+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

T’ga za jug - Makedonija

Putovanje prema jugu, do Vardara, Skopja i okolice, na mjesta gdje su se rađali velikani, i gdje tuga miriše po vinu - Makedonija je novo balkansko čudo

SKOPJE – STOBI – KAVADARCI – BITOLA – OHRID

4 dana / 3 noćenja - Zrakoplovom i autobusom

Datum putovanja:
05.10. – 08.10.2018.
26.10. – 29.10.2018.

Vrijednost više! Hoteli 4* + degustacija makedonskih vina u Tikvešu!

Makedonija

 

>> Upoznajte nepoznato susjedstvo! Jedina romska (ciganska) općina u Europi zove se Šuto Orizari i nalazi se u Skopju. Luda Mara je rijeka u kotlini podno Tikveškog vinogorja, na čijim obalama su smješteni Kavadarci. Makedonski Las Vegas, Gevgeliju od Soluna dijeli svega 60-tak km pa je to i razlog utjecaja mediteranske klime s Egejskog mora.  Legendarni Kemal Paša Ataturk rođen je u multikulturalnom Solunu, a školovao se na vojnoj akademiji turske vojske u Bitoli. Bitola se u vrijeme Osmanskog carstva zvala Monastir i bila je konzularni grad s 12 konzulata. Ohrid i pripadajuće jezero svrstano je u UNESCO-vu svjetsku baštinu. Struške večeri, svake godine tradicionalno počinju pjesmom „T’ga za jug“ Konstantina Miladinova pa je i poznato makedonsko vino dobilo ime po njoj.

Program putovanja

1. dan/ ZAGREB - MAKEDONIJA / SKOPJE

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci  Franjo Tuđman u 12.00h. Polijetanje zrakoplova za Skopje na letu Croatia Airlinesa, OU 368 u 14.00h. Dolazak u 15.15h i obavljanje graničnih formalnosti. Susret s lokalnim vodičem i odlazak na panoramsku vožnju glavnim gradom Makedonije smještenom u dolini rijeke Vardar, uz pogled na: staru željezničku stanicu, danas Muzej grada Skopja; spomen-kuću Majke Tereze, otvorenoj povodom 100. obljetnice njezina rođenja; Trg Makedonija; kameni most iz 6. st.; Daut Paša Amam, staru tursku kupelj iz 15. st. u kojoj se smjestila Nacionalna galerija; staru tržnicu s malim uskim ulicama; crkvu sv. Spasa; gradsku tvrđavu. Nakon razgleda prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe. Nakon kraćeg odmora, odlazak do Stare skopske čaršije, najveće na Balkanu izvan Istanbula, gdje možete doživjeti dah prošlih vremena i pojesti odlične čevape! Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan/ MAKEDONIJA / SKOPJE - STOBI –  KAVADARCI - BITOLA - ORHID

Doručak te polazak prema antičkom gradu Stobiju, najpoznatijem makedonskom arheološkom nalazištu,

koji je nastao nedaleko ušća Crne rijeke i Vardara. Razgled lokaliteta: kazalište, episkopalna bazilika, civilna bazilika, centralna bazilika, terme, Teodozijeva palača… U nastavku odlazak prema Kavadarcima, središtu Tikveškog kraja, poznatog vinogradarskog područja. Posjet najstarijoj vinariji Tikveš, najvećem proizvođaču vina u regiji i jednoj od najboljih i najmodernijih vinarija na ovim prostorima. Razgled vinarije uz stručno vodstvo te degustacija vina. Slijedi nastavak putovanja put Bitole, grada smještenog u središtu najprostranije makedonske kotline Pelagonije, ispod Baba planine na rijeci Dragor. Bitola je drugi po veličini grad u Makedoniji i važno povijesno središte. U vrijeme Osmanskog Carstva nazivali su je konzulskim gradom jer su mnoge europske zemlje ovdje imale svoje konzularne urede. Šetnja gradom uz razgled znamenitosti: glavna ulica “Sirok Sokak”; stara tržnica, Jeni džamija i toranj sa satom. Odlazimo potom prema Ohridskom jezeru koje se od 1980.g. nalazi na popisu Unescove svjetske baštine. Po dolasku u večernjim satima, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

3. dan/ MAKEDONIJA / OHRID – SV. NAUM

Doručak. Odlazak u razgled Ohrida, koji je slavenski naziv dobio po vapnenačkoj hridi visokoj 792 m na kojoj se nalazi povijesna jezgra grada. Nazivaju ga i draguljem Makedonije zbog iznimnog prirodnog okruženja. Razgled:  crkva sv. Sofije iz 11 st.; antički amfiteatar; crkva sv. Bogorodice Perivlepta s vrijednim freskama i ikonama; Samuilova tvrđava s koje se pruža predivan pogled na grad i jezero (10./11. st.); galerija ikona; crkva sv. Klimenta i Pantelejmon. Osim brojnih spomenika, restorana, kavana i barova tu se nalaze i brojne trgovine s poznatim unikatnim nakitom - ohridskim biserima (onima koji su voljni potrošiti nešto više, svakako preporučamo da potraže radnje obitelji Tavel i Filev koje rade originalne bisere!). Slijedi odlazak do Svetog Nauma, uz usputno zaustavljanje kod Muzeja na vodi u  Uvali kostiju, rekonstruiranog prapovijesnog naselja sojenica, pretvorenog u jedinstveni muzej u kojem je prikazan način života žitelja ovog naselja iz 1200. godine prije naše ere. Posjet Sv. Naumu, jednom od najljepših lokaliteta na Ohridskom jezeru, smještenog na  stijeni u blizini izvora Crnog Drima. Obilazak manastirske crkve posvećene arkanđelima Mihaelu i Gabrijelu te povratak prema Ohridu. Noćenje.

4. dan/ OHRID - SKOPJE - ZAGREB

Doručak te slobodno vrijeme za osobne programe do polaska prema zračnoj luci Skopje. Po dolasku, prijava za let Croatia Airlinesa za Zagreb, OU 369 u 15.55h (u 16:20h na povratku 29.10.); s očekivanim dolaskom u 17.10h (u 17.55h na povratku 29.10.). Završetak programa.

Cjenik

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi:        2.790 kn

First minute cijena aranžmana po osobi:                 2.990 kn

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 3.190  kn

 

  Pristojbe u zračnim lukama, po osobi: 990 kn

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 60, odnosno 45 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!  

 

 Cijena uključuje:

  • Povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) iz Zagreba do Skopja;
  • Prijevoz turističkim autobusom prema programu;
  • Smještaj u Skopju u hotelu Ibis Skopje City Center 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom;
  • Smještaj na Ohridu u hotelu Granit 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja s doručkom;
  • Razglede prema programu u pratnji licenciranih lokalnih vodiča;
  • Posjet vinariji Tikveš uz obilazak, degustaciju vina i hladnu zakusku;
  • Pratitelja iz Zagreba;
  • Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena ne uključuje: obaveznu doplatu za pristojbe zračnih luka od 990 kn  (podložno promjeni), doplatu za jednokrevetnu sobu od 390 kn, ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda, obroke koji nisu navedeni u programu, osobne troškove, pića i napojnice te putno osiguranje (preporučamo)

 Popust:  

Dijete 2 – 11,99 godina na pomoćnom ležaju, uz 2. odrasle osobe: 500 kn

 

Fakultativna ponuda (uz najmanje 10 prijavljenih osoba), po osobi:

Polupansion (3 večere u hotelima, bez pića): 250 kn

 

Informativne cijene ulaznica po osobi:

Stobi arheološko nalazište: cca 2 Eur

Ohrid: 1,70 Eur po objektu (crkva sv. Sofije, Samuilova tvrđava, crkva sv. Klimenta, Muzej na vodi, samostan sv. Naum)

  

RED LETENJA:

OU 368   ZAGREB    SKOPJE                14:00         15:15

OU 369   SKOPJE     ZAGREB         15:55/16:20 17:10/17:55

Skopje

Napomene

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u domaćem zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi je dozvoljeno nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max. 8 kg).

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

Sve cijene su izražene po osobi u dvokrevetnoj sobi.

Kategorizacija smještaja odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može se razlikovati od hrvatskih standarda.

U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja.

Cijene fakultativne ponude i ulaznica mogu biti podložne promjeni.

Minimalni broj putnika: 15

Oznaka putovanja: MP013