+385 (0)1 55 99 666, +385 (0)1 55 99 667 info@meridijanputovanja.hr

Šri Lanka - Carstvo mirodija

COLOMBO – BERUWELA – KANDY – GALLE – NP YALA

Otok cimeta i domovina Sirimavo Bandaranike, Šri Lanka obiluje ananasima, bananama, jastozima i draguljima, a zbog svoje ljepote sve više je odredište ljudi koji traže savršenstvo prirode usklađeno sa suvremenošću

9 dana / 6 noćenja — Zrakoplovom iz Zagreba!

Datumi putovanja:  28.03.-05.04.2018.

Vrijednost više! Odličan hotel 5*, polupansion, razgled Colomba, popust za djecu do 1.500 kn!

Šri Lanka 1

 

>> Možete li zamisliti mjesto na Zemlji gdje svega nedostaje osim ananasa, banana, jastoga i dragulja.
Jeste li znali da je plavi safir od 1404,49 karata iskopan upravo na Šri Lanci u Ratnapuri, a vrijednost mu je procijenjena na čak 101 mil usd?

Upoznajte domovinu cimeta i Sirimavo Bandaranaike.
Ayubowan!

Program putovanja

1. dan: ZAGREB - ISTANBUL

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman kod kioska Tisak Media (2. kat, lijevo od ulaza) u 18.00h, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji Turkish Airlinesa TK 1056 u 20.10h s dolaskom u 23.20h po lokalnom vremenu.

2. dan: ISTANBUL - COLOMBO - BERUWELA

Nastavak putovanja za Colombo na letu TK 730 u 03.55h, s međuslijetanjem na Maldivima. Očekivano slijetanje u Colombo u 17.10h po lokalnom vremenu. Nakon obavljanja pograničnih formalnosti, dobrodošlica lokalnog predstavnika te prijevoz autobusom prema Beruweli, ljetovalištu na zapadnoj obali poznatom po pješčanim plažama. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

3-7. dan: BERUWELA

Doručak. Slobodni dani za odmor i uživanje u hotelskim sadržajima, na plaži, u šetnji, kupovini ili pak mogućnost odlaska na jedan od niže navedenih fakultativnih izleta. Večera. Noćenje.

Pinnawala – Kandy – botanički vrt Peradeniya (cjelodnevni izlet)

Polazak iz hotela u ranim jutarnjim satima. Vožnja prema središnjoj Šri Lanci. Nakon cca 3h vožnje dolazak do utočišta slonova Pinnawala koje se od 1975. godine brine o slonovima koji su napušteni, bolesni ili ozljeđeni u njihovim prirodnim staništima. Tu je udomljeno preko 40-ak slonova uključujući mladunce. Nakon ovog jedinstvenog doživljaja slijedi odlazak prema Kandyju s usputnim zaustavljanjem u tvornici čaja u kojoj ćete uz upoznavanje s tehnološkim procesima imati prilike degustirati i kupiti različite vrste čajeva. U nastavku posjet brusionici dijamanata te odlazak u Kandy, posljednju prijestolnicu starih singaleških kraljeva i kulturnog središta otoka (dio UNESCO-a), koji još uvijek ponosno čuva mnoge legende, tradiciju i običaje. Ovaj šarmantni grad kolonijalnog štiha sa svih je strana okružen brežuljcima, a u njegovom se središtu nalazi veliko jezero na čijoj se sjevernoj strani nalazi Sri Dalada Maligawa - hram Zuba (Temple of the tooth), najsvetije mjesto budista Šri Lanke, impresivno zdanje u kojem je navodno pohranjen Budin zub. Za kraj posjet kraljevskom botaničkom vrtu Peradeniya, izgrađenom u 18.st. za kandijsvsku arostistokraciju i koji su Englezi pretvorili 1821. u botanički vrt. Proteže se na površini od gotovo 60 ha i jedno je od najljepših mjesta na otoku. Poznat je po mnogobrojnim primjercima biljaka, njih preko 4000 vrsta, što uključuje orhideje, začine, ljekovito bilje, palme, bambus, fikus, borove i brojne druge nikad ili rijetko viđene biljke. Povratak u hotel u kasnim večernjim satima.

Kosgoda – Ambalangoda – Galle – rijeka Madu (cjelodnevni izlet)

Polazak iz hotela u jutarnjim satima prema kolonijalnom gradu Galle. Vožnja južno od Beruwele, prema Galle-u, nekadašnjoj glavnoj luci na otoku i izvrsnom primjeru utvrđenog kolonijalnog grada u jugoistočnoj Aziji, kojem su poseban pečat ostavili Nizozemci. Na putu kraće zaustavljanje u Kosgodi. Tu se nalazi utočište za kornjače u kojem se može vidjeti njih nekoliko vrsta, a najugroženija od njih je morska kornjača Karetna želva. Upoznavanje s radom volonterske udruge koja skrbi za kornjače i njihova lijegališta jaja. Slijedi odlazak u obližnji šarmantni gradić Ambalangoda poznat po maskama koje se ručno izrađuju i oslikavaju, koriste se u tradicionalnim plesovima, a simboliziraju demone, bogove, heroje… Posjet Muzeju maski u kojem ćete imati priliku upoznati se s legendama i tajnama vezanim uz njih. Put dalje vodi u Galle, grad koji zbog građevina u kojima se miješaju elementi europske arhitekture i jugoazijske tradicije te starih kamenih ulica i tropskog okruženja, djeluje više kao mediteransko mjestašce. Utvrda Galle iz 17.st. (dio UNESCO-a) najveća je utvrda koju su europski kolonijalisti izgradili u Aziji, a danas se unutar nje nalaze brojne male trgovine, kafići i hoteli u vlasništvu domaćih i stranih umjetnika, pisaca, dizajnera… Prije povratka u Beruwelu vožnja motornim čamcem po rijeci Madu tijekom koje ćete vidjeti bogatu riječnu vegetaciju, ptice i lokalne ribare. Povratak u hotel. 

Nacionalni park Yala (cjelodnevni izlet)

Polazak iz hotela u jutarnjim satima  i vožnja prema Nacionalnom parku Yala, poznatom i pod nazivom Ruhunu. Nakon cca 5h vožnje dolazimo do parka, glavne otočke atrakcije za sve ljubitelje divlje prirode i životinjskog svijeta, a ujedno i najboljeg mjesta za vidjeti velike sisavce. Njegova jedinstvenost leži u raznolikosti staništa.  Obilazak parka i safari džipom u trajanju od cca 3 sata. Slonovi su ovdje čest prizor, a ako bude sreće možda naiđete i na leoparda! Jeleni, bivoli, medvjedi, divlje svinje, paunovi, krokodili, preko 450 vrsta ptica, 250 vrsta leptira…samo su još neki od stanovnika ovog parka. Kasni povratak u hotel.

8. dan: BERUWELA - COLOMBO - ISTANBUL

Doručak. Odjava iz hotela i polazak prema Colombu, prijestolnici Šri Lanke, lučkom gradu bogatog kolonijalnog nasljeđa u kojem se miješaju rase, religije i kulture. Grad je dinamičan i pretrpan, s nebrojenim spletom uličica u kojima se uglavnom živi na cesti, a mnogi ulični prodavači prodaju sve, od satova do plastičnih posuda. Panoramska vožnja poslovnim dijelom grada, četvrti Sinhala (Cinnamon Gardens) koja je naziv dobila po nekadašnjim plantažama cimeta, uz Ured premijera, Gradsku vijećnicu, Nacionalni muzej do četvrti Pettah s živopisnom tržnicom, hinduističkim hramom i starom nizozemskom crkvom koja datira iz 18.st. U nastavku odlazak u zračnu luku te prijava na let za Istanbul Turkish Airlinesa TK 731 u 21.30h, s međuslijetanjem na Maldivima. Večera i odmor tijekom noćnog leta.

9. dan: ISTANBUL - ZAGREB

Dolazak u Istanbul u 06.10h po lokalnom vremenu te nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1053 u 07.20h. Očekivano vrijeme dolaska u 08.35h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

Cjenik

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi do 01.12.2017.:    5.990 kn

First minute cijena aranžmana po osobi do 02.01.2018.:           6.490 kn

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:                     6.990 kn

Pristojbe u zračnim lukama: 2.990 kn

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 01.12.2018., odnosno 02.01.2018. ili do popunjenja određenog broja mjesta!   

 

Cijena aranžmana uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom prema programu (ekonomska klasa);
 • prijevoz klimatiziranim turističkim autobusom prema programu;
 • smještaj u Beruweli u hotelu Eden Resort & Spa 5* u dvokrevetnoj sobi na osnovi 6 polupansiona;
 • razgled Colomba u pratnji lokalnog vodiča na engleskom jeziku;
 • pratitelja iz Zagreba;
 • troškove organizacije putovanja i jamčevine.

 

Cijena ne uključuje:

 • pristojbe u zračnim lukama - obavezna doplata 2.990 kn (podložno promjeni),
 • doplatu za jednokrevetnu sobu od 3.190 kn,
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače od cca 30 USD,
 • trošak vize za Šri Lanku od 260 kn,
 • doplate za fakultativne usluge i obroke koji nisu gore navedeni,
 • osobne troškove,
 • putno osiguranje (preporučamo).

 

Popusti:

Dijete 2-11,99 godina u krevetu s roditeljima:                                             1.500 kn

Dijete 2-11,99 godina na pomoćnom ležaju u sobi s 2 odrasle osobe:   1.000 kn

Treća odrasla osoba na pomoćnom ležaju:                                                     300 kn

Napomena - smještaj u trokrevetnoj sobi: Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog kreveta + pomoćni ležaj. Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

 

Fakultativna ponuda, uz minimum 10 osoba:

 • Pinnawala – Kandy – botanički vrt Peradeniya: 990 kn po osobi – uključeno: prijevoz, lokalni vodič na engleskom jeziku, ulaznice za utočište slonova Pinnawala, tvornicu čaja, brusionicu dijamanata, hram Zuba i botanički vrt Peradeniya
 • Kosgoda – Ambalangoda – Galle – rijeka Madu: 550 kn po osobi – uključeno: prijevoz, lokalni vodič na engleskom jeziku, ulaznice za utočište kornjača Kosgoda i Muzej maski, vožnja brodom rijekom Madu
 • Nacionalni park Yala: 990 kn po osobi – uključeno: prijevoz, lokalni vodič na engleskom jeziku, ulaznica za Nacionalni park Yala, safari džipovima

Šri Lanka

Korisne informacije

ŠRI LANKA

Službeno ime: Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka
Glavni grad: Colombo
Površina: 65.610 km2
Broj stanovnika: 19.607.519 (2002.)
Službeni jezik: singaleški (službeni i narodni jezik) i tamilski (narodni), a govore i engleski
Vjerska struktura: budizam 70%, hinduizam 15%, islam 7.5%,  kršćanstvo 7.5%
Vremenska razlika: +4,30 h u odnosu na Hrvatsku
Novčana jedinica: šrilanska rupija LKR (1 Rs = 100 centa); 1 kn = 21,76 LKR; 1 USD = 151,80 LKR; 1 EUR =161,69 LKR. Novčanice od Rs500 i Rs100 su vrlo slične pa budite oprezni kod plaćanja. Ukoliko ne mijenjate novac u banci provjerite imaju li novčanice vodeni žig lava.
Većina hotela, restorana i trgovačkih centara prihvaćaju kreditne kartice.
Električni napon: 230V/240V, 50 Hz. Adapter potreban, često ga je moguće besplatno iznajmiti ne recepciji hotela, uz obavezni povrat prilikom odjave.
Piće: Piti isključivo flaširanu vodu!
Odjeća: Ulaz u budističke hramove dozvoljen je samo u dugim hlačama i izutih cipela.
Kupovina: batik, čaj, začini, rukotvorine (drvene maske i rezbarije), nakit, srebro, proizvodi od kože i dr.
Klima: Vrijeme u nizinama i obalnim područjima je vruće i vlažno s prosječnom temperaturom 27°C i relativnom vlažnosti zraka od 70-90%.
Viza: potrebna za državljane Republike Hrvatske

Napomene

VIZA: Hrvatski državljani trebaju vizu za Šri Lanku. Putovnica mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma putovanja. Vizu je moguće je ishoditi on-line putem poveznice http://www.eta.gov.lk/slvisa/ (cijena 35 USD, plaćanje moguće American Express, Master i Visa karticama).

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 20 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max. 7 kg).

Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz svibnja 2017. i mogu biti podložne promjeni.

Pristojbe zračnih luka podložne su promjenama, a konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima avio kompanije koji vrijede za grupe (karte se izdaju za sve putnike u jednom danu).

Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji na Kubi te se može razlikovati od standarda u europskim zemljama.

Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

Agencija zadržava pravo promjene vremena letova i redoslijeda programa (kada to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.

Pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa, pravo izmjene cijene ukoliko done do promjene tečaja za više od 1,5 % u odnosu na tečaj na dan izrade programa te ukoliko bi došlo do promjene cijene prijevoznika ili hotelijera.

Preporučamo uplatu putnog osiguranja - informacije na prodajnim mjestima.

Najmanji broj putnika: 15

Oznaka putovanja: MP013