+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

JORDAN I IZRAEL

Aman - Jerash - Planina Nebo - Petra - Aqaba - Mrtvo more - Betlehem – Jeruzalem

Hramovi u Ammanu, Mojsijeva planina, pustinja Wadi Rum i u kamen uklesana fascinantna Petra - to je Jordan u kakvom je živio i Lawrence od Arabije, a potom slijede najsvetija mjesta Izraela - Betlehem i Jeruzalem

8 dana / 7 noći   —   Zrakoplovom iz Zagreba

Datumi putovanja:
03.01. – 10.01.2019.

 

Program putovanja

 

1. dan: ZAGREB - ISTANBUL

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova na liniji kompanije Turkish Airlines (TK 1054) za Istanbul u 09.10 sati. Dolazak u Istanbul u 13.15 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Amman na liniji TK 816 (Turkish Airlines) u 18.50 sati. Dolazak u Amman u 20.15 sati prema lokalnom vremenu. Nakon carinskih formalnosti organizirani prijevoz do hotela.  Prijava u hotel, smještaj, večera i noćenje.

2. dan: JORDAN / AMMAN - JERASH - AMMAN

Nakon doručka, odlazak na razgled Ammana: Rimsko kazalište, citadela, arheološki muzej i novi dio grada. Nastavak vožnje do 50 km udaljenog grčko-rimskog grada Jerasha, najuščuvanijeg grada nekadašnjeg Dekapolisa. Razgled ostataka hramova Artemide i Zeusa, Hadrijanovog trijumfalnog slavoluka i 600 metara duge ulice stupova. Povratak u Amman. Večera i noćenje u hotelu.

3. dan: JORDAN / AMMAN - MADABA - PLANINA NEBO - KERAK - PETRA

Nakon doručka odjava iz hotela i odlazak do biblijske Madabe s njenim poznatim bizantskim i umayyadskim mozaicima te grčkom pravoslavnom crkvom sv. Jurja, gdje možete vidjeti najstariju sačuvanu originalnu mapu Svete Zemlje (560 n.e.). Slijedi odlazak na planinu Nebo, najsvetije mjesto u Jordanu, odakle je Mojsije gledao obećanu zemlju, a vjeruje se i da mu je ovdje posljednje počivalište. Za lijepa vremena s planine se pruža prekrasan pogled na dolinu rijeke Jordan, Mrtvo more i Jeruzalem. Slijedi vožnja do Keraka, utvrđenog grada, kojim dominira djelomično obnovljena križarska utvrda. Nakon razgledavanja utvrde i podzemnih hodnika, nastavak vožnje do Petre. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

4. dan: JORDAN / PETRA - WADI RUM - AQABA

Nakon doručka, odlazak na razgled Petre, fascinantnog mističnog mjesta uklesanog u visokim crvenim stijenama. Petra je nekoć bila glavni grad Nabatejaca. Zbog bogatstva iscrpina, Petra je najveća znamenitost Jordana i pod zaštitom je UNESCO-a, a proglašena je i jednim od sedam novih svjetskih čuda. Do grada se dolazi pješice kroz Siq - uski prosjek među stijenama. Razgled kamene grobnice, crvenog pročelja al-Khazne, Dvorane pravde. Po završetku razgleda, slijedi odlazak u spektakularnu pustinju Wadi Rum.

Po dolasku, dvosatna vožnja džipovima u unutrašnjost pustinje, kako bi se doživjela njezina bezvremenska ljepota tijekom vožnje u Dolini mjeseca. To je tiho i golemo područje, najviše povezano sa životom beduina, koji su najbolji poznavatelji bespuća i priča o Lawrencu od Arabije, časniku koji je ovdje živio sudjelujući u arapskom ustanku početkom 20. stoljeća. Potom, vožnja do Aqabe. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

5. dan: JORDAN / AQABA - IZRAEL / MASADA - MRTVO MORE - BETLEHEM

Nakon doručka odjava iz hotela te vožnja prema graničnom prijelazu. Nakon obavljanja graničnih formalnosti, ulazak u Izrael. Nastavak vožnje do arheološkog lokaliteta Masada, pod zaštitom UNESCO-a. Ova utvrda smještena na stijeni uz rub Judejske pustinje ponos je i simbol židovstva zbog masovnog samoubojstva pobunjenika koji se nisu htjeli predati Rimljanima 73. godine. Potom, zaustavljanje kod Mrtvog mora. Mrtvo more je najniža točka na svijetu, nalazi se 394 metara ispod razine mora. Zbog visoke koncentracije soli (oko 30%), u njemu nije moguće potonuti. Ako vrijeme dopusti, slobodno vrijeme za kupanje i mazanje blatom poznatom po ljekovitim svojstvima. Nastavak vožnje preko Jeruzalema do Betlehema. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

6. dan: IZRAEL / BETLEHEM - JERUZALEM - BETLEHEM

Nakon doručka odlazak na razgled starog dijela Jeruzalema: Zid plača, džamija Al Aqsa (izvana), crkva Sv. Ane. Slijedi prolaz križnim putem (Via Dolorosa) do bazilike Isusovog groba. Potom, odlazak na Maslinsku goru, planinu koja se uzdiže istočno od Jeruzalema. Nekad je ova gora bila prekrivena maslinama, a danas je to mjesto brojnih kršćanskih svetišta, židovskih groblja i arapskih sela. Razgled Getsemanskog vrta, mjesta na koje je Isus došao sa svojim apostolima nakon posljednje večere kako bi molio i mjesta na kojem je uhićen. Slijedi odlazak do brda Sion te razgled sobe Posljednje večere. Povratak u hotel u Betlehemu. Večera. Noćenje.

7. dan: IZRAEL / BETLEHEM - JERUZALEM - BETLEHEM

Nakon doručka, odlazak na razgled Betlehema, Isusovog rodnog mjesta, koje je ujedno i rodno mjesto kralja Davida. Razgled crkve Rođenja i Pastirskog polja, mjesta gdje su, prema vjerovanju, Božji anđeli objavili pastirima rođenje izraelskog Kralja i Spasitelja. Potom, vožnja do Jeruzalema te razgled novog dijela grada: Yad Vashem - memorijal žrtvama holokausta. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

8. dan: BETLEHEM - TEL AVIV - ISTANBUL - ZAGREB

Nakon doručka transfer do zračne luke. Polijetanje zrakoplova kompanije Turkish Airlines za Istanbul u 12.15 sati na liniji TK 795. Dolazak u Istanbul u 15.30 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Zagreb u 18.55 sati na liniji TK 1055, te dolazak u zagrebačku zračnu luku u 19.05 sati po lokalnom vremenu.

 

Cjenik

First minute cijena po osobi: 7.990 kn

First minute popust: 300 kn na osnovnu cijenu za uplate do 45 dana prije polaska ili do popunjenja mjesta po FM cijeni

Cijena aranžmana po osobi: 8.290 kn + zrakoplovne pristojbe 1.690 kn

 

Cijena po osobi uključuje:

prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi, smještaj na osnovi 7 noćenja s doručkom u hotelima 4* (1 noćenje u Ammanu, 1 noćenje u Petri, 1 noćenje u Aqabi, 3 noćenja u Betlehemu), 7 večera (set menu) u hotelima prema programu, grupne prijevoze i razglede prema programu, ulaznice za objekte i lokalitete koji se posjećuju prema programu, lokalnog vodiča u Jordanu i Izraelu, pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku, jordansku vizu, jamčevinu i trošak organizacije putovanja.

 

Obavezne doplate po osobi:

zrakoplovne pristojbe 1.690 kn (plaćanje kod prijave, podložne promjenama); izlazna taksa u Jordanu 15 USD i napojnice za lokalne vodiče i vozače 50 USD (plaćanje na licu mjesta).

 

Cijena ne uključuje:

doplatu za jednokrevetnu sobu 1.600 kn; dodatne usluge, obroke i izlete, paket putnog osiguranja.

Izrael

Jordan

Korisne informacije

JORDAN

Službeno ime: Hašemitska Kraljevina Jordan
Površina: 92.300 km2
Broj stanovnika: 5.153.378 (2002.)
Glavni grad: Amman, 1.213.800 stanovnika
Službeni jezik: arapski (koriste engleski i francuski)
Religija: islam
Novčana jedinica: JOD - jordanski dinar (100 piastera = 1000 filsa)
1 HRK ≈ 0,09 JOD; 1 EUR ≈ 0,75 JOD; 1 USD ≈ 0,71 JOD
Klima: zapadni dijelovi imaju obilježja sredozemne klime – ljeta su vruća i suha, a zime nešto vlažnije i blage. Istočno i južno od Jordanskog visočja klima je polupustinjska i pustinjska
Odjeća: preporuča se konzervativnija odjeća, posebno izvan turističkih gradova
Kupovina: staklo, srebro, zlato, nakit, mesing, bakar, tepisi, kožna odjeća, začini, mirisi
Hrana: s velikim utjecajem zemalja iz regije (Sirije, Libanona i Palestine). Nacionalno jelo je mansaf - janjetina začinjena aromatičnim biljem, kuhana u jogurtu
Piće: isključivo flaširana voda
Električni napon: 220V, 50Hz (nije potreban adapter)
Napojnice: u restoranima 10% na iznos računa, a u hotelima za portire/nosače 1 USD

 

IZRAEL

Službeno ime: Država Izrael
Geografski položaj: na Bliskom Istoku, uz istočni rub Sredozemnog mora
Površina: 20.770 km2
Broj stanovnika: oko 7.760.000
Glavni grad: Jeruzalem, 801.000 stanovnika
Jezik: hebrejski i arapski su službeni jezici, koristi se i engleski
Religija: židovi 76,5%, muslimani 15%, kršćani 2%, ostali 6,5%
Vremenska razlika: +1 sat
Novčana jedinica: izraelski novi šekel (ILS), 1 USD = oko 3,5 ILS
Kupovina: koža, zlato, srebrni nakit s dragim i poludragim kamenjem, dijamanti
Odjeća: preporučamo laganu odjeću, pokrivala za glavu, udobne cipele. Za posjete vjerskim objektima potrebna je skromna odjeća. U Jeruzalemu i drugim brdovitim mjestima te za zimske mjesece preporučamo topliju odjeću.
Hrana i piće: mješavina arapske hrane s mnogo začina, ali i zapadne hrane. Izraelska kuhinja je mješavina izvornih jela i jela koja su donijeli židovi doseljenici iz različitih dijelova svijeta. Popularne su salate od nasjeckanog povrća, falafel – pržene okruglice od slanutka u lepinji, hummus – namaz od slanutka, borekas – pečeno tijesto punjeno sirom, krumpirom ili povrćem, shwarma – komadići mesa s povrćem i hummusom zamotani u lepinju, shishlik – ražnjići od janjećeg ili junećeg mesa, cholent – složenac od mesa i povrća koji se tradicionalno jede na šabat. Voda je sigurna za piće, ali preporuča se piti flaširanu vodu. Popularni su svježi voćni sokovi, kava i čaj; sabra – liker od čokolade i naranče, sahlab – toplo aromatizirano mliječno piće. Izrael ima kvalitetna vina. Lokalno pivo: Goldstar i Maokobee.
Napon struje: 220V; 50 Hz (utičnice s 3-pina, ali mnoge od njih rade i po europskom 2-pinskom standardu)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: nije potrebna
Mobilne mreže: T-Mobile, VIPnet i Tele2 partneri
Klima: mediteranska, s ugodnim vremenom tijekom proljeća i jeseni. Ljeta su vruća i sušna, a zime hladnije s mogućom kišom, iako ima i mnogo sunčanih dana.

Napomene

VIZA:

potrebna. Jordanska viza dobiva se po dolasku u zemlju i uračunata je u cijenu programa. Izraelska viza dobiva se pri ulasku u zemlju (putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlju te je potrebno imati najmanje 1 potpuno praznu stranicu u putovnici). Kopiju putovnice potrebno je dostaviti agenciji prilikom rezervacije putovanja.

Najmanji broj putnika: 15

Oznaka putovanja: MP015