+385 (0)1 5814 460, +385 (0)1 5814 461 info@meridijanputovanja.hr

MAROKO - Svakodnevni polasci

Smješten na sjeverozapadu Afrike, s obalama prema Mediteranu i Atlantiku, Maroko je jedna od najuzbudljivijih država, čiji su kraljevski gradovi i trgovi pozornica na kojoj cvjeta živopisna arapska kultura

Polasci nedjeljom ili prema željama putnika — Avionom iz Zagreba ili Ljubljane!

8 dana  /  7 noćenja

Maroko - Marrakech

 

Program putovanja

1.dan: LJUBLJANA - AGADIR / MARRAKESH

Sastanak u zračnoj luci JP Ljubljana i let u Maroko. Smještaj u hotelu, večera i noćenje.

2. dan: AGADIR / MARRAKESH

Doživimo Marrakesh, najvažniji kraljevski grad kojim danas upravlja druga ženska gradonačelnica u povijesti Maroka.  Marrakesh je opet postao prijestolnica u 16.st nakon propasti Fesa i doživio najveći procvat u vrijeme bogatih sultana dinastije Saadi. Tijekom francuskog protektorata u 20. st. marakeški je paša, poznat kao Gospodar Atlasa, postao veliki ambasador grada i Marrakesh se upisao na glamurozni turistički zemljovid. Mnoge francuske zvijezde su izgradile vile u gradu i okolici. Razgledati ćemo vrtove Menara, minaret najveće džamije u gradu Al Kotoubia, kraljevski grad izvana, grobnice dinastije Saadi, njihovu palaču Al Badi… Slobodno ćemo vrijeme provesti u najživahnijem kutu Afrike – na trgu Djemaa el-Fna, gdje domaćini uživaju u slasnoj marokanskoj kuhinji, kupuju povrće i lijekove prije nego priđu pripovjedačima priča i krotiteljima zmija.

3. dan: MARRAKESH - AZROU - IFRAN – MEKNES

Put će nas voditi pored berberskih mjesta Azrou i Ifrana, jednog od najvažnijih ljetovališta Marokanaca i važno skijaško središte gdje se domaćini prepuštaju skijaškim užicima. Dolazak u Meknes – treći najveći kraljevski grad.

4. dan: MEKNES - VOLUBILIS – FES

Taj ćemo dan obići čak dva kraljevska grada Maroka. Najprije Meknes, koji je svoje zlatno doba kao vladarska prijestolnica doživio u početku 18. st. kada ga je u obliku marokanskog Versaillesa izgradio sultan Moulay Ismail. Izgradio je veličanstvene palače, hareme i zidine na kilometre. Nekoliko godina prije njegove smrti su navodno dovršili i Bab Mansour, poznata marokanska gradska vrata s prekrasnim mozaikom. Arhitekta Al-Mansoura je sultan dao usmrtiti jer navodno na njegovo pitanje da li bi vrata mogla biti ljepša i bolja arhitekt nije odgovorio potvrdno. U Meknesu ćemo se prošetati po trgu El-Hedim koji se nalazi nasuprot vrata, pogledat ćemo Kraljevsku palaču izvana i mauzolej Moulay Ismaila. Nastavljamo do Volubilisa, nekadašnjeg rimskog grada s dobro očuvanim mozaicima. Na kratko ćemo se vratiti u prošlost i život starih Rimljana. Nakon razgleda slijedi vožnja do Fesa.

5. dan: FES / MAROKO

Upoznajmo Fes! Ovaj marokanski kraljevski grad zaslužuje naziv Meka zapada. U vjerskom i kulturnom značaju pred drugim je gradovima, čak je njegovo sveučilište al-Karaouin iz 9. st. Najstarija aktivna medresa (islamska obrazovna ustanova). Osnovala ga je kći bogatog trgovca i tuniskog  Kairouana koji su se kao mnogi sumještani preselili u Fes. Džamija koja pripada sveučilištu i koju ćemo razgledati je nakon tisućljeća nadograđivanja među najvećima u Africi. I tim superlativima nije kraj! Velika medina u starom dijelu grada Fas Al Bali pod zaštitom je UNESCO-a, i ujedno jedna od najstarijih i najvećih pješačkim zonama svijeta. Tu ćemo uživati u šetnji po prošlosti, među palačama i džamija, mnogima iz zlatnog razdoblja Fesa od 13.-15. st. Razgledati ćemo Kraljevsku palaču izvana, upoznati stare obrte te se na tržnici ili suku prepustiti gužvi i cjenkanju.

6. dan: FES - RABAT – CASABLANCA

Rabat je prijestolnica i drugi najveći grad Maroka. Njegovo ime znači  utvrđeni grad. U 12.st. ga je kao odskočnu dasku ogradila muslimansko-berberska dinastija Almohad. Njen kalif i sultan je želio izgraditi najveću džamiju na svijetu. Zbog njegove smrti  zajedno s Hassanovim tornjem, minaretom koja s više od 40 m doseže samo pola planirane visine, ostala je nedovršena. Razgled Kraljevske palače izvana i mauzoleja Muhameda V., marokanskog sultana i kralja još i danas vladajuće dinastije Alavita, koja je Maroku u pregovorima s Francuzima donijela neovisnost. U poslijepodnevnim satima vožnja do Casablance, smještaj u hotelu i razgledi - starog dijela i novog grada kojeg su kao uzorak isplanirali Francuzi, koji su godine 1993. dogradili i najveću džamiju u državi i sedmu najveću u svijetu koja može primiti 25.000 vjernika i posvećena je prijašnjem kralju Hassanu II. Minaret je s 210m najveći na svijetu.

7. dan: CASSABLANCA - MARRAKESH / AGADIR

U prijepodnevnim satima još nešto slobodnog vremena za istraživanje Casablance, zatim vožnja u Marrakesh gdje ćemo se zaustaviti još u suku i posljednji put iskušati svoje vještine u cjenkanju.

8. dan: MARRAKESH / AGADIR – LJUBLJANA

Slobodno vrijeme do prijevoza u zračnu luku i povratak u Sloveniju.

Cjenik putovanja

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: od 6.890 kn

Doplate: prilikom prijave, za jednokrevetnu sobu - cijena na upit; vodiču na putu - osnovne napojnice 45 € (i djeca)

Po željama: ulaznica u džamiju Hassana II. u Casablanci, folklorna predstava…

 

Cijena uključuje:

  • zrakoplovni prijevoz
  • zrakoplovne i sigurnosne pristojbe
  • autobusne prijevoze
  • dva polupansiona u Marrakeshu/Agadiru u hotelu 4*, 5 punih pansiona u hotelima 4* na putovanju po Maroku
  • vanjske razglede po programu s lokalnim vodičem
  • pratnju slovenskog pratitelja
  • organizaciju putovanja

MAROKO

Broj stanovnika: 33,2 milijuna (procjena za 2005.g).
Površina: 446,550 km2
Državno uređenje: Ustavna monarhija sa izabranim parlamentom. Nezavisnost od Francuske 1956.g. Kralj Mohammed Vl. (od 1999.g.).
Glavni grad: Rabat, 1.5 milijuna stanovnika
Službeni jezik: arapski / francuski.
Vjeroispovijest 98% Muslimani, 1% Kršćani, 1% Židovi
Vremenska razlika: -1 u odnosu na Hrvatsku
Novac: Marokanski dirham (MAD) = 100 centima. Novčanice za MAD 200, 100, 50, 20 i 10. Kovanice za MAD 10, 5 i 1, te od 50, 20, 10 i 5 centima (1 MAD = 0,1 EUR).
Pozivni broj: +212.
Mobilne veze: T-mobile, VIPnet
Električni napon: 220 V.
Klima: uz obalu sjevernog dijela Maroka klima je mediteranska, a u unutrašnjosti nešto oštrija, s hladnijim zimama i toplijim ljetima
Voda: potrebno je kupovati flaširanu vodu.
Cijepljenje: nije potrebno

Maroko

maroko
maroko
maroko