu do kojeg preko zaljeva vodi poznati Galata most sa Galata tornjem u središnjem dijelu koji je sagrađen sredinom 14.stoljeća u čijem je vrhu nekoć bila osmatračnica. Visine je 60 metara na 9 katova,  u tornju se nalaze kafići i noćni klub i pruža se prekrasan pogleda na zaljev Zlatni rog. Oko tornja mnoštvo je restorana i kafića, a vesela ulična atmosfera koja vlada do dugo u noć, zasigurno će vam  uljepšati  prvi susret sa gradom. Noćenje u hotelu.

2. dan /  Istanbul

Nakon doručka u hotelu odlazak u razgled grada u pratnji vodiča. Odlazak do Plave Džamije, posljednje velike kraljevske  džamije koju je izgradio Mehmet Aga da bi nadmašio poznatu Aja Sofiju, zatim preko Hipodroma odlazak do Aja Sofije, najpoznatije svjetske bazilike sa svojom lijepom kupolom, izgrađena je u 5. stoljeću i odraz je moći bizantske arhitekture. Pretvorena je u džamiju nakon dolaska Osmanskog carstva, kad su uz kupolu dograđeni minareti.  Mustafa Kemal Ataturk je baziliku proglasio muzejom 1935. godine što je i danas. Nakon obilaska Aja Sofije predviđena je pauza za ručak (nije u cijeni razgleda) ili osvježenje, nakon kojeg se odlazi obilazak Topkapi palače, što u prijevodu znači Palača topovskih vrata. Bila je glavna rezidencija Sultana, danas je muzej i jedna od nezaobilaznih atrakcija Istanbula. Sastoji se od nekoliko cjelina, dvorišta, a nedavno su otvorena i vrata Harema, te se može pogledati nakon završetka vođenog razgleda osnovnog dijela, uz doplatu po cijeni od 35 TL (cca 5 eur). Poslijepodne i večer, predlažemo odlazak na ples derviša, tursku večeru sa programom uz nastup trbušnih plesačica ili u neku od turskih kupelji, poznatijih pod nazivom Hammam. Povratak u hotel i noćenje.

3. dan /  Istanbul 

Doručak u hotelu. Današnji dan predviđen je za krstarenje Bosporskim tjesnacem gdje ćete od lokalnog vodiča čuti  priču o životu u Istanbulu sad i nekad, proći ispod poznatih visećih mostova, preko kojih teče neprekidan danonoćni promet. U cijenu krstarenja uključen je ručak u restoranu Sirena sa izborom između mesnog i ribljeg menija, uz predjelo i desert, a piće se posebno plaća ovisno o konzumaciji. Nakon ručka, svakako trebate posjetiti neku od trgovina turskih slatkiša, začina, prirodne kozmetike, te obići dvije najpoznatije tržnice u ovom dijelu svijeta. Egipatsku, koja je prepuna štandova sa turskim specijaliteta od lokuma, sireva, maslina, sušenog voća, orašastih plodova, čajeva, tu je i najpoznatija pržionica kave koju ćete lako pronaći po mirisu koji se širi oko nje. Kapali Čaršija,  poznata kao Grand Bazar, sa preko 4.000 trgovina, oduzeti će vam dobar dio dana samo za razgled i kupovinu, jer je jedan od najvećih bazara svijeta. Opušteno se izgubte u labirintu hodnika i prolaza u bezbrojnim dućanima koji nude sve od rukotvorina do dragocjenih kovina, keramike, stakla, tkanina, kože i ostalih proizvoda. Povratak u hotel i noćenje.

4. dan /  Istanbul – Zagreb

Doručak u hotelu. Odjava iz hotela je do 11 sati. Obzirom da je ostalo još malo vremena prije leta, predlažemo da posjetite jednu od najljepših Istanbulskih džamija u starom dijelu, džamiju Sulejmana Veličanstvenog, remek djela najpoznatijeg osmanskog graditelja Mimara Sinana nakon čega možete preći preko poznatog bosporskog mosta do vidikovca koji se nalazi iznad grada, gdje dolaze stanovnici na druženje i čaj, a koji je kao stvoren za fotografije turista na kojima će ponijeti uspomene na Istanbul, povijesni s jedne strane i moderni, koji će upoznati uz šetnju kroz uličice Kadוkӧya. U 14 sati organizirani je transfer do zračne luke. Prijava na let za Zagrebu na liniji TK1055. Polijetanje zrakoplova u 18.05 sati (preporuka je biti u Zračnoj luci tri sata prije polijetanja). Dolazak u Zagreb predviđen je u 19.10 sati.

 

Cjenik putovanja

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi za polaske:

6.4., 22.5., ……………………………………………..2.590 kn 2.290 kn first minute*

23.6.,8.10.. .……………………………………………2.790 kn 2.490 kn first minute*

*First minute popust - 300 kn vrijedi do popunjenja određenog broja mjesta.

Obavezana doplata za zrakoplovne pristojbe: 1090 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu: 950 kn

 

 

Cijena aranžmana uključuje: smještaj u hotelu 4*, (Hotel Peak ili sličan hotel iste kategorije) na osnovi tri noćenja s doručkom u hotelu, prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb - Istanbul –Zagreb u ekonomskoj klasi,  , razgled grada, pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku, jamčevinu i troškove organizacije putovanja.

 

Cijena aranžmana ne uključuje: pristojbe u zračnim lukama 990 kn,  doplatu za jednokrevetnu sobu 950 kn, sve ostale troškove koji nisu navedeni pod cijena uključuje, putno osiguranje.

 

Ostale doplate po osobi:

  • Aja Sofija i Topkapi palača; ulaznice, slušalice i stručno vodstvo: 30 eur po osobi
  • Harem u Topkapi palači; ulaznica 6 eur
  • Krstarenje Bosporom; vođena tura i ručak u restoranu na obali (piće nije u cijeni) 55 eur
  • Turska večer; program uz večeru (1 piće tijekom večere u cijeni) 55 eur
Napomene

VIZA ZA TURSKU: Potrebna

Online na web stranici www.evisa.gov.tr
Cijena vize je 21 USD (višekratni ulaz, vrijedi 180 dana, a unutar tog perioda smijete boraviti u R. Turskoj najviše 90 dana). Za izradu je potrebna putovnica (od 2015. godine mora biti važeća minimalno 8 mjeseci od datuma ulaska u Tursku). Mogućnost posredovanja agencije: cijena vize u protuvrijednosti u kunama 140 kn, usluga izdavanja i tiskanja vize 20 kn, plaćanje 160 kn agenciji prilikom rezervacije.


Minimalan broj putnika:
 15

Oznaka putovanja: MP015

istanbul
istanbul
istanbul

Istanbul