+385 (0)1 5814 460, +385 (0)1 5814 461 info@meridijanputovanja.hr

JORDAN & IZRAEL

AMMAN – MADABA – PLANINA NEBO – KERAK - PETRA – WADI RUM – AQABA – MASADA – MRTVO MORE – JERUZALEM – BETLEHEM – TEL AVIV – JAFFA

Hramovi u Ammanu, Mojsijeva planina, pustinja Wadi Rum i u kamen uklesana fascinantna Petra - to je Jordan u kakvom je živio i Lawrence od Arabije, a potom slijede najsvetija mjesta Izraela - Betlehem i Jeruzalem

Zrakoplovom iz Zagreba

Datumi putovanja:
04.05. – 11.05.2019.

Program putovanja

1. dan, 04.05.2019., ZAGREB - ISTANBUL

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci dva sata prije polijetanja zrakoplova. Polijetanje zrakoplova kompanije Turkish Airlines (TK1056) za Istanbul u 20.05 sati. Dolazak u Istanbul u 23.20 sati po lokalnom vremenu.

2. dan, 05.05.2019., ISTANBUL - AMMAN - JERASH - AMMAN

Nastavak leta za Amman na liniji TK 814 (Turkish Airlines) u 02.05 sati. Dolazak u Amman u 05.00 sati po lokalnom vremenu. Slijedi organizirani prijevoz do hotela, prijava i smještaj. Nakon doručka, započnimo prvi dan u Jordanu odlaskom na razgled Ammana: Citadela sa predivnim pogledom na grad, Rimsko kazalište smješteno u središtu grada, arheološki muzej i novi dio grada. Nastavak razgleda odlaskom do sat vremena udaljenog grčko-rimskog grada Jerasha kako bismo posjetili najočuvaniji rimski grad na svijetu gdje ćemo proći Hadrijanovim trijumfalnim slavolukom i prošetati 600 metara dugom ulicom stupova. Povratak u Amman. Večera. Noćenje.

3. dan, 06.05.2019., AMMAN - MADABA - PLANINA NEBO - KERAK - PETRA

Doručak. Danas je dugi dan pred nama jer se putuje prema Petri. Tura počinje odlaskom do  biblijske Madabe, grada mozaika, gdje možete vidjeti najstariju sačuvanu originalnu mapu Svete Zemlje. Vožnja do planine Nebo, mjestu s kojeg je Mojsije gledao Obećanu zemlju  i gdje je sahranjen. Kada vremenski uvjeti dozvoljavaju, s planine se pruža prekrasan pogled na dolinu rijeke Jordan i na Mrtvo more. Nastavak razgleda vožnjom do Keraka, utvrđenog grada kako bismo posjetili križarsku utvrdu i podzemne hodnike. Slijedi vožnja do Petre. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan, 07.05.2019., PETRA - WADI RUM - AQABA

Nakon doručka, započnimo razgled Petre pješice kroz glavni ulaz do starog grada „Al Siq“ - uskog prosjeka među stijenama. Petra, najveća znamenitost Jordana, pod zaštitom UNESCO-a, izvanredan i jedinstven grad sagrađenog je od strane arapskih Nabatejaca prije više od dvije tisuće godina. Nabatejci su sagradili fascinantno kameno carstvo nadgrobnih spomenika, palača, hramova i riznica upravo od pustinjskog crvenog kamena, stijena i pješčenjaka. Slavno crveno pročelje Al Khazna-e, poznate „Riznice“, najpoznatiji je dio Petre. Nakon razgleda slijedi ručak u lokalnom restoranu. Potom odlazimo u predivnu pustinju Wadi Rum gdje ćete tijekom dvosatne vožnje džipovima u unutrašnjost pustinje, na najbolji način doživjeti njezinu ljepotu koja je opisana u filmovima o Lawrenceu od Arabije. Nakon safarija džipovima, slijedi vožnja do Aqabe. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

5. dan, 08.05.2019., AQABA - MRTVO MORE - MASADA - BETLEHEM

Nakon doručka vožnja prema graničnom prijelazu Wadi Araba. Nakon obavljanja graničnih formalnosti, ulazak u Izrael i vožnja do Mrtvog mora. Mrtvo more je najniža točka na svijetu, nalazi se 394 metara ispod razine mora. Zbog visoke koncentracije soli (oko 30%), u njemu nije moguće potonuti. Ukoliko vrijeme dopusti, slobodno vrijeme za kupanje i mazanje blatom poznatom po ljekovitim svojstvima. Nastavak vožnje do arheološkog lokaliteta Masada, pod zaštitom UNESCO-a. Ova utvrda smještena na stijeni uz rub Judejske pustinje ponos je i simbol židovstva zbog masovnog samoubojstva pobunjenika koji se nisu htjeli predati Rimljanima 73. godine. Nastavak vožnje do Jeruzalema. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

6. dan, 09.05.2019., JERUZALEM

Nakon doručka odlazak na razgled starog dijela Jeruzalema: Zid plača, džamija Al Aqsa (izvana), crkva Sv. Ane. Slijedi prolaz križnim putem (Via Dolorosa) do bazilike Isusovog groba. Potom, odlazak na Maslinsku goru, planinu koja se uzdiže istočno od Jeruzalema. Nekad je ova gora bila prekrivena maslinama, a danas je to mjesto brojnih kršćanskih svetišta, židovskih groblja i arapskih sela. Razgled Getsemanskog vrta, mjesta na koje je Isus došao sa svojim apostolima nakon posljednje večere kako bi molio i mjesta na kojem je uhićen. Slijedi odlazak do brda Sion te razgled sobe Posljednje večere. Potom, razgled novog dijela grada: Yad Vashem - memorijal žrtvama holokausta. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

7. dan, 10.05.2019., JERUZALEM – BETLEHEM – TEL AVIV

Doručak. Odlazak na razgled Betlehema, Isusovog rodnog mjesta, koje je ujedno I rodno mjesto kralja Davida. Razgled crkve Rođenja I Pastirskog polja, mjesta gdje su, prema vjerovanju, Božji anđeli objavili pastirima rođenje izraelskog Kralja I Spasitelja.

U 16.00 sati vožnja prema Tel Avivu, po dolasku panoramski razgled Tel Aviva I Jaffe. Nakon razgleda, slobodno vrijeme do 21:30 sati kada je predviđen odlazak do zračne luke Ben Gurion.

8. dan, 11.05.2019., BETLEHEM - TEL AVIV - ISTANBUL - ZAGREB

Polijetanje zrakoplova kompanije Turkish Airlines za Istanbul u 00.55 sati na liniji TK791 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul u 03.05 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Zagreb u 07.05 sati na liniji TK1053 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb predviđen je u 08.20 sati.

Cjenik

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 9.850 kn

Pristojbe u zračnim lukama po osobi: 1.700 kn

Doplatu za jednokrevetnu sobu: 1.550 kn

Cijena aranžmana uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom prema programu (ekonomska klasa);
 • smještaj prema programu u hotelima 4* u standardnim dvokrevetnim sobama na osnovi 5 polupansiona i 1 noćenje s doručkom, te jednim ručkom u Petri;
 • prijevoz klimatiziranim autobusom s WiFi prema programu;
 • 1 boca mineralne vode po danu i po osobi tijekom boravka u Jordanu;
 • 2 sata safarija u Wadi Rum pustinji;
 • razglede prema programu u pratnji vodiča na hrvatskom jeziku;
 • lokalne vodiče na engleskom jeziku;
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju;
 • jordansku vizu;
 • jordansku izlaznu taksu na graničnom prijelazu s Izraelom u Aqabi;
 • troškove organizacije putovanja i jamčevine

 

Cijena ne uključuje: pristojbe u zračnim lukama (obavezna doplata 1.700 kn; podložna promjeni, točan iznos na dan pisanja karte), doplatu za jednokrevetnu sobu od 1.550 kn, napojnice za lokalne vodiče i vozače 40 EUR (obavezna doplata na licu mjesta pratitelju putovanja), dodatne obroke, usluge koje nisu navedene u programu, osiguranje od rizika otkaza i osiguranje prtljage (preporučujemo, moguće ugovoriti u agenciji), sve što nije izrijekom navedeno pod cijena uključuje.

Izrael

Jordan

Korisne informacije

JORDAN

Službeno ime: Hašemitska kraljevina Jordan
Površina: 92.300 km2
Geografski položaj: jugozapadna Azija, Bliski istok
Broj stanovnika: oko 6.500.000
Glavni grad: Amman, 1.919.000 stanovnika
Jezik: arapski je službeni jezik, koristi se engleski i francuski
Religija: muslimani 92%, kršćani 6%, ostali 2%
Vremenska razlika: +1 sat
Novčana jedinica: jordanski dinar (JOD), 1 USD = oko 0,70 JOD
Kupovina: srebro i zlato, staklo, pamuk, slastice i karamelizirano voće. Predmeti od drva, gline, mirodije.
Odjeća: preporučamo laganu pamučnu odjeću za ljetne mjesece i nešto topliju za ljetne večeri te toplu odjeću i zaštitu od kiše za period od studenog do travnja. Preporučamo udobnu obuću, sunčane naočale i pokrivalo za glavu.
Hrana i piće: hrana je slična zemljama iz regije. U hotelima se služe međunarodna jela. Domaća jela od janjetine, ovčetine, pikantni namazi. Nacionalno jelo je mansaf – jelo od janjetine s jogurtom i rižom. Piti isključivo flaširanu vodu. Kava je popularna. Alkohol je moguće konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.
Napon struje: 220V, 50Hz (nije potreban adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: potrebna, mogućnost posredovanja
Klima: mediteranska. Vruća i suha ljeta sa svježim večerima. Zimi je hladnije, kišna sezona traje od studenog do travnja.

IZRAEL

Službeno ime: Država Izrael
Geografski položaj: na Bliskom Istoku, uz istočni rub Sredozemnog mora
Površina: 20.770 km2
Broj stanovnika: oko 7.760.000
Glavni grad: Jeruzalem, 801.000 stanovnika
Jezik: hebrejski i arapski su službeni jezici, koristi se i engleski
Religija: židovi 76,5%, muslimani 15%, kršćani 2%, ostali 6,5%
Vremenska razlika: +1 sat
Novčana jedinica: izraelski novi šekel (ILS), 1 USD = oko 3,5 ILS
Kupovina: koža, zlato, srebrni nakit s dragim i poludragim kamenjem, dijamanti
Odjeća: preporučamo laganu odjeću, pokrivala za glavu, udobne cipele. Za posjete vjerskim objektima potrebna je skromna odjeća. U Jeruzalemu i drugim brdovitim mjestima te za zimske mjesece preporučamo topliju odjeću.
Hrana i piće: mješavina arapske hrane s mnogo začina, ali i zapadne hrane. Izraelska kuhinja je mješavina izvornih jela i jela koja su donijeli židovi doseljenici iz različitih dijelova svijeta. Popularne su salate od nasjeckanog povrća, falafel – pržene okruglice od slanutka u lepinji, hummus – namaz od slanutka, borekas – pečeno tijesto punjeno sirom, krumpirom ili povrćem, shwarma – komadići mesa s povrćem i hummusom zamotani u lepinju, shishlik – ražnjići od janjećeg ili junećeg mesa, cholent – složenac od mesa i povrća koji se tradicionalno jede na šabat. Voda je sigurna za piće, ali preporuča se piti flaširanu vodu. Popularni su svježi voćni sokovi, kava i čaj; sabra – liker od čokolade i naranče, sahlab – toplo aromatizirano mliječno piće. Izrael ima kvalitetna vina. Lokalno pivo: Goldstar i Maokobee.
Napon struje: 220V; 50 Hz (utičnice s 3-pina, ali mnoge od njih rade i po europskom 2-pinskom standardu)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: nije potrebna
Klima: mediteranska, s ugodnim vremenom tijekom proljeća i jeseni. Ljeta su vruća i sušna, a zime hladnije s mogućom kišom, iako ima i mnogo sunčanih dana.

Napomene

Prilikom rezervacije programa potrebno je dostaviti agenciji kopiju putovnice.

Putnicima preporučamo putno osiguranje – informacije u agenciji.

Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 20 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unijeti u zrakoplov (max 8 kg). Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Ukoliko je razlika uvećanje, naplaćuje se od putnika do polaska. U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa putovanja.

Cijena je rađena na bazi tečaja USD –EUR- HRK, na dan 10.12.2018.

U slučaju promjene kalkulativnih elemenata ili tečaja za više od 1,5% agencija zadržava pravo izmjene cijene, kao i pravo na otkaz putovanja u slučaju nedovoljno prijavljenih putnika.

Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa.

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Prilikom uplate rezervacije preporučujemo uplatiti: osiguranje od rizika otkaza putovanja, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage te dragovoljno zdravstveno osiguranje osoba za vrijeme puta i boravka u inozemstvu.

Za ovo putovanja uplaćeno je jamčevno osiguranje i osiguranje od odgovornosti kod Croatia Osiguranje, Zagreb.

Opći uvjeti: Za ovo putovanja vrijede opći uvjeti kupnje i provedbe turističkih paket aranžmana turističke agencije Meridijan putovanja d.o.o., uz iznimku uvjeta otkazivanja putovanja navedenih pod točkom 12 koji nisu primjenjivi. Primjenjuju se slijedeći uvjeti:

Ako putnik otkaže ili prekine putovanje, mora to učiniti pismeno. Datum pismenog otkaza predstavlja osnovu za obračun otkaznih troškova, koje će naplatiti organizator putovanja, prema slijedećoj ljestvici:

 • za otkaz do 45 dana prije puta organizator naplaćuje 50% cijene aranžmana
 • za otkaz od 44 do 15 dana prije puta 80% cijene aranžmana
 • za otkaz od 14 do 7 dana prije puta odnosno za „no show“ ili za prekid putovanja koji je nastao do strane putnike, 100% cijene aranžmana

Najmanji broj putnika: 15

Oznaka putovanja: Meridijan putovanja d.o.o., Trg hrvatskih pavlina 8, Zagreb, MB 1760408; OIB 92543185524; ID HR-AB-01-080469587