+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

U gradu Djeda Božićnjaka - Advent u Rovaniemiju

Posjet Djedu Božićnjaku i njegovom uredu u finskom mjestu Rovaniemi, gdje mu - osvijetljeni polarnom svjetlošću - možete povjeriti svoje želje

2 dana / 1 noćenje s doručkom  —  Posebnim zrakoplovom iz Zagreba

Datum putovanja:  15.–16.12.2018.

Rovaniemi

 

>> Snovi nisu više samo snovi, već snježna bajka u Laponiji, odjevena u bijeli zimski ogrtač s kapom Djeda Božićnjaka na glavi. Daleko na sjeveru snijeg je očekivani gost već od mjeseca rujna, a u studenom počinje gomilati zalihe i stvarati svjetliji krajolik. Kao da je priroda odlučila utonuti u san, jer se dnevna svjetlost tek na nekoliko sati dnevno podiže nad obzor.
U ovom tamnom razdoblju godine započinje prava igra svjetlosti i boja. Snježna jutra pokrivena su ljubičastim prekrivačem koji se lagano uzdiže nad bijelim pejzažom, u kojem se prelijevaju boje ledenih kristala, prije nego ih prekrije modrina polumraka. Pripremljena je pozornica za “sjevernu zoru”, koja svoju predstavu svaki put iznova oboji u drugačije nijanse boje i oblika. U zasniježenom krajoliku, pod planinom Korvatunturi – „Brdovitim uhom“ - stanuje i Djed Božićnjak i uz njezinu pomoć cijele godine sluša naše želje i zapisuje naše snove. Ovog vas puta pozivamo da nam se pridružite u posjetu Djedu Božićnjaku u njegovom službenom uredu te vam nudimo mogućnost da s njim i osobno pročavrljate!

Program putovanja

1. dan /   ZAGREB - ROVANIEMI, SELO DJEDA BOŽIĆNJAKA - HOTEL

Sastanak putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman kod šaltera informacija u ranojutarnjim satima. Prijava na let prema Rovaniemiju, predviđeno vrijeme leta je u 7 sati. Nakon slijetanja vožnja do linije sjevernog polarnog kruga gdje je uređeno seoce Djeda Božićnjaka. Moći ćete posjetiti Djeda Božićnjaka u njegovom uredu, s njim pročavrljati i povjeriti mu svoje želje. Zaustavit ćete se u poznatom poštanskom uredu u kojem su pohranjena pisma sa željama iz cijelog svijeta. Slobodno vrijeme za pisanje božićnih čestitki, za kupovinu suvenira i sl. Transfer do Rovaniemija, grada koji leži na rubu Arktičkog kruga i zbog svojeg geografskog položaja poznaje čak osam različitih godišnjih doba - svaki od njih ima svoju specifičnu svjetlost, temperaturu i prirodne pojave. Grad je u obliku rogova sjevernog jelena projektirao slavni finski arhitekt Alvar Aalto. Smještaj u hotel. Za one koji se odluče za dvosatni haski safari, napomena da će isti biti organiziran poslijepodne, neposredno nakon smještaja u hotel. Večera po želji (doplata). Večernji sati namijenjeni su promatranju jedne od najljepših nebeskih pojava koju nazivamo “sjeverna zora” ili Aurora Borealis. Istinski doživljaj dočarat će vam odlazak na večernji izlet (doplata) u netaknutu prirodu. Ako bude sreće, svjedočit ćete svjetlosnom fenomenu kojega Finci zovu i „lisičja vatra“ uz topli napitak i laponski piknik. Povratak u hotel u kasnim satima. Noćenje.

2. dan /   ROVANIEMI - ZAGREB

Doručak. Odjava iz hotela (prtljaga putnika bit će odložena u za to namijenjenu prostoriju). Slobodan dan za osobne programe. Preporučujemo odlazak na poludnevnu (trajanje 4 sata, doplata) „Arktičku avanturu“ koja će započeti posjetom farmi haskija i vožnjom (1 km, cca. 5-7 minuta) saonicama koje vuku ti razigrani psi. Saonice vuče od 4 do 5 haskija koji će vam ponuditi istinski uzbudljivu perspektivu za otkrivanje idiličnog krajolika. Arktička avantura nastavit će se posjetom farmi jelena, gdje će vam predstaviti njihov način života te vas naučiti ponešto o uzgoju sjevernih jelena. Za kraj ćete se još odvesti jelenskom zapregom (600 m). Za one s mlađom djecom preporučujemo poslijepodnevni posjet parku Djeda Božićnjaka (doplata), koji se nalazi u zatvorenom prostoru u blizini sela Djeda Božićnjaka i nudi tematske igraonice i radionice za djecu, nezaobilazno mjesto za svu djecu i sve one koji vole bajke te ozračje Božića i darivanja! Za one koji žele malo drugačije iskustvo, preporučujemo poslijepodnevni odlazak pješice u Arktikum, muzej i znanstveni centar Laponije i Arktika koji vodi goste na uzbudljivo putovanje po arktičkim zemljama, upoznaje s kulturom i vjerovanjima ne samo finske Laponije već svih zemalja Arktika, objašnjava promjene koje se dešavaju na tom dijelu zemljine kugle i dočarava prirodne fenomene Sjevera, između ostalog izvrsno prikazuje i auroru borealis! U ranim večernjim satima prijevoz do zračne luke, let prema Zagrebu. Dolazak se očekuje u kasnim večernjim satima.

Cjenik

CIJENA PAKET ARANŽMANA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI:

 HOTEL 3*: FM 3.290 kn / 3.490 kn

(hotel tipa Polar)

Doplata za jednokrevetnu sobu: 790 kn

Cijena za 1. i 2. dijete na pomoćnom krevetu (do 15,99 godina): 2.890 kn

Odrasla osoba na pomoćnom krevetu: 2.990 kn

Doplata za večeru u hotelu 3*: 190 kn odrasli, 95 kn djeca

 

HOTEL 4*: FM 3.390 kn / 3.590 kn

(hoteli tipa Scandic i City )

Doplata za jednokrevetnu sobu: 840 kn

Cijena za dijete na pomoćnom krevetu (do 11,99 godina): 2.890 kn

Odrasla osoba na pomoćnom krevetu: 3.090 kn

Doplata za večeru u hotelu 4*: 290 kn odrasli, 180 kn djeca

 

HOTEL 4* (uključen polupansion): FM 3.590 kn / 3.790 kn

(hotel tipa Sokos Vakuna)

Doplata za jednokrevetnu sobu: 840 kn

Cijena za dijete na pomoćnom krevetu (do 11,99 godina): 2.990 kn

Odrasla osoba na pomoćnom krevetu: 3.190 kn

 

 

Obvezna doplata za zrakoplovne pristojbe: 990 kn

 

FM POPUST U ODNOSU NA REDOVNU CIJENU VRIJEDI DO 1.9. ILI DO OBAVIJESTI O POPUNJENOSTI KAPACITETA! OVAJ POPUST ISKLJUČUJE MOGUĆE DRUGE POPUSTE ILI POSEBNE AKCIJE!

 

CIJENA PAKET ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz posebnim zrakoplovom Zagreb–Rovaniemi–Zagreb, uslugu voditelja putovanja, prijevoz od zračne luke do hotela u Rovaniemiju s uključenim izletom u selo Djeda Božićnjaka, noćenje s doručkom u hotelima 3* ili 4* u dvokrevetnoj sobi, prijevoz do zračne luke, boravišnu pristojbu te troškove organizacije i prodaje

 

CIJENA PAKET ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: zrakoplovne pristojbe, ulaznice za lokalitete koji nisu navedeni kao uključeni, putno osiguranje, fakultativne sadržaje te troškove osobnih narudžbi

DOPLATE (isključivo kod prijave, nije moguće plaćati na licu mjesta):

 

  • Dvosatni haski safari saonicama: 190 kn za odraslu osobu i 940 kn za djecu (uključuje transfere, zimsku odjeću, posjet farmi haskija, 1,5 – 2 satni safari s haskijima / putnik sam upravlja saonicama, dionica 12-17 km ovisi o vremenskim prilikama, toplo piće, stručne vodiče)
  • Izlet Aurora Borealis: 550 kn za odraslu osobu i 470 kn za dijete do 12 godina (uključuje zimsku toplu odjeću, transfere, laponski piknik, stručne vodiče) – zbog kasnog povratka i mogućih hladnoća izlet ne preporučujemo za djecu mlađu od školske dobi;
  • Poludnevna arktička avantura: 090 kn za odraslu osobu i 890 kn za dijete do 12 godina (posjet jelenjoj farmi i vožnja jelenskom zapregom, posjet farmi haskija i mini vožnja u duljini od 1 km);
  • Ulaznica za Park Djeda Božićnjaka s transferom: 440 kn za odraslu osobu i 390 kn za dijete do 12. godina, djeca do 2 godine starosti ne plaćaju ulaz;

 

NAPOMENA: Minimalni broj za realizaciju navedenih izleta je 20 prijavljenih putnika – osim za Santa Park gdje je minimum 30 putnika! Doplate nije moguće realizirati na licu mjesta već isključivo kod kupovine aranžmana.

U slučaju doplata za večere svi članovi obitelji moraju uzeti doplatu, nije moguće da npr. odrasle osobe plate večere, a za djecu ih ne doplate.

Rovaniemi

Zanimljivosti

Aurora borealis

Aurora borealis, odnosno “sjeverna zora”, prirodna je pojava koju najbolje možemo vidjeti u vedrim i tamnim jesenskim i zimskim noćima blizu obaju polova Zemlje, a koja se na žalost ne može sa sigurnošću unaprijed predvidjeti. Pojava plavo-zelene svjetlosti, koja poigrava prema nebu, naprosto je nepojmljiva i predstavlja upravo poseban doživljaj. Iako izgleda vrlo elegantno i smireno u mirnim i vedrim noćima, “sjeverna zora”  je pojava koja nastaje zbog milijuna eksplozija magnetne energije.

Napomene

Red letenja za izvanredne (charter) letove podložan je promjeni i u vrlo kratkom roku prije polaska na put, kao i tijekom samog putovanja.

Organizator može promijeniti redoslijed obilazaka tijekom razgleda, ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilazaka tijekom razgleda.

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 100

Oznaka putovanja: MP011