+385 (0)1 5814 460, +385 (0)1 5814 461 info@meridijanputovanja.hr

Jordan

Predivna u kamenu isklesana Petra, očaravajući Wadi Rum, te kupanje na dva mora, Mrtvom i Crvenom, dijelić su putovanja po Hašemitskoj kraljevini Jordanu, jednoj od najljepših bliskoistočnih država

7 dana- Posebnim zrakoplovom iz Ljubljane

Datumi putovanja:
30.4. – 6.5.2019.

Program putovanja

1. dan, utorak 30.4.2019: ZAGREB/LJUBLJANA – AMAN

Sastanak putnika u zračnoj luci Ljubljana dva sata prije predviđenog polijetanja izravnog charter zrakoplova za Aman (mogućnost organiziranog transfera iz Zagreba). Prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Amanu. Po dolasku u Aman obavljanje pograničnih i viznih formalnosti. Organizirani transfer do hotela u Ammanu. Prijava i smještaj u hotel. Večera u hotelu i noćenje.

2. dan, srijeda 1.5.2019: AMAN – JERASH – AMAN

Nakon doručka slijedi organizirani razgled jordanske prijestolnice Amana, fascinantnog grada kontrasta - jedinstvene mješavine modernog i tradicionalnog, idealno smještenog između pustinje i plodne doline. Aman je moderan grad s brojnim antičkim ostacima. Na vrhu brijega Jabal al-Qala’a, nalazi se citadela sa stupovima rimskog Herkulovog hrama i kompleks palače Umayyad iz 8. st. poznate po svojoj velikoj kupoli. Izgrađen unutar samog brda nalazi se i antički kameni amfiteatar iz 2. st. u kojem se povremeno održavaju zabavna događanja. Posjet džamiji kralja Abdulaha i starom dijelu grada. Potom odlazimo prema Jerashu, najbolje očuvanom rimskom gradu gdje još i danas možete proći kroz trijumfalnu arkadu posvećenu caru Hadrijanu te prošetati 600 metara dugom ulicom s kolonadama. Zlatno doba grada bilo je u vrijeme starog Rima. Jerash je izvrstan primjer veličanstvenog, povijesnog rimskog urbanizma. Utemeljen na području Bliskog Istoka, sa svojim popločenim ulicama, hramovima na brežuljcima, elegantnim teatrima, prostranim javnim trgovima, toplicama, fontanama i gradskim zidinama okruženim tornjevima i gradskim vratima. Po završetku razgleda slijedi povratak u Aman. Večera u hotelu. Noćenje.

3. dan, četvrtak 2.5.2019: AMAN – MADABA – PLANINA NEBO – KERAK – PETRA

Doručak. Odlazak do biblijske Madabe s njezinim poznatim bizantskim i umayyadskim mozaicima te grčkom pravoslavnom crkvom sv. Jurja, gdje možete vidjeti najstariju sačuvanu originalnu mapu Svete Zemlje (560 n.e.). Slijedi odlazak na planinu Nebo, najsvetije mjesto u Jordanu, odakle je Mojsije gledao „obećanu zemlju“, a vjeruje se i da mu je ovdje posljednje počivalište. Za lijepa vremena, s planine se pruža prekrasan pogled na dolinu rijeke Jordan, Mrtvo more i Jeruzalem. Slijedi vožnja do Keraka, utvrđenog grada, kojim dominira djelomično obnovljena križarska utvrda. Nakon razgledavanja utvrde i podzemnih hodnika, nastavak vožnje do Petre. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan, petak 3.5.2019: PETRA – AQABA

Nakon doručka odjava iz hotela, a potom odlazimo u obilazak Petre, mističnog grada isklesanog u visokom crvenom stijenju kojeg su prije više od dvije tisuće godina sagradili Nabatejci, gospodari Jordana iz predrimskog doba. Oni su uspjeli sagraditi impresivno kameno carstvo hramova, grobnica i ostalih građevina. Pješice ćete proći do Riznice, najpoznatijeg dijela Petre, kroz kanjon okružen bajkovitim liticama. Prilika za jahanje na konjima. Po završetku cjelodnevnog razgleda nastavljamo putovanje prema najjužnijem jordanskom gradu smještenom na obali Crvenog mora – Aqabi. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

5. dan, subota 4.5.2019: AQABA – WADI RUM – MRTVO MORE

Nakon doručka slobodno vrijeme za šetnju ili kupanje na obali Crvenog mora. Odjava iz hotela te potom polazak prema opjevanom pustinjskom krajoliku Wadi Rum, ekraniziranom u filmovima o Lawrenceu od Arabije kojeg omeđuju impresivni smeđi i crveni planinski lanci. Slijedi uzbudljivi pustinjski jeep safari, a po završetku safarija napuštamo Wadi Rum i nastavljamo prema obali Mrtvog mora. Po dolasku prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

6. dan, nedjelja 5.5.2019: MRTVO MORE

Doručak. Slobodan dan za odmor i uživanje u jednoj od najfascinantnijih prirodnih pojava - Mrtvom moru jedno od ovozemaljskih čuda, koje nas i dalje drži očaranima svojom jedinstvenom pojavom. Mrtvo more je prije svega jezero koje napaja Jordan, a na kojeg, uz Jordan, izlaz imaju Izrael te Zapadna obala. Površina same vode nalazi se oko 396 metara ispod razine mora. Salinitet u jezeru iznosi do 33%, a iz njega voda ne otječe, što znači da sva voda koja uđe u njega, u njemu i ostaje. Radi se o jezeru koje je najniže smješteno jezero na Zemlji. Na ovom području vlada suha pustinjska klima, s jako malim brojem padalina. Upravo zbog velikog saliniteta prilikom kupanja nemoguće je potonuti te se preporučuje maksimalno kupanje ne dulje od 20 minuta. Večera u hotelu. Noćenje.

7. dan, ponedjeljak 6.5.2019: MRTVO MORE – AMAN – LJUBLJANA/ZAGREB

Nakon doručka slobodno vrijeme do polaska prema Amanu. Dolazak u zračnu luku Aman te prijava na izravan charter let prema Ljubljani. Po dolasku u Ljubljanu organizirani transfer prema Zagrebu (uz doplatu).

Cjenik

First Minute cijena po osobi: 6.290 kn*

Redovna cijena aranžmana po osobi: 6.490 kn

*First minute popust 200 kn za uplate do 45 dana prije polaska ili do popunjenja mjesta.

 

Obavezne doplate za zrakoplovne pristojbe 1.990 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.290 kn

 

Cijena po osobi uključuje:

- prijevoz zrakoplovom prema programu na izravnom charter letu Ljubljana – Aman – Ljubljana
- smještaj u hotelima 4* na osnovi 6 noćenja s uslugom polupansiona

- razglede i ulaznice za objekte koji se posjećuju po programu putovanja
- lokalnog vodiča na engleskom jeziku
- voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
- prijevoz modernim klimatiziranim autobusom
- džip safari u trajanju od 3 sata po pustinji Wadi Rum

- bocu vode dnevno po osobi tijekom vožnje u autobusu
- vizu za Jordan
- trošak organizacije putovanja.

 

Cijena ne uključuje:

- pristojbe zračnih luka 1.990 kn

- transfer Zagreb – Ljubljana – Zagreb 350 kn
- dodatne obroke i usluge koje nisu navedene u programu putovanja
- napojnice vodiču i vozaču tijekom putovanja 30 EUR
- putna osiguranja

Jordan

Korisne informacije

JORDAN

Viza: dobiva se na licu mjesta po ulasku u Jordan, potrebna kopija putovnice (važeća najmanje 6 mjeseci nakon početka putovanja)
Novac: jordanski dinar (1 JOD = cca 8-9 kn)
Jezik: arapski, koristi se engleski i francuski
Električni napon: 220 V, nije potreban adapter
Vremenska razlika: +1 sat; Hrvatska 12 sati, Jordan 13 sati
Kupovanje: cjenkanje je dio tradicije, kupuje se srebro i zlato, staklo, pamuk, mozaici, slastice i karamelizirano voće, predmeti od drva, gline, mirodije,…
Odjeća: lagana, slojevita, pamučna odjeća i udobna obuća
Hrana i piće: u hotelima se služe međunarodna jela i pića; domaća jela od janjetine, ovčetine, pikantni umaci, … Piti isključivo pića iz boca, ne koristiti led, a sirovo voće i povrće guliti.

Napomene

- Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Jordana te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju
- Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za ulazak u Jordan. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili ambasadi zemlje u koju se putuje.

- Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Palma Travel d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja Palma Travel d.o.o.

- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.

- Viza: dobiva se na licu mjesta, po ulasku u Jordan, potrebno je dostaviti kopiju putovnice (važeća najmanje 6 mjeseci nakon početka putovanja i potrebno je imati 1 slobodnu stranicu).

- Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.

- U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

Oznaka putovanja: MP022