+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

JORDAN

Predivna u kamenu isklesana Petra, očaravajući Wadi Rum, te kupanje na dva mora, Mrtvom i Crvenom, dijelić su putovanja po Hašemitskoj kraljevini Jordanu, jednoj od najljepših bliskoistočnih država  8 dana / 7 noćenja  —  Zrakoplovom iz Zagreba Datumi putovanja:  04.-12.02.2018. 25.03.-02.04.2018.

petra - jordan Petra
Program putovanja

1. DAN / ZAGREB

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman dva sata prije polaska zrakoplova. Podjela putne dokumentacije od strane pratitelja putovanja te prijava na let za Istanbul na liniji TK 1056 (Turkish Airlines), polijetanje zrakoplova u 20:00 sati.

2. DAN / ISTANBUL - AMMAN

Dolazak u Istanbul predviđen je u 00:10 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Amman na liniji TK 814 (Turkish Airlines) u 01:40 sati. Predviđeni dolazak u zračnu luku Amman je u 03:35 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku, sastanak s predstavnikom lokalnog agenta i transfer do hotela u Amanu. Prijava i smještaj u hotel. Noćenje. U poslijepodnevnim satima odlazak na razgled Ammana, glavnog grada Kraljevine Jordan, fascinantnog grada kontrasta - jedinstvene mješavine modernog i tradicionalnog, idealno smještenog između pustinje i plodne doline. Amman je moderan grad s brojnim antičkim ostacima. Na vrhu brijega Jabal al-Qala’a, nalazi se citadela sa stupovima Rimskog hrama Temple of Hercules i kompleks palače Umayyad iz 8. stoljeća poznate po svojoj velikoj kupoli. Izgrađen unutar samog brda nalazi se i antički kameni amfiteatar iz 2. stoljeća u kojem se povremeno održavaju zabavna događanja. Posjet džamiji kralja Abdulaha i starom dijelu grada. Večera i noćenje u hotelu.

3. DAN / AMMAN - JERASH - AJLUN - AMMAN

Doručak. Slijedi vožnja do 48 km udaljenog Jerasha, najbolje očuvanog rimskog grada gdje još i danas možete proći kroz trijumfalnu arkadu posvećenu caru Hadrijanu te prošetati 600 metara dugom ulicom s kolonadama. Zlatno doba grada bilo je u vrijeme Rimske vladavine. Bio je skriven stoljećima u pijesku prije nego je iskopan i restauriran u zadnjih 70 godina. Jerash je izvrstan primjer veličanstvenog, povijesnog rimskog urbanizma. Utemeljen na području Bliskog Istoka, sa svojim popločenim ulicama, hramovima na brežuljcima, elegantnim teatrima, prostranim javnim trgovima, toplicama, fontanama i gradskim zidinama okruženim tornjevima i gradskim vratima. Po razgledu Jerasha slijedi vožnja prema Ajlunu, malom gradiću koji se smjestio na obroncima planina sjevernog Jordana, 76 km sjeverozapadno od Ammana. Čudesna priroda i fascinantna arapska vojna arhitektura čini ovo mjesto jednim od najvažnijih prirodnih i povijesnih lokaliteta na Bliskom Istoku. Palača Ayyubid iz 12. stoljeća, okružena borovom šumom, radi svoje lokacije, na putu prema dolini Jordana, ima stoljećima veliku povijesnu trgovačku i obrambenu ulogu. Povratak u Aman. Večera i noćenje.

4. DAN / AMMAN - MADABA - NEBO - KERAK - PETRA

Doručak. Odjava iz hotela. Slijedi vožnja do Madabe, znanog kao „grada mozaika“ s crkvom Sv. Jurja u kojoj se čuva mozaik karte Svete zemlje iz predislamskog doba. Nastavak puta prema Planini Nebo, mjestu gdje je Mojsije gledao prema Obećanoj zemlji i gdje je na kraju bio sahranjen. U 4. stoljeću na ovom mjestu je izgrađena mala Bizantska crkva, a danas se nalazi prostrana crkva koju posjećuje mnoštvo vjernika iz cijelog svijeta, budući da je Planina Nebo jedna od najvažnijih kršćanskih mjesta u Jordanu. Ovo sveto mjesto posjetio je 2000. godine Papa Ivan Pavao II i održao propovijed na kojoj je prisustvovalo oko 20.000 vjernika. Pored crkve je posadio drvo masline kao simbol mira. Za lijepa vremena s planine se pruža pogled na Mrtvo more i Jordansku dolinu. Vožnja prema Keraku gdje ćemo posjetiti jedan od najvećih križarskih dvoraca koji se nalazi na brijegu visine 900 m, unutar gradskih zidina. Nakon obilaska, slijedi vožnja do Petre. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

5. DAN / PETRA

Nakon doručka odlazak u obilazak Petre, mističnog grada isklesanog u visokom crvenom stijenju kojeg su prije više od dvije tisuće godina sagradili Nabatejci, gospodari Jordana iz predrimskog doba. Oni su uspjeli sagraditi impresivno kameno carstvo hramova, grobnica i ostalih građevina. Pješice ćete proći do Riznice, najpoznatijeg dijela Petre, kroz kanjon okružen bajkovitim liticama. Prilika za jahanje na konjima. Ovo jedinstveno mjesto je bez sumnje najvrjednije blago i najveća turistička atrakcija Jordana. Po završetku cjelodnevnog razgleda Petre, smještaj u hotel. Večera i noćenje.

6. DAN / PETRA - WADI RUM - AQABA

Nakon doručka, odjava iz hotela i nastavak putovanja prema opjevanom pustinjskom krajoliku Wadi Rum, ekraniziranom u filmovima o Lawrenceu od Arabije kojeg omeđuju impresivni smeđi i crveni planinski lanci. Tu ćete doživjeti uzbudljivu vožnju u džip safariju, te nezaboravnu šetnju pustinjom u vrijeme zalaska sunca. Pustinja Wadi Rum čudesno je mjesto gdje je vrijeme stalo, netaknute prirodne ljepote. Nastavak vožnje prema Aqabi, jedinom jordanskom gradu na Crvenom moru. Po dolasku prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

7. DAN / AQABA - CRVENO MORE

Doručak. Slobodan dan u Aqabi za odmor u hotelu, uživanje u Crvenom moru. Aqaba je zanimljivo turističko mjesto s izvrsnom ponudom hotela i raznih sadržaja, mogućnosti za kupovinu, zabavu, vodene sportove i  razgledavanje raznolikog podvodnog svijeta, uz toplu dobrodošlicu domaćina i njihovu gostoljubivost. Večera i noćenje. 8. DAN / AQABA - MRTVO MORE Doručak. U jutarnjim satima vožnja prema Mrtvom moru. Mrtvo more je slano jezero, saliniteta od 30%, što je oko devet puta više od saliniteta obične morske vode. Neobično je toplo, te zbog svog bogatstva mineralima i crnog ljekovitog blata privlači posjetitelje stoljećima. Smještaj u hotel u blizini obale Mrtvog mora. Večera i noćenje.

9. DAN / MRTVO MORE - AMMAN - ISTANBUL - ZAGREB 

Transfer do zračne luke i prijava na let za Istanbul na liniji TK815 (Turkish Airlines) u 03:10 sati. Dolazak u Istanbul predviđen je u 06:40 sati, nastavak leta prema Zagrebu u 08:20 sati na liniji TK1053 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb u 8:35 sati.

Cjenik
Cijena po osobi u dvokrevetnoj sobi            7.990 kn Doplata za jednokrevetnu sobu                   1.560 kn Obvezna doplata za pristojbe zračnih luka 2.200 kn  First Minute popust 5% za rezervacije do 60 dana prije polaska!   CIJENA UKLJUČUJE:

 • prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb – Istanbul - Amman - Istanbul  - Zagreb u ekonomskoj klasi,
 • 8 noćenja u hotelima 4* s uslugom polupansiona,
 • razglede i ulaznice za objekte koji se posjećuju prema programu putovanja,
 • lokalnog vodiča,
 • pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku,
 • prijevoz modernim klimatiziranim autobusom,
 • džip safari u trajanju od 2 sata po Wadi Rum pustinji,
 • vizu za Jordan,
 • trošak organizacije putovanja.

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • zrakoplovne pristojbe,
 • dodatne obroke,
 • prijenos prtljage,
 • usluge koje nisu navedene u programu,
 • napojnice vodiču i vozaču na putu,
 • izlazne takse na jordanskoj granici,
 • zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja.

OBAVEZNE DOPLATE:

 • pristojbe zračnih luka 2.200 kn - plaćanje prilikom rezervacije aranžmana,
 • izlazna taksa na jordanskoj granici cca 11 EUR - plaćanje na licu mjesta.
 • Obavezno plaćanje 30 EUR  za napojnice po dolasku u Amman (uključuje napojnicu za lokalnog vodiča, vozača i za nosače prtljage).

Jordan

Korisne informacije

JORDAN

Službeno ime: Hašemitska kraljevina Jordan Površina: 92.300 km2 Geografski položaj: jugozapadna Azija, Bliski istok Broj stanovnika: oko 6.500.000 Glavni grad: Amman, 1.919.000 stanovnika Jezik: arapski je službeni jezik, koristi se engleski i francuski Religija: muslimani 92%, kršćani 6%, ostali 2% Vremenska razlika: +1 sat Novčana jedinica: jordanski dinar (JOD), 1 USD = oko 0,70 JOD, 1 EUR = oko 0,8 JOD Kupovina: srebro i zlato, staklo, pamuk, slastice i karamelizirano voće. Predmeti od drva, gline, mirodije. Odjeća: preporučamo laganu pamučnu odjeću za ljetne mjesece i nešto topliju za ljetne večeri te toplu odjeću i zaštitu od kiše za period od studenog do travnja. Preporučamo udobnu obuću, sunčane naočale i pokrivalo za glavu. Hrana i piće: hrana je slična zemljama iz regije. U hotelima se služe međunarodna jela. Domaća jela od janjetine, ovčetine, pikantni namazi. Nacionalno jelo je mansaf – jelo od janjetine s jogurtom i rižom. Piti isključivo flaširanu vodu. Kava je popularna. Alkohol je moguće konzumirati u hotelskim restoranima i barovima. Napon struje: 220V, 50Hz (nije potreban adapter) Cijepljenje: nije potrebno Viza: potrebna, mogućnost posredovanja Mobilne mreže: VIPnet, T-Mobile i Tele2 partneri Pozivni broj zemlje: +962 Korisna web stranica: www.visitjordan.com Klima: mediteranska. Vruća i suha ljeta sa svježim večerima. Zimi je hladnije, kišna sezona traje od studenog do travnja

Napomene
Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu. Organizator pridržava pravo promjene cijena u slučaju tečajnih razlika. Agencija zadržava pravo izmjene letova i programa. U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. Najmanji broj putnika: 15 Oznaka putovanja: MP011