+385 (0)1 5814 460, +385 (0)1 5814 461 info@meridijanputovanja.hr

Portugal - Zemlja vina i fada

Zanimljivo putovanje u Portugal, u gradove Lisabon, Porto, Fatimu, Obidos i Estoril te njihovim bajkovitim palačama i neobičnim dvorcima

6 dana / 5 noćenja - Zrakoplovom iz Zagreba

Datum putovanja:
09.-14.10.2019.

Vrijednost više! # svi izleti uključeni u cijenu # polupansion u Coimbri

Portugal - Lisabon

 

Program putovanja

 

1. dan/ ZAGREB –  LISABON

Sastanak u zračnoj luci Zagreb u 06.00h kod šaltera informacija. Let za Lisabon zrakoplovom Croatia airlines u 07.55h. Po dolasku u Lisabon, oko 10.15h, odlazak u razgled grada autobusom u pratnji vodiča: prvo odlazak do poznate Belemske kule, Spomenika Otkrića te obližnje crkve i samostana sv. Jeronima s razgledom, odakle su kretali brodovi na plovidbu morima svijeta i gdje je sahranjen Vasco da Gama. Panoramski razgled mosta 25. Aprila (sličan Golden Gate mostu u San Franciscu) te spomenika Kristu kralju (po uzoru na onog u Rio de Janeiru); zatim slijedi povratak u centar grada te panoramski razgled Trg Marques de Pombal, Avenida Liberdade – jedna od najpoznatijih avenija Europe građena po uzoru na Champs-Elysees, Trgovi Restauradores, Rossio i Comercio,.. Odlazak do hotela, smještaj u sobe. Odlazak javnim prijevozom i pješice u pratnji pratitelja do četvrti Alfama (dio grada koji je ostao sačuvan nakon katastrofalnog potresa 1755.) s razgledom katedrale sagrađene u 12. stoljeću, četvrti Chiado i Bairro Alto s mnoštvom restorana, kafića, umjetničkih trgovina,… Šetnja kroz četvrt Baixa s karakaterističnim ulicama, poznatim dizalom st. Justa (po nacrtima Eiffela) te pogledom na obližnju utvrdu Castelo sao Jorge. Noćenje.

2. dan/ LISABON- SINTRA/PENA-CABO DA ROCA- CASCAIS-ESTORIL-LISABON

Doručak. Vožnja do Sintre, slikovitog gradića pod zaštitom UNESCO-a, s Nacionalnom palačom (nekadašnjom ljetnom kraljevskom rezidencijom) u centru. Slijedi uspon iznad grada do bajkovite palače Pena koju je dao izgraditi Fernando II na temeljima nekadašnjega samostana, uništenog u velikom potresu 1755. godine. Kompleks je mješavina gotike, renesanse, egipatske i maurske arhitekture, a rezultat je čarobno privlačan. Penu često uspoređuju s podjednako bajkovitim bavarskim dvorcem Neuschwansteinom. Slobodno za ulazak i razgled palače (ulaznica nije uključena). Zatim nastavak do najzapadnije točke europskog kontinenta, Cabo da Roce, za koju je rečeno da je „mjesto gdje zemlja završava a more počinje“. Odlazak prema Cascaisu, nekadašnjem ribarskom selu, pa ljetnikovca europskih kraljevskih obitelji, a danas poznatom mondenom ljetovalištu. Kraće slobodno vrijeme. Povratak prema Lisabonu uz prolazak kroz Estoril (poznat po nekadašnjim utrkama Formule 1 i kockarnici).  Povratak u hotel i noćenje.

3. dan/ LISABON - OBIDOS-BATALHA-COIMBRA

Doručak. Odlazak prema Obidosu, slikovitom gradiću poznatom po monumentalnoj tvrđavi koja je zbog strateške pozicije uvijek bila predmet zanimanja portugalskih kraljeva. Obidos je poznat po lokalnom specijalitetu „ginga“ (žinža) – liker koji se pije iz čašica od čokolade, koje se nakon ispijanja pojedu. Slijedi vožnja prema Batalhi te posjet osebujnom, nikad dovršenom gotičkom samostanu i crkvi Santa Maria da Vitoria, koji je dio UNESCO-ve svjetske baštine. Nastavak vožnje do Coimbre, starog grada s jednim od prvih sveučilišta u Europi, osnovanom 1290.g. Razgled „Grada studenata“: samostan Santa Cruz, romanička katedrala, sveučilište… Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

4. dan/ COIMBRA-PORTO

Doručak. Nastavak puta prema Portu. Po dolasku, odlazak u razgled grada čija je četvrt Ribeira 1996. god. proglašena dijelom UNESCO-ve svjetske baštine: Trg Liberdade s vijećnicom, Casa da Musica, crkva sv. Franje, željeznički kolodvor Sao Bento, Katedrala, Trg Ribeira uz obalu rijeke Douro sa zgradom Burze te pogledom na most Dom Luis,… Slobodno vrijeme za samostalno istraživanje grada. Moguć odlazak na degustaciju poznatog Porta u neki od tradicionalnih podruma. Smještaj u hotel, noćenje.

5. dan/ PORTO-FATIMA-LISABON

Doručak. Slijedi vožnja prema Fatimi, koja je uz Lourdes, najpoznatije marijansko svetište u Europi. Na tom se mjestu Djevica Marija ukazala djeci 1917. god. Po dolasku, obilazak svetišta: bazilika, šetalište s Kapelom ukazanja,… Kraće slobodno vrijeme. Nastavak vožnje prema Lisabonu. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za posjet dijelu grada nazvan Park Nacija gdje je 1998. bio održan EXPO, a danas se nalaze tamo Oceanarij, sportska dvorana, casino, shopping centar, pogled na najduži most u Europi Vasco da Gamma i dr. U večernjim satima moguć fakultativni odlazak u restoran na večeru uz Fado glazbu u poznatoj četvrti Bairro Alto. Noćenje.

6. dan/ LISABON - ZAGREB

Doručak. Transfer do zračne luke oko 08.00h. Let za Zagreb s Croatia airlinesom u 10.55h s dolaskom oko 15.05h.

 

Cjenik

FM* cijena aranžmana po osobi:  4.390 kn

* First minute cijene su važeće do popunjenja određenog broja mjesta

Redovna cijena aranžmana po osobi:  4.590 kn

 

Doplata za zrakoplovne takse: 1.190 kn - promjenjive su do puta

Doplata za jednokrevetnu sobu:  1.190 kn

Treći ležaj: na upit

 

Cijena rađena na bazi minimum 20 putnika i uključuje:

povratnu zrakoplovnu kartu Zagreb-Lisabon-Zagreb, smještaj u hotelima 3/4* u 1/2 sobama s doručkom (polupansion u Coimbri), pratnju i vodstvo tijekom putovanja, prijevoz autobusom po programu, jamčevinu i organizaciju putovanja.

Cijena aranžmana ne uključuje:

Zrakoplovne pristojbe 1190kn, jednokrevetna soba 1190 kn, boravišna pristojba u Lisabonu i Portu iznosi 2 eur po noćenju po osobi – plaćanje u hotelu obavezno, sve ulaznice za kulturno-povijesne spomenike, večeru u restoranu s Fado programom – plaćanje na licu mjesta po želji

 

Napomena: avio kompanija zadržava pravo promjene vremena  leta, a Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Korisne informacije

PORTUGAL

Površina: 89.015 km2
Stanovništvo: Oko 10,7m
Glavni grad: Lisabon – oko 600.000 stanovnika
Valuta: Euro
Klima: Na sjeveru Portugala prevladava oceanska klima, sa svježim ljetima, blagim zimama i dosta padalina. Na jugu prevladava sredozemna, s vrućim ljetima te blagim i vlažnim zimama.
Ime Portugal: potječe od rimske riječi Portus i Cale – što bi značilo lijepa luka.
Povijest: u 16. stoljeću je Portugal bio svjetska pomorska sila. Pod svojom je upravom držao brojne kolonije - od Brazila, preko Mozambika, Angole i Sao Tome do Istočnog Timora i Macaa. Potugalac Bartolomeo Diaz 1487. otplovio je uz zapadnu obalu Afrike do juga i otkrio prolaz do Indijskog oceana. Godine 1487. Vasco da Gama je oplovio Afriku, 1500. Cabral je otkrio Brazil, a Magellan početkom 16. stoljeća prvi oplovio svijet. Koncem 16. stoljeća, Portugal je pao pod vlast Španjolske i od tada gubi gospodarsku snagu. Portugalu pripadaju Azorski otoci i otok Madeira, smješteni u Atlantskom oceanu, koji su stoljećima bili stanice za opskrbu tijekom plovidbe preko Atlantika.
Kultura: Najpoznatiji kulturološki element Portugala je fado, vrsta melankolične glazbe.

Lisabon

Napomene

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvp.hr.

Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji.

Cijena zrakoplovnih pristojbi podložne su promjeni i važeće su na dan izdavanja zrakoplovne karte.

Za vaše bezbrižno putovanje preporučamo Vam uplatu putnog osiguranja.

Oznaka putovanja: MP015