+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

ŠRI LANKA

TURA I/ILI ODMOR NA OBALI INDIJSKOG OCEANA

Otok u Indijskom oceanu sačuvao je svoj identitet, kulturu i izuzetnu gostoljubivost stanovnika - Šri Lanka nije bez razloga “blještavi otok”

9 dana / 6 noćenja Zrakoplovom iz Zagreba

Datum putovanja:
14.8.-22.8.2018.
27.9.-5.10.2018.  - GARANTIRANI POLAZAK!
25.10.-2.11.2018. - GARANTIRANI POLAZAK!

Šri Lanka 1 Ribari / Foto © Mstyslav Chernov / Wikimedia

>> Otok smješten u Indijskom oceanu i nadomak južnog rta Indije sačuvao je svoj identitet, svoju kulturu i izuzetnu gostoljubivost svojih stanovnika. Ceylon, koji je 1972. godine ponovno uzeo svoje izvorno ime šri Lanka, što bi značilo “blještavi otok”, svojom ljepotom opravdava to ime iz doba kraljevstva. Tirkizna boja Oceana uljepšava njegove duge plaže s kokosovim orasima. Ovdje susrećemo harmoniju boja, ritmova i mirisa uz blještavi sjaj dragog kamenja. Tura po otoku omogućava nam susret s poviješću budističke religije stare 2000 godina i s ostacima nekadašnjih kraljevskih prijestolnica. Marko Polo je ovdje čuo “žuborenje rajskih izvora” - pustite neka i Vas ponese ova “rajska ljepota” krajolika i pjev 386 vrsta ptica. 

Program putovanja

1. DAN: ZAGREB - DUBAI

Sastanak putnika u zračnoj luci Franjo Tuđman, Zagreb, 2. kat kod šaltera informacija u 13:30. Polazak zrakoplova za Dubai na liniji EK130 (Emirates) u 15:25 h. Slijetanje u Dubai u 22:55 h.

2. DAN: DUBAI – COLOMBO - BERUWALA

Nastavak putovanja u u 02:40 h na liniji EK650 (Emirates). Slijetanje u Colombo u 08:40 h. Nakon carinskih formalnosti slijedi panoramski razgled  Colomba, glavnog grada Šri Lanke.  Colombo je bio središte kolonijalne uprave na otoku kojeg su naseljavali Portugalci (16 st.), Nizozemci (17. st.) i Britanci (19. st.). Poslovno središte širilo se u tri etape: prvo Utvrda, zatim Pettah i na kraju New Bazaar koje ćemo proći  kroz prometne ulice i tržnice.  Nakon razgleda slijedi transfer do hotela. Prijava i smještaj u hotel 5*. Slobodan ostatak dana za kupanje, sunčanje i opuštanje. Večera. Noćenje.

3. DAN: BERUWALA

Doručak. Današnji dan iskoristite za  kupanje, sunčanje, istraživanje otoka ili kupovinu suvenira. Najpoznatiji suveniri Šri Lanke su: čaj kojeg možete kupiti svugdje (najpoznatiji brand je Dilmah), porculan (poznati japanski porculanski proizvodi Noritake izrađeni su na Šri Lanci), začini, drvene maske, pletene torbe i kutije, slike, figurice slonova (jedan od najpopularnijih i najprepoznatljivijih motiva Šri Lanke) isl. Večera. Noćenje.

4. DAN BERUWALA / YALA

Nakon doručak predlažemo odlazak u Yala nacionalni park. Po dolasku u park slijedi jeep safari u trajanju od ca 3 h. Yala je osnovana 1938. godine te je najpoznatiji i najrazvijeniji Nacionalni park u kojem se mogu promatrati divlje životinje i ptice. Stada slonova, leopardi, divlje svinje, bivoli, krokodili, medvjedi  i druge divlje životinje te više od 130 vrsta ptica. Navečer povratak u hotel. Večera. Noćenje.

5. DAN BERUWALA / KOSGODA – AMBALANGODA – GALLE – RIJEKA MADU GANGA

Rani doručak. Predlažemo odlazak na cjelodnevni izlet koji započinjemo zaustavljanjem u Kosgodi. Odlazak u utočište za kornjače gdje ćete vidjeti nekoliko vrsta kornjača. Najugroženija su njihova jaja koja ostaju neotkrivena na plažama. Uz dobru volju ribara koji su donosili jaja u utočište iz tog područja spašeno je oko 100.000 mladih kornjača u samo dvije godine od otvaranja utočišta. Nastavak puta prema Ambalangodi, šarmantnom gradiću poznatom po ručno izrađenim i oslikanim maskama koje se koriste u tradicionalnim plesovima. Maske izrađene masnim i sjajnim kemijskim bojama izrađene su isključivo za turiste, one koje su napravljene prirodnim bojama „autentičnije“ su. Slijedi nastavak putovanja do Galle, najstarije i najvažnije luke u zemlji prije Colomba. U gradu možete prepoznati utjecaje portugalske, nizozemske i britanske kolonije a poznat je po izradi čipke, rezbarenju ebanovine te rezanju i poliranju dragulja. Po povratku u hotel slijedi zaustavljanje i plovidba (ca 1 h) rijekom Madu Ganga. Dolazak u hotel. Večera. Noćenje.

6. DAN BERUWALA

Doručak. Današnji dan iskoristite za  kupanje, sunčanje ili istraživanje Beruwale, šarmantnog primorskog gradića. Isprobajte lokalnu hranu poznatu po velikom broju domaćih delicija s mnoštvom začina i raznovrsnog voća. Kuhinju Šri Lanke obogatili su utjecaji i okusi kineske, arapske, malezijske i europske kuhinje. Obroci u većini kućanstava na Šri Lanci sastoje se od kombinacija riže i currya. Isprobajte Kiribath (rižu na mlijeku) koja se kuha u kokosovom vrhnju uz dodatak vanilije ili začina, različite grickalice, proljetne rolice punjene raznim nadjevima. Zasladite se Wattalappamom puding sa šećernom karamelom od sirupa palme Kitul. Večera. Noćenje.

7. DAN BERUWALA / PINNAWALA – KANDY – PERADENIYA

Rano ujutro nakon doručka predlažemo odlazak na cjelodnevni izlet. Izlet započinje Pinnawalom, utočištem za slonove osnovanom 1975. Utočište danas broji više od 40 slonova koji su stigli iz različitih dijelova  Šri Lanke još kao mladunci ili su bili napušteni, bolesni ili ozlijeđeni. Slijedi vožnja prema Kandyju, središtu umjetnosti i kulture poznatom po plesu i glazbi. Kandy je bio posljednja prijestolnica starih singaleških kraljeva te se u njemu  nalazi “Hram relikvije zuba” (Sri Dalada Maligawa), koji je jedno od najsvetijih mjesta za budiste Šri Lanke. Nastavak putovanja prema Peradeniyi, kraljevskom botaničkom vrtu s više od 5.000 vrsta stabala, biljaka i puzavaca. U njemu se nalaze i rijetke i endemske vrste. Navečer povratak u hotel. Večera. Noćenje.

8. DAN BERUWALA

Doručak. Današnji dan iskoristite za  kupanje, sunčanje. Večera. Kasna odjava iz hotela te kasni transfer u zračnu luku Colombo.

9. DAN BERUWALA – COLOMBO - DUBAI – ZAGREB

Prijava na let i polijetanje zrakoplova za Dubai  u 03:15 na liniji  EK349 (Emirates). Dolazak u Dubai predviđen je u 06:00 h. Nastavak leta za Zagreb u 08:30 h na liniji EK129 (Emirates). Dolazak u Zagreb predviđen je u 12:35 h.

 

Cjenik putovanja

FIRST MINUTE CIJENA: 5.490 kn
Redovna cijena aranžmana po osobi: 5.990 kn

*FIRST MINUTE CIJENA 14.8.: 6.990 kn
REDOVNA CIJENA 14.8.: 7.490 kn
Cijena uključuje
- prijevoz zrakoplovom prema programu (ekonomska klasa, Emirates)
- transfer od zračne luke do hotela i natrag
- razgled Colomba
- boravak u hotelu 5 * na bazi 7 polupansiona
- stručno vodstvo tijekom cijelog putovanja-usluge voditelja putovanja
- organizaciju i pripremu putovanja

 

Cijena ne uključuje:
- obavezna doplata kod prijave: pristojbe zračnih luka cca 2.990 kn (pristojbe su podložne
promjenama te se konačan iznos određuje na dan izdavanja avio karte)
- doplatu za jednokrevetnu sobu od 2.990 kn
- napojnice za lokalne vodiče i vozače
- dodatne usluge, obroke i izlete
- vizu
-putno osiguranje

Popust ta dijete do 12 godina na trećem ležaju: 1.000 kn

 

Obavezne doplate po osobi
- obavezna doplata kod prijave: pristojbe zračnih luka cca 2.990 kn (pristojbe su podložne promjenama te se konačan iznos određuje na dan izdavanja avio karte)

Fakultativni izleti:

YALA: 890 kn po osobi
(uključen prijevoz klimatiziranim autobusom, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, ulaznica u Yalu i Jeep safari)
KOSGODA– AMBALANGODA – GALLE – RIJEKA MADU GANGA: 490 kn po osobi
(uključen prijevoz klimatiziranim autobusom, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, ulaznice)
PINNAWALA – KANDY – PERADENIYA: 890 kn po osobi
(uključen prijevoz klimatiziranim autobusom, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, ulaznice)
*za realizaciju fakultativnih izleta potrebno min. 10 putnika (prijave u agenciji, plaćanje vodiču na licu mjesta

*Polazak 14.8., let Qatar Airways
QR 216 G 14AUG 2 ZAGDOH 0945 1615
QR 668 G 14AUG 2 DOHCMB 1800 0145+1
QR 663 G 22AUG 3 CMBDOH 0415 0650
QR 217 G 22AUG 3 DOHZAG 0805 1310

Šri Lanka

ŠRI LANKA - info

Službeno ime: Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka Glavni grad: Colombo Službeni jezik: singaleški i tamilski Vremenska razlika: +3.5/+4.5 u odnosu na Hrvatsku Novčana jedinica: srilanska rupija (LKR) Napon struje: 230 V Viza: Potrebna Cijepljenje: nije potrebno Pozivni broj zemlje: +94 Klima: tropska, monsunska na jugu, umjerena na sjeveru, u ljetnim mjesecima pušu topli monsuni, a zimi hladni. Odjeća i obuća: udobna i laganija odjeća, kišobran ili kišni ogrtač, udobne cipele za hodanje Hrana i piće: obavezno piti flaširanu vodu Temperatura: dnevna temperatura u proljeće se kreće od 30 stupnjeva na više, dok u noći pada u prosjeku na 25 stupnjeva

Napomene

VIZA: potrebna. Hrvatski državljani za turistički posjet do 30 dana mogu ući u Šri Lanku uz dobivanje propusnice na graničnom prijelazu (Aerodrom Colombo). Vizu je moguće je ishoditi on-line putem poveznice http://www.eta.gov.lk/slvisa/ (cijena 35 USD, plaćanje moguće American Express, Master i Visa karticama).

Putovnica mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma putovanja.

Vremenska razlika: +3:30 h u odnosu na Hrvatsku

Cijepljenje: nema obveznih preventivnih cijepljenja

MINIMALAN BROJ PUTNIKA: 10

Oznaka putovanja: MP014

Šri Lanka
Šri Lanka
Šri Lanka