+385 (0)1 5814 460, +385 (0)1 5814 461 info@meridijanputovanja.hr

SKOPSKI MERAK

SKOPJE – STOBI – KAVADARCI/TIKVEŠ – OHRID

Upoznajte nepoznato susjedstvo!
Jedina romska (ciganska) općina u Europi zove se Šuto Orizari i nalazi se u Skopju.
Luda Mara je rijeka u kotlini podno Tikveškog vinogorja, na čijim obalama su smješteni Kavadarci.
Makedonski Las Vegas, Gevgeliju od Soluna dijeli svega 60-tak km pa je to i razlog utjecaja mediteranske klime s Egejskog mora.
Ohrid i pripadajuće jezero svrstano je u UNESCO-vu svjetsku baštinu.
Struške večeri, svake godine tradicionalno počinju pjesmom „T’ga za jug“ Konstantina Miladinova pa je i poznato makedonsko vino dobilo ime po njoj.

4 dana / 3 noćenja

Datum putovanja:

26.04.–29.04., 24.05.–27.05., 21.06.–24.06., 04.10.–07.10., 25.10.–28.10.2019.

*Vrijednost više: hotel 4*, ulaznica za Stobi, degustacija vina uz zakusku u Tikvešu

Program putovanja

 

1. dan: ZAGREB – SKOPJE

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci  Franjo Tuđman u 12.00h. Polijetanje zrakoplova za Skopje na letu Croatia Airlinesa, OU 368 u 14.00h. Dolazak u 15.15h, obavljanje graničnih formalnosti i prijevoz do grada. Susret s lokalnim vodičem te razgled makedonske prijestolnice smještene u dolini rijeke Vardar, uz panoramsku vožnju i pogled na: staru željezničku stanicu, danas Muzej grada Skopja; spomen-kuću Majke Tereze, otvorenoj povodom 100. obljetnice njezina rođenja; Trg Makedonija; kameni most iz 6. st.; Daut Paša Amam, staru tursku kupelj iz 15. st. u kojoj se smjestila Nacionalna galerija; staru tržnicu s malim uskim ulicama; crkvu sv. Spasa; gradsku tvrđavu. Nakon razgleda odlazak do hotela te prijava i smještaj u sobe. Nakon kraćeg odmora, odlazak do Stare skopske čaršije, najveće na Balkanu izvan Istanbula, gdje možete doživjeti dah prošlih vremena i pojesti odlične čevape! Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan: SKOPJE – STOBI – KAVADARCI/TIKVEŠ – SKOPJE

Nakon doručka odlazimo prema antičkom gradu Stobiju, najpoznatijem makedonskom arheološkom nalazištu, koji je nastao nedaleko ušća Crne rijeke i Vardara. Razgled lokaliteta: kazalište, episkopalna bazilika, civilna bazilika, centralna bazilika, terme, Teodozijeva palača… U nastavku odlazak prema Kavadarcima, središtu Tikveškog kraja, poznatog vinogradarskog područja. Posjet najstarijoj vinariji Tikveš, najvećem proizvođaču vina u regiji i jednoj od najboljih i najmodernijih vinarija na ovim prostorima. Razgled vinarije uz stručno vodstvo te degustaciju vina. Povratak u Skopje. Noćenje.

3. dan: SKOPJE - OHRID – SV. NAUM – SKOPJE

Doručak. Predlažemo da današnji dan iskoristite za cjelodnevni fakultativni izlet u Ohrid. Vožnja prema Ohridskom jezeru koje se od 1980.g. nalazi na popisu Unescove svjetske baštine. Po dolasku razgled Ohrida, koji je slavenski naziv dobio po vapnenačkoj hridi visokoj 792 m na kojoj se nalazi povijesna jezgra grada. Nazivaju ga i draguljem Makedonije zbog iznimnog prirodnog okruženja. Razgled:  crkva sv. Sofije iz 11 st.; antički amfiteatar; crkva sv. Bogorodice Perivlepta s vrijednim freskama i ikonama; Samuilova tvrđava s koje se pruža predivan pogled na grad i jezero (10./11. st.); galerija ikona; crkva sv. Klimenta i Pantelejmon. Osim brojnih spomenika, restorana, kavana i barova tu se nalaze i brojne trgovine s poznatim unikatnim nakitom - ohridskim biserima. Slijedi odlazak do Svetog Nauma, uz usputni pogled na Muzej na vodi u Uvali kostiju, rekonstruiranog prapovijesnog naselja sojenica, pretvorenog u jedinstveni muzej u kojem je prikazan način života žitelja ovog naselja iz 1200. godine prije naše ere. Posjet Sv. Naumu, jednom od najljepših lokaliteta na Ohridskom jezeru, smještenom na stijeni u blizini izvora rijeke Crni Drim. Obilazak manastirske crkve posvećene arkanđelima Mihaelu i Gabrijelu te povratak prema Skopju. Noćenje.

4. dan: SKOPJE - ZAGREB

Doručak. Vrijeme do polaska prema zračnoj luci možete iskoristiti za individualan posjet nekom od muzeja, Arheološkom, Muzeju grada ili sl., ili pak prošećite još starim bazarom i kupite za uspomenu nešto od rukotvorina ili jedinstvenog nakita. Oko 13 sati prijevoz u zračnu luku Skopje. Po dolasku, prijava za let Croatia Airlinesa za Zagreb, OU 369 u 15.55h s očekivanim dolaskom u 17.10h. Završetak programa.

 

Cjenik

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi:        2.390 kn

First minute cijena aranžmana po osobi:                 2.590 kn

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 2.790  kn

 

Pristojbe u zračnim lukama, po osobi: 990 kn

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 60, odnosno 45 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!  

Cijena uključuje:

Povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) iz Zagreba do Skopjs;

Prijevoz turističkim autobusom prema programu;

Smještaj u Skopju u hotelu Ibis Skopje City Center 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 3 noćenja s doručkom i uključenom boravišnom pristojbom;

Razgled Skopja u pratnji licenciranog lokalnog vodiča;

Ulaznicu za arheološko nalazište Stobi;

Posjet vinariji Tikveš uz obilazak, degustaciju vina i hladnu zakusku;

Voditelja putovanja iz Zagreba;

Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

 

Cijena ne uključuje: obaveznu doplatu za pristojbe zračnih luka od 990 kn  (podložno promjeni), doplatu za jednokrevetnu sobu od 490 kn, ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda (osim gore navedenog), obroke koji nisu navedeni u programu, osobne troškove, pića i napojnice te putno osiguranje (preporučamo)

 

Popust:  

Dijete 2 – 5,99 godina na pomoćnom ležaju (na upit), uz 2. odrasle osobe: 500 kn

 

Fakultativna ponuda (uz najmanje 10 prijavljenih osoba), cijena po osobi:

Cjelodnevni izlet na Ohrid: 390 kn

Uključeno: povratni prijevoz, razgled prema programu u pratnji licenciranog lokalnog vodiča. Informativna cijena ulaznica po osobi: 1,70 Eur po objektu (crkva sv. Sofije, Samuilova tvrđava, crkva sv. Klimenta, Muzej na vodi, samostan sv. Naum).

 

Red letenja:

OU 368   ZAGREB    SKOPJE          14:00         15:15

OU 369   SKOPJE     ZAGREB         15:55         17:10

Važno:

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u domaćem zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi je dozvoljeno nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max. 8 kg).

Skopje

Napomene

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

Za  državljane RH viza za Makedoniju nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 90 dana od datuma ulaska u Makedoniju. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

Minimalan broj putnika: 15

Oznaka putovanja: MP013