+385 (0)1 5814 460, +385 (0)1 5814 461 info@meridijanputovanja.hr

Festival tulipana u Istanbulu

Istanbul ima novi adut za privlačenje gostiju - posve novi, tehnološko-ekološki supermoderni grad, koji se gradi na obali Crnog mora

4 dana / 3 noćenja  —  Zrakoplovom iz Dubrovnika

Datum putovanja:
27.03. – 30.03.2019.

Vrijednost više! : odličan hotel 5*, karta javnog gradskog prijevoza gratis, izrada turske vize gratis, popust za djecu do 500 kn

 

> Istanbul je jedna od najvažnijih kopnenih, vodenih i zračnih raskrsnica na našoj planeti, s preko 15 milijuna stanovnika. Zbog neprocijenjivog nasljeđa tri velika carstva (Rimsko, Bizantsko i Osmansko) grad godišnje posjeti preko 10 milijuna turista. Međutim, nasljeđe današnje sekularne republike postat će novi adut za privlačenje gostiju. Posve novi, tehnološko-ekološki supermoderni grad, gradi se na obali Crnog mora pod dirigentskom palicom najprestižnijih arhitekata i urbanista današnjice - bit će to doprinos  kandidaturi za Olimpijske igre 2020. te proslavi 100-godišnjice osnivanja Republike Turske 2023.

 

Festival tulipana!

Jeste li znali da tulipan potjeće iz Turske, odnosno nekadašnjeg Osmanskog carstva koje se prostiralo do zapadnih granica današnje Kine!?
Samo ime dolazi od perzijsko-turske riječi „tulbent“ što u prijevodu znači turban.
Svako proljeće uprava grada Istanbula financira sadnju više miliona lukovica tulipana od kojih neke vrste i boje možete vidjeti samo tada.
Manifestacija, danas poznata kao Festival tulipana, datira iz davne 1700. godine, doba vladavine sultana Ahmeda III  (1703-1730) koje je u povijesti poznato i kao „Doba lala“.

Program putovanja

1. dan DUBROVNIK - ISTANBUL

Sastanak putnika u zračnoj luci Dubrovnik u 07.00h. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 438 u 09.00h. Po dolasku u Istanbul u 12.50h po lokalnom vremenu obavljanje pograničnih formalnosti i transfer do hotela. Prijava i smještaj u sobe te nakon kraćeg odmora odlazak u šetnju do trga Taksim, preko poznate Ulice Oslobođenja (Istiklal Caddesi) –  pješačke zone s brojnim trgovinama, restoranima i barovima do četvrti Beyoğlu, poznatoj po kuli Galata iz 1348.g., koja je nekada služila za praćenje brodova i kao zatvor, a danas je vidikovac. Noćenje.

2. dan ISTANBUL

Nakon doručka, odlazak na razgled Istanbula u pratnji lokalnog vodiča: Hipodrom koji je nekoć služio za konjske trke, a danas je memorijalni trg s impozantnim obeliskom; Plava džamija, monumentalno zdanje i posljednja velika kraljevska džamija, jedinstvena sa svojih šest minareta i ukrasima od plavog porculana po kojima je i dobila ime; Aja Sofija iz 6. st., najpoznatija građevina Istanbula sagrađena u doba cara Justinijana. Prvotno je bila najveća crkva u Bizantskom carstvu, a naknadno pretvorena u džamiju te je danas jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena; bazilika Cisterna, poznata i pod nazivom Utonula palača, najveća od nekoliko stotina antičkih rezervoara vode koje još uvijek leže ispod Istanbula, svakako najneobičnija turistička atrakcija u gradu; palača Topkapi, osmanlijski carski dvorac, kojeg je sagradio sultan Mehmed II, a nalazi se na krajnjem dijelu uzvišenog rta, s kojeg se pruža pogled na Zlatni rog, Mramorno more i Bospor. Predvečer predlažemo fakultativni odlazak u Hodjapasha plesno kazalište, kulturni centar smješten u obnovljenoj, 550 godina staroj turskoj kupelji. Savršena rasvjeta, prekrasno uređenje i odlična akustika čine ovu povijesnu zgradu vrlo mističnim i intimnim mjestom. Piće dobrodošlice te Ples derviša koji će scenskim nastupom predstaviti preko 700 godina staru tursku tradiciju. Uz ritmičnu i harmoničnu orijentalnu glazbu tipičnih turskih instrumenata, derviši vrtnjom i plesom izvode tradicionalni Sema ritual. Noćenje.

3. dan ISTANBUL – 1 DAN NA 2 KONTINENTA

Doručak. Predlažemo da današnji dan iskoristite za odlazak na cjelodnevni izlet 1 dan na 2 kontinenta. Odlazak autobusom preko mosta Galata, u uvali Zlatni rog, koja dijeli povijesni poluotok od starog Konstantinopolisa, prema novom dijelu grada - četvrti Beyoğlu, poznatoj po kuli Galata iz 1348.g., koja je nekada služila za praćenje brodova i kao zatvor, a danas je vidikovac. Vožnja do palače Dolmabahçe, posljednje rezidencije turskih sultana iz 19. st. Razgled ove impozantne građevine izgrađene u baroknom stilu koja će vas svakako impresionirati svojom pričom o novijoj turskoj povijesti. Slijedi vožnja kroz četvrti Beşiktaş i Şişli i dalje Bosporskim mostom (jednim od tri viseća mosta koji spajaju Europu i Aziju) na azijsku stranu Istanbula. Odlazak do vidikovca Çamlıca, jednog od najljepših parkova i najviše točke Istanbula, odakle se pruža prekrasan pogled na Zlatni rog – srce Istanbula. U nastavku ručak u jednom od lokalnih restorana. Panoramska vožnja azijskim dijelom Istanbula i odlazak do avenije Bagdad, 6 km duge ulice, prepune malih tržnih centara i elegantnih radnji koje nude najpoznatije svjetske brendove te je mnogi zbog toga smatraju šoping centrom na otvorenom. Prijevoz do metro stanice Üsküdar te vožnja Marmaray tunelom, jednim od najdubljih podmorskih željezničkih tunela na svijetu koji povezuje europski i azijski dio Istanbula. Tunel je otvoren 2013. godine, dug je 13,6 km, a za prelazak su potrebne samo četiri minute! Povratak na europsku stranu – na stanicu Sirkeçi, odredište legendarnog Orient Expressa  te slobodno vrijeme za osobne programe. Mogućnost odlaska do Egipatske tržnice začina i Grand Bazaara, zatvorene tržnice i najvećeg bazara na svijetu s više od 4000 trgovina, gdje možete osjetiti čar kupovine zlata, tekstila, suvenira i dr.  Noćenje.

4. dan ISTANBUL - DUBROVNIK

Nakon doručka mogućnost posjete Sulejmaniji i krstarenje Bosporom. Sulejmanija je jedna od najljepših istanbulskih džamija, djelo slavnog osmanlijskog arhitekta i graditelja Sinana. U njoj se nalazi mauzolej osmanlijskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji ju je i dao sagraditi u 16. stoljeću, kao i njegove žene sultanije Haseki Hurem, zatim sultana Ahmeta II, te samog arhitekte Sinana. U nastavku odlazak na krstarenje Bosporskim tjesnacem, koji razdvaja Europu i Aziju, uz pogled na carske palače i tvrđave. Nakon plovidbe, odlazak na ručak u jedan od autentičnih restorana na Galati, mostu koji spaja obale Zlatnog roga. U poslijepodnevnim satima prijevoz do zračne luke. Prijava za let Turkish Airlinesa, TK 439 u 19.25h s očekivanim dolaskom u Dubrovnik u 19.25h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

Cjenik

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi:             1.990 kn

First minute cijena aranžmana po osobi:                       2.190 kn

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:              2.390  kn

Pristojbe u zračnim lukama, po osobi: 950 kn

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 15.01., odnosno 15.02.2019. ili do popunjenja određenog broja mjesta!  

 

Cijena aranžmana uključuje:

Povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) iz Dubrovnika do Istanbula;

Smještaj u hotelu Holiday Inn Istanbul City 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 3 noćenja s doručkom;

Transfere i razglede prema programu;

Razgled grada u pratnji lokalnog vodiča;

Voditelja putovanja iz Zagreba;

Ishođenje turske vize;

Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

 

Cijena ne uključuje: pristojbe u zračnim lukama - obavezna doplata 990 kn (promjenjivo do izdavanja karata), doplatu za jednokrevetnu sobu od 690 kn, trošak turske vize 150 kn, ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda, doplate za fakultativne usluge i obroke koji nisu predviđeni programom, osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje i putno osiguranje (preporučamo).

 

Popusti za djecu na pomoćnom ležaju:

Dijete 2-5,99  godina:    500 kn

Dijete 6-11,99  godina:  250 kn

Napomena:

Smještaj u trokrevetnoj sobi

Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.

Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

 

 Fakultativna ponuda, cijene po osobi (minimum prijavljenih 10 osoba):

Paket ulaznica (Aja Sofija, palača Topkapi*, bazilika Cisterna): 290 kn

* razgled palače Topkapi bit će 3. dan putovanja

Ples derviša u Hodjapasha plesnom kazalištu: 145 kn –  u trajanju od 1h, uključena ulaznica i piće dobrodošlice (sok, voda)

Izlet 1 dan na 2 kontinenta: 490 kn  - uključen prijevoz autobusom, pratnja lokalnog vodiča, ulaznicu za palaču Dolmabahçe, ručak (bez pića) i karta za metro.

Sulejmanija i krstarenje Bosporom: 330 kn - povratna vožnja javnim prijevozom do/od brodske luke, krstarenje Bosporom i ručak u lokalnom restoranu (bez pića), pratnja našeg voditelja.

Istanbul

Napomene

Važno: Državljani Republike Hrvatske moraju imati vizu za ulazak u Republiku Tursku. Agencija svojim putnicima pribavlja online turske vize. Cijena online vize iznosi 20,70 USD - Multiple Entry Visa koja vrijedi 180 dana, a unutar tog perioda dozvoljen je boravak u Republici Turskoj najviše 90 dana.

Putovnica treba važiti najmanje 8 mjeseci od dana ulaska u zemlju.

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 20 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov.

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

Sve cijene su izražene po osobi u dvokrevetnoj sobi.

Kategorizacija smještaja u Turskoj odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od europskih standarda.

U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja.

Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz studenog 2018. i mogu biti podložne promjeni.

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Minimalni broj putnika: 15

Oznaka putovanja: MP013