+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

ŠRI LANKA

Geološke formacije, zlatni hramovi, vrtovi sa začinima i plantaže čaja - Šri Lanka je prava krasotica u Indijskom oceanu, mjesto stvoreno za uživanja

10 dana   —  Zrakoplovom iz Zagreba

Datum putovanja:
30.03.-08.04.2018.

odmor šri lanka

Otok smješten u Indijskom oceanu, sjeverno od Ekvatora, a gotovo na domak južnog rta Indije udaljen nekih 40 km, sačuvao je svoj identitet, svoju kulturu i svoju izuzetnu gostoljubivost ljubaznih stanovnika.

Ceylon – biser indijskog oceana koji je 1972 godine ponovno uzeo svoje izvorno ime Sri Lanka što bi značilo blještavi otok, a njegova ljepota opravdava to ime iz doba kraljevstva. Tirkizna boja Oceana uljepšava njegove duge plaže s kokosovim orasima. Ovdje susrećemo harmoniju boja, ritmova i mirisa uz blještavi sjaj dragog kamenja.

Tura po otoku omogućava nam susret s poviješću budističke religije stare 2000 godina i s ostacima nekadašnjih kraljevskih prijestolnica. Marko Polo je ovdje čuo “žuborenje rajskih izvora”. Pustite neka i Vas ponese ova “rajska ljepota” krajolika i pjev 386 vrsta ptica. Preko kraljevskih gradova ( Polonnaruwa, Sigiriya, Kandy) do glasovitih plantaža čaja u Nuwara Eliyi, nasmiješenih ljepotica Sigiriye do nizozemskog šarma Gallea, kroz ulice i hram Kandya do džungle u Yalu sve to doprinosi upoznavanju ovog otoka toliko različitog i punog iznenađenja.

 

Program putovanja

01.dan: ZAGREB-DOHA

Sastanak u zračnoj luci 90 min. prije  leta. Podjela putne dokumentacije te polijetanje za Dohu u 18h40 na liniji QR218.

02.dan: DOHA-COLOMBO-SIGIRIYA-DAMBULLA

Slijetanje u 01h00.Nastavak leta za Colombo u 02h15, na liniji QR664. Po slijetanju u 09h35 vožnja u pravcu Sigiriye. Po dolasku  uspon stepenicama do   Lavlje stijene na kojoj je kralj Kasyapa u 5.st. sagradio tvrđavu.  Impozantna stijena jedna je od najvećih atrakcija Šri Lanke . Razgledavanje prekrasnih fresaka uklesanih u stijenu i ostataka palače kralja Kasyapa. Freske su pod zaštitom UNESCO-a i prozvane su osmim svjetskim čudom. Podnožje stijene je okruženo obrambenim jarkom i zidom te vrtovima, uključujući i poznate vodene vrtove. Vožnja do Dambullle-smještaj u hotel.Večera,noćenje.

03.dan: DAMBULLA-MATALE-KANDY

Doručak  Razgled hramova koji su na listi UNESCO-a.

Kompleks od 5 pećina sa preko 2000 m2 oslikanih zidova i stropova , jedan od najimpresivnijih budističkih svetišta  na svijetu, sa  različitim kipovima Bude – poznati 14 -metarski kip..

Na putu za Kandy odlazak u Matale- posjet  velikom vrtu sa začinima gdje se možete upoznati sa različitim vrstama začina i načinu njihova uzgoja.Posjetit ćete i tvornicu za izradu batik tkanine.Nastavljamo za Kandy , zadnju prijestolnicu kraljeva Šri Lanke.Grad se nalazi na 500m nm, okružen brežuljcima u dolini uz rijeku Mahaveli, sa prosječnom godišnjom temperaturom od 24C .Svježini klime i relativno dobroj kvaliteti zraka doprinosi i umjetno jezero  kojeg je u 18.st. dao napraviti posljednji Sinhala kralj. Vožnja uz jezero, posjet  hramu Budinog zuba koji je jedno od najsvetijih mjesta za budiste Šri lanke, zbog čega su njegovi spomenici na listi UNESCOV-e baštine. U njemu se održava kulturni show sa tradicionalnim plesovima. Smještaj u hotel,večera,noćenje.

04.dan: KANDY-PINNAWALA - PERADENIYA-KANDY

Doručak te vožnja  do Pinnawale - posjet sirotištu za slonove koje udomljuje napuštene ili izgubljene bebe slonove, a  o kojima se brinu stariji slonovi.  U nastavku programa odlazak do kraljevskog botaničkog vrta Peradeniya, poznat po raznolikosti i bogatstvu biljaka ( više od 4000 vrsta). Najpoznatiji je po kolekciji orhideja, najvećoj u Aziji. Godišnje ga posjeti oko 2 milijuna posjetitelja. Povratak u hotel, večera,noćenje.

05.dan:  KANDY – NUWARA ELIYA

Nastavljamo  prema  Nuwara Eliyi ,“gradu svjetlosst” , a uz put ćemo posjetiti plantažu i tvornicu čuvenog “cejlonskog čaja”.Grad leži na visini od 1980 m u srcu zemlje čaja, u slikovitom krajoliku.Bio je popularan tijekom britanske vladavine čiji je utjecaj vidljiv na svakom koraku. Poznato je i kao “Mala Engleska”.Smještaj u hotel,večera,noćenje.

06.dan:  NUWARA ELIYA-YALA

Nakon  doručka vožnja prema najposjećenijem i 2. najvećem nacionalnom parku u zemlji, NP Yala u kojem obitava mnoštvo životinja, a posebno leoparda i slonova. Moći ćete vidjeti i bizone, mungose, jelene,krokodile, paune..Tu obitava 215 vrsta ptica ( 6 su endemi), a park odlikuju i razni ekosustavi ( vlažne monsunske šume, suhe monsunske šume, polulistopadne šume, močvare. ).U poslijepodnevnim satima smještaj u hotel u okolici,večera, noćenje

07.dan: YALA-GALLE-BERUWELA

Doručak i odlazak do mjesta Galle, glavni grad južne pokrajine, na 119 km od Colomba.Stari grad Galle je izvrstan primjer utvrđenog kolonijalnog grada u jugoistočnoj Aziji s građevinama u kojima se miješaju elementi europske arhitekture s jugoazijskom tradicijom. Zbog toga je 1982.  god. upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.Utvrda Galle je najveća utvrda koju su europski kolonijalisti  izgradili u Aziji i  ima tri slavna bastiona poznati kao “sunce”, “mjesec” i “zvijezda”.Pored nje tu je i stara prirodna luka,  Pomorski muzej, jedan od najvažnijih hramova Šive na otoku, Gospina katedrala koju su osnovali isusovci…U nastavku programa odlazak u hotel na plaži, smještaj, večera,noćenje.

08.dan: BERUWELA

Boravak u hotelu  na bazi  polupansiona. Dan iskoristite za odmor i kupanje.

09.dan:  BERUWELA – COLOMBO - DOHA

Doručak.Slobodno do odlaska u Colombo, najveći i službeni glavni grad Šri Lanke.Panoramski razgled grada i prijevoz na aerodrom. Let za Dohu u 21h20/slijetanje u 23h40.

10.dan:  DOHA - ZAGREB

Nastavak leta za Zagreb u 01h35/ slijetanje u  06h30.

 

Cjenik

za prijave do 15.01.2018. : FM cijena 8.990,00.

Cijena po osobi:  minimum 15 putnika    9.490,00

doplata za manji broj putnika :                     700,00

doplata za jednokrevetnu sobu :            2.900,00

Jedan popust isključuje druge popuste.

Uključeno: avio prijevoz na ekonomskoj klasi, smještaj u hotelima 4* (lokalna kategorizacija ) na bazi polupansiona, lokalni vodič na engleskom jeziku, pratitelj putovanja na hrvatskom jeziku, razglede i ulaznice prema programu,jamčevinu ( polica osiguranja jamčevine za turističke paket aranžmane br. 1501- 00000504 kod Kvarner Vienna Insurance group).

Nije uključeno : aerodromske pristojbe ( cca 2.900,00 kn – točan iznos na dan pisanja karte),napojnice za lokalnog vodiča i vozača 35 USD (plaća se na licu mjesta) , trošak vize-35,00 USD. Ukoliko agencija izrađuje vizu, posredovanje agencije iznosi 50,00 kn.

Korisne informacije

ŠRI LANKA

Službeno ime: Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka
Površina: 65.610 km2
Broj stanovnika: oko 20,2 milijuna
Glavni grad: Colombo, 752.993 stanovnika
Jezik: singaleški i tamilski, govori se i engleski
Religija: budisti 70%, hinduisti 15%, kršćani i muslimani 7%
Vremenska razlika: +3,5 sata ljeti / +4,5 sata zimi
Novčana jedinica: šrilanska rupija (LKR), 1 USD = oko 131,50 LKR
Kupovina: batik, čaj, začini, rukotvorine, namještaj, srebro…
Odjeća i obuća: lagana pamučna odjeća te lagana vesta ili jakna za hladnija jutra i večeri
Hrana i piće: osim međunarodne kuhinje glavno jelo je riža s curryem. Od pića, popularan je čaj
Napon struje: 230V/240V (potreban je adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Mobilne mreže: VIPnet, T-Mobile i Tele2 partneri
Klima: Tropska s prosječnom temperaturom od 27°C

 

Šri Lanka

Napomene

Cijena je rađena na bazi tečaja USD–EUR-HRK, na dan 13.07.2017.  U slučaju promjene tečaja za više od 1,5% agencija zadržava pravo izmjene cijene, kao i pravo na otkaz putovanja u slučaju nedovoljno prijavljenih putnika.

Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa.

Putnicima  preporučamo  putno osiguranje – informacije u agenciji.

Najmanji broj putnika: 15

Oznaka putovanja: MP020